Turun Yliopistonmäen rakennuksista on tehty rakennussuojelupäätös
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt 10.7.2024 päätöksen Yliopistonmäen rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) mukaisena asiana 11.12.2014.

Suojelu koskee arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemia yliopiston päärakennusta, Feeniks- kirjastoa, yhdyskäytävää sekä rakennuksia Natura, Agora ja Quantum sekä lisäksi yliopiston kampuksen keskusaukiota, siitä alkavaa ns. promootioväylää sekä kokonaisuuteen kuuluvia piha-alueita sekä Koskenniemenaukiota ja -katua portaikkoineen.
Villa Hortuksen ja Vesilinnan osalta suojelupäätös on kielteinen, sillä rakennusten suojelu on käsitelty riittävästi asemakaavassa. Nyt tehty suojelupäätös on osa laajempaa Yliopistonmäen suojeluasiaa.
Prosessin aikana on kuultu Museovirastoa, Turun kaupunkia, kiinteistön ja rakennusten omistajia ja haltijoita sekä naapureita.
Kohteelle suojelumääräyksiä rakennusten ulkoasun, rakennusrungon ja kiinteän sisustuksen sekä ympäristön säilyttämisestä
Suojelumääräykset koskevat rakennusten ulkoasun ja rakennusrungon lisäksi myös keskeisten sisätilojen kiinteää sisustusta. Myös keskusaukion suihkulähde veistoksineen sekä piha-alueen alkuperäiset kalusteet on suojeltu.

Aarne Ervin aluesuunnitelma perustui mäellä sijaitsevaan, päärakennuksen, kirjaston ja luonnontieteidentalo 1:sen eli Naturan reunustamaan keskusaukioon, jonka avoimelta sivulta avautuu näkymä kohti Turun tuomiokirkkoa. Aukio yhdistää rakennukset kokonaisuudeksi, joka toimii koko alueen ytimenä. Sisätiloista, erityisesti auloista on välitön jatkuvuus aukiolle. Rakennukset ovat itsenäisiä, mutta niveltyvät osaksi kokonaisuutta sekä liikenteellisin yhteyksien että arkkitehtuurin keinoin. Rakennuksia yhdistäviä ja luonnehtivia piirteitä ovat yhdenmukaiset, vaaleat ja vahvasti horisontaaliset julkisivut, nauhaikkunat ja perustasosta nousevat arkadikäytävät.

Turun yliopisto on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY 2009). Kohteella on huomattava kulttuurihistoriallinen merkitys Suomen sivistyshistorian ja yliopistolaitoksen monumenttina, modernia arkkitehtuuria edustavana yhtenäisenä kokonaisuutena sekä historiallisesti kerrostuneena ja kaupunkirakenteeseen integroituneena ympäristönä. Aarne Ervin suunnittelemat kirjasto- hallinto- ja laitosrakennukset sekä yhteistyössä Jussi Jänneksen kanssa suunniteltu ympäristö taideteoksineen muodostavat arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Se on Suomessa ainutlaatuinen kaupungin historialliseen keskustaan sijoittuva yhtenäinen kampusalue, jossa toteutuu kansainvälisten esikuvien mukainen moderni arkkitehtuuri.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Kirsti Virkki. p. 0295 022 525, kirsti.virkki@ely-keskus.fi
ylitarkastaja Reetta Katila, p. 0295 022 820, reetta.katila@ely-keskus.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
Nopeusnäyttötaulut paljastavat huolestuttavia piirteitä taajamien ajonopeuksissa1.7.2025 10:31:24 EEST | Tiedote
ELY-keskuksella on käytössä useita siirrettäviä nopeusnäyttötauluja, joiden avulla pyritään kiinnittämään autoilijoiden huomio ajonopeuksiin. Nopeusnäyttötauluista saatujen mittaustulosten mukaan monet eivät noudata taajamissa asetettua nopeusrajoitusta. Useat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ajonopeuden kasvu lisää sekä onnettomuuden todennäköisyyttä että sen vakavuutta, vaikka onnettomuusriski on yksittäisen kuljettajan näkökulmasta arvioituna pieni. Erityisesti taajamissa ajonopeuksien pienetkin muutokset voivat vaikuttaa onnettomuuden vakavuuteen, erityisesti kun autoilija törmää jalankulkijaan tai pyöräilijään.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan päällystystyöt viikolla 2727.6.2025 14:34:58 EEST | Tiedote
Viikolla 27 Varsinais-Suomessa päällystetään Salossa, Laitilassa ja Pyhärannassa. Satakunnassa päällystystöitä tehdään Raumalla, Karvialla ja Eurassa. Myös erilaisia pienempiä päällysteen korjaustöitä ja päällystystöitä valmistelevia toimenpiteitä tehdään molemmissa maakunnissa.
Mälikän risteyssillan korjaustyö käynnistyy Raumalla valtatiellä 827.6.2025 08:55:04 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Raumalla valtatiellä 8 sijaitsevan Mälikän risteyssillan pintarakenteiden korjaustyöt 7.7.2025. Työt kestävät arviolta 31.7.2025 saakka. Korjaustyöt tehdään ilta- ja yötyönä. Työn ajaksi liikenne joudutaan rajoittamaan yhdelle kaistalle klo 20:00 – 06:00 väliseksi ajaksi. Käytössä on tällöin liikennevalo-ohjaus. Korjausurakan aikana siltapaikalla on alennettu nopeus 30 km/h.
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon FlagshipSEVEN Oy:n suunnitteleman e-metanolin tuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta, Naantali26.6.2025 15:44:17 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon FlagshipSEVEN Oy:n Naantaliin suunnitteleman e-metanolin tuotantolaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta.
Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa uusia kyläteitä vuonna 202526.6.2025 10:35:04 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on valinnut viisi uutta kylätiekohdetta toteutettavaksi vuonna 2025. Kohteet sijaitsevat Raumalla, Loimaalla, Somerolla, Salossa ja Maskussa. Valinnat perustuivat vuonna 2023 tehtyyn selvitykseen, jossa kartoitettiin potentiaalisia kylätiekohteita Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme