Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnon ehdokashaku on käynnissä

Jaa

Euroopan parlamentin Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnon ehdokashaku on käynnissä 31.7. saakka. 

  • Vuotuinen palkinto EU:n perusarvoja edistävälle tai puolustavalle journalismille
  • Voittajan valitsee riippumaton tuomaristo, joka koostuu lehdistön ja kansalaisyhteiskunnan edustajista
  • Palkintosumma on 20 000 euroa
  • Palkintoseremonia pidetään lokakuun puolivälissä, Daphne Caruana Galizian kuolinpäivän aikaan

Palkinto myönnetään vuosittain laatujournalismille, joka edistää tai puolustaa Euroopan unionin perusperiaatteita ja arvoja, kuten ihmisarvoa, vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia. Toimittajat voivat lähettää yhden tai useamman artikkelin palkinnon sivustolla 31.7.2024 kello 23:59 (CEST) mennessä.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoi: ”Journalistien on saatava tehdä työtään vapaasti. Tämä ei ole neuvoteltavissa. Euroopan parlamentti uudistaa joka vuosi sitoumuksensa pitää yllä tiedotusvälineiden ja lehdistön vapautta muistaen pelotonta journalistia Daphne Caruana Galiziaa. Daphne murhattiin, mutta hänen henkensä elää niiden journalistien työssä, jotka hänen tapaansa puolustavat totuutta, moniarvoisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Tämä palkinto kuuluu heille.”

Palkintohaku on avoinna ammattitoimittajille ja ammattitoimittajien ryhmille kansallisuudesta riippumatta. Siihen voi osallistua lähettämällä laajoja juttuja tai lähetyksiä, jotka on julkaistu tai esitetty jonkin EU-jäsenmaan mediassa. Tarkoituksena on tukea ja korostaa ammattijournalismin merkitystä ihmisarvon, vapauden, demokratian, tasa‑arvon, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien turvaajana.

Palkinnon saajan valitsee riippumaton tuomaristo. Se koostuu lehdistön ja kansalaisyhteiskunnan edustajista, jotka tulevat EU:n 27 jäsenmaasta. Tuomaristossa on edustajia myös tärkeimmistä eurooppalaisista journalistiyhdistyksistä. Palkintoseremonia pidetään joka vuosi lähellä lokakuun 16. päivää, joka on Daphne Caruana Galizian kuolinpäivä.

Palkinto ja 20 000 euron palkintosumma kuvastavat Euroopan parlamentin vahvaa tukea tutkivalle journalismille sekä vapaan lehdistön merkitystä. Parlamentti on viime vuosina varoittanut yrityksistä heikentää tiedotusvälineiden moniarvoisuutta EU:ssa ja sen ulkopuolella.

Parlamentin jäsenet ovat toistuvasti tuominneet hyökkäykset, joita erityisesti poliitikot ovat kohdistaneet toimittajiin monissa jäsenmaissa. He ovat myös vedonneet komissioon, jotta se esittäisi uutta lainsäädäntöä häirintätarkoituksessa nostettuja aiheettomia kanteita vastaan.  Ensimmäiset uudet säännöt kriitikoiden hiljentämiseksi nostettuja häirintäkanteita vastaan hyväksyttiin helmikuussa 2024. Maaliskuussa parlamentti hyväksyi myös eurooppalaisen medianvapaussäädöksen, jolla suojataan EU:n toimittajia ja lehdistönvapautta.

Kuka oli Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia oli maltalainen tutkiva toimittaja, bloggaaja ja korruptiota vastustava aktivisti. Hän raportoi laajamittaisesti korruptiosta, rahanpesusta, järjestäytyneestä rikollisuudesta, kansalaisuuksien myynnistä sekä Maltan hallituksen yhteyksistä niin kutsuttuihin Panaman papereihin. Caruana Galizia joutui häirinnän ja uhkailun kohteeksi, ja hänet murhattiin 16. lokakuuta 2017 autopommi-iskussa. Vastalauseet viranomaisten tavasta hoitaa murhatutkimukset johtivat lopulta pääministeri Joseph Muscat’n eroon. Euroopan parlamentin jäsenet arvostelivat tutkimuksen puutteita ja kehottivat joulukuussa 2019 Euroopan komissiota ryhtymään toimiin.

Kuusi vuotta murhan jälkeen lokakuussa 2023parlamentti oli huolissaan siitä, että murhatutkinta on edennyt hitaasti. Parlamentin jäsenet pahoittelivat, että tutkinnan seurauksena oli tuomittu vain kolme ihmistä. He vaativat, että jokainen asianomainen on tuotava oikeuden eteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Sessionsinfo 16-19 juli 2024, plenarsammanträde i Strasbourg12.7.2024 11:25:41 EEST | Tiedote

Val av Europaparlamentets talman På tisdag väljer det nya Europaparlamentet en ny talman för de kommande två och ett halvt åren. Valet äger rum efter det konstituerande sammanträdet klockan 10.00. Parlamentets nya presidium: val av vice talmän och kvestorer På tisdag den 16 juli och onsdag den 17 juli väntas Europaparlamentet välja sina 14 vice talmän och fem kvestorer. Bildande av Europaparlamentets utskott och delegationer På onsdag bekräftar ledamöterna antalet och storleken på parlamentets ständiga utskott, underutskott och delegationer. Utskottens sammansättning kommer att tillkännages på fredag. Parlamentet röstar om nomineringen av Ursula von der Leyen som kommissionsordförande På torsdag röstar Europaparlamentet om huruvida Ursula von der Leyen ska återvända till posten som EU-kommissionens ordförande för de kommande fem åren. Övriga ärenden Europaparlamentet debatterar och röstar också om följande ärenden under veckans plenarsammanträde. Mer information Slutgiltigt förslag til

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye