Lapin ELY-keskus

Suomen ensimmäisen pumppuvoimalaitoksen YVA-ohjelma herätti mielenkiintoa

Jaa

Yhteysviranomaisena toimiva Lapin ELY-keskus sai 20 lausuntoa ja 48 mielipidettä Ailangantunturin pumppuvoimalahankkeen YVA-ohjelmasta. Yhden mielipiteen oli allekirjoittanut 122 henkilöä. Yhteysviranomainen pitää palautteen määrää huomattavana ja se on toimitettu Kemijoki Oy:lle otettavaksi huomioon hankkeen suunnittelussa.

Veden pinta, josta heijastuu kasvillisuutta.
Kuvituskuva

Useissa yhteysviranomaiselle toimitetuissa mielipiteissä vastustettiin Ailangantunturin pumppuvoimalahankkeen toteuttamista sen ihmisille ja luonnolle aiheuttamien haittojen vuoksi. Huolta kannettiin erityisesti hankkeen mahdollisista kielteisistä vesistö-, virkistys- ja kalastusvaikutuksista sekä pumppuvoimalan yhteisvaikutuksista. Huolta herätti se, mihin tunnelin suuaukko ja siihen liittyvä ruoppausalue sijoittuu Kemijärvellä. Yhteysviranomainen on ottanut huomioon ympäristövaikutusten arvioinnin kohdentamisessa Kemijoki Oy:n esittämän lisäksi myös saadut viranomais- ja asiantuntijalausunnot sekä mielipiteet.

YVA-ohjelman mukaan Kemijoki Oy aikoo tehdä virtaus- ja vedenlaatumallinnuksen, jolla selvitetään pumppuvoimalaitoksen vaikutuksia Kemijärven virtausnopeuksiin, vedenkorkeuteen, vedenlaatuun ja jääpeitteeseen. YVA-ohjelmassa esitetyn lisäksi yhteysviranomainen on lausunnossaan edellyttänyt huomioimaan sula-alueen sekä hyyde- ja suppojään syntymisen ja siitä mahdollisesti aiheutuvat ongelmatilanteet. Suunnittelussa on arvioitava vaikutukset Kemijärveen. Lisäksi edellytetään arvioimaan myös mahdollinen Kemijärven rantojen ja pohjan eroosio. Pumppuvoimalaitoksen käytön rytmittymisen vaikutuksista Seitakorven alapuolisiin virtaamiin tulee antaa arvio. Yhteysviranomainen edellytti myös tarkastelua Kemijärven säännöstelyn nykyisiin lupaehtoihin sekä säännöstelyhaitoista annettuihin velvoitteisiin.

Yhteysviranomainen edellyttää ottamaan huomioon hankkeen suunnittelussa vaikutukset Kemijärven kalastoon ja kalastukseen. YVA-ohjelman mukaan Tunturilammella tehdään koekalastuksia ja reliktinieriäselvitys eDNA-menetelmällä. Yhteysviranomainen lausuu, että kalaston mahdollinen häviäminen kalataloudellisten menetysten arvioimiseksi tulee selvittää. Lisäksi YVA-ohjelmalausunnossa edellytetään muun muassa selkeyttämään hankekuvausta ja esittämään perusteita hankkeen valitulle vaihtoehdoille.

Kemijoki Oy suunnittelee pumppuvoimalaitosta Kemijärvelle

Kemijoki Oy:n suunnittelema hanke koostuu 500 MW pumppuvoimalaitoksesta, noin 38 km pitkästä 400 kV voimajohdosta, noin 1 km2 kokoisesta ylävarastoaltaasta patorakenteineen ja halkaisijaltaan 9 metrin vesitunnelista. Vesi otetaan ja puretaan Kemijärven Kuusilahteen.

YVA-ohjelman mukaan Kemijärven pohjaan ruopataan leveydeltään noin 80 m ja pituudeltaan noin 1000 m kanava. Ruoppausmassat läjitetään vesitunnelin purkuaukon kaakkoispuolelle. Sähkönsiirron liityntä kantaverkkoon tapahtuu Pirttikoskella Rovaniemen kaupungin alueella.

YVA-menettelyssä ei myönnetä lupaa hankkeen toteuttamiseen

Yhteysviranomaisen lausunnon jälkeen hanke etenee varsinaiseen ympäristövaikutusten arviointiin. Hankkeesta vastaava Kemijoki Oy kokoaa ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset YVA-selostukseksi, joka arviointiohjelman tapaan tulee valmistuttuaan yleisesti nähtäville lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten. Yhteysviranomainen antaa perustellun päätelmän tehtyjen arviointien riittävyydestä ja laadusta sekä hankkeen merkittävistä vaikutuksista.

YVA-menettelyssä ei myönnetä lupaa hankkeen toteuttamiselle, vaan sen tarkoituksena on arvioida ympäristövaikutuksia ja vertailla hankkeen kohtuullisia vaihtoehtoja sekä etsiä haittoja lieventäviä keinoja. YVA-menettely on edellytys muun muassa pumppuvoimalan vesitalousluvalle.

Lue yhteysviranomaisen lausunto YVA-ohjelmasta ymparisto.fi-verkkopalvelussa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Olli Rönkä, puh. 0295 037 184, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Mearrádusat Deanu spiehkastatlobiin leat dahkkojuvvon Deanu guolástannjuolggadusa 40 § 2 momeantta vuođul luossanáli dili vuhtii váldimiin12.7.2024 09:18:17 EEST | Tiedote

Lappi EJB-guovddáš lea addán mearrádusaid Deanu guolástannjuolggadusa 40 § 2 momeantta vuođul luossanáli dili vuhtii váldimiin ja guorahallamin ášši dárkilit. Spiehkastatlobit mieđihuvvojedje oktiibuot 15 ja hilgojuvvon lobit ledje 12. Lappi EJB-guovddáš oaidná guolásteapmái laktáseaddji sápmelaš kultuvrra sirdašuvvama hui dehálažžan muhto duođaid heittogis luossadili dihtii luosaid oažžu goddit hui uhccán.

Päätökset Tenon poikkeusluvista on tehty Tenojoen kalastussäännön 40 § 2 mom. perusteella lohikannan tila huomioiden10.7.2024 14:38:03 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus on antanut päätökset Tenojoen kalastussäännön 40 § 2 mom. perusteella lohikannan tila huomioiden ja harkintaa käyttäen. Myönteisiä lupapäätöksiä annettiin 15 kpl ja kielteisiä 12 kpl. Lapin ELY-keskus näkee kalastukseen liittyvän saamelaisen kulttuurin siirtymisen erittäin tärkeäksi mutta todella heikon lohitilanteen vuoksi saaliiksi sallittavan lohimäärän on oltava hyvin maltillinen.

Detnui leat ohcan valjis sierralobiid luosa bivdimii oahpaheami ja kultuvrra vuođul1.7.2024 09:26:36 EEST | Tiedote

Luosa bivdin ii jahkái 2024 rahppojuvvon Deanus olláge luossamáddodagaid heajos dili dihtii. 1.5. fápmui boahtán guolástannjuolggadussii lasihuvvui goittotge njuolggadus, man mielde doaibmaválddálaš eiseválddit sáhttet ovttaskas dáhpáhusain mieđihit lobi organisašuvdnii spiehkkasit guolástannjuolggadusa mearrádusain oahpahanguolásteami dahje kulturdáhpáhusaid várás.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye