Kaakkois-Suomen järvi- ja rannikkoalueella paikoin sinilevärunsastumia
Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoista muutamassa on havaittu levärunsastumia, ja ennustettu lämmin sää voi voimistaa kukintoja.

Useimmilta valtakunnallisen levähavainnoinnin paikoilta on tullut ajantasainen tieto tiistain tai keskiviikon aikana. Sinilevää on viikoittaisilla vakiohavaintopaikoilla havaittu vähäisiä määriä Saimaalla Ukkolinnassa sekä rannikolla Kotkan ja Pyhtään edustalla. Runsaasti sinilevää on havaittu Lappeenrannan Haapajärvellä ja Parikkalan Simpeleenjärvellä.
Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämän TARKKA-palvelun satelliittikuvien perusteella sinilevää on alkuviikon aikana todettu Kaakkois-Suomen rannikolla pintavesikerroksessa erityisesti Pyhtään-Kotkan edustan ulkosaaristossa, Haapasaari-Kotka -linjalta lännen suuntaan sekä itäisen Suomenlahden avomerialueella. Pintakertymät ovat olleet mahdollisia. Haminan-Virolahden edustalla levää on sekä havaintojen että satelliittikuvatulkinnan mukaan ollut pintavedessä yleisesti vain vähän.
Pintaveden lämpötilat sekä Kaakkois-Suomen järvillä että rannikolla vaihtelevat noin 18-22 asteen välillä.
Loppuviikoksi ja ensi viikon alkuun ennustettu lämmin ja tyyni sää voi voimistaa sinileväkukintoja ja lisätä niiden esiintyvyyttä. Hellejaksojen aikana voi myös karuissa ja vedenlaadultaan moitteettomissa järvissä esiintyä lyhytaikaisesti sinilevähippua avovedessä, jota voi kulkeutua tuulen alapuoleiselle ranta-alueelle. Tyypillisesti tilanne on kuitenkin nopeasti ohi. Vesistöjen äärellä oleskelevia kehotetaan arvioimaan vallitseva sinilevätilanne tapauskohtaisesti.
Näin tunnistat sinilevän
Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta, tai leväkasautumista. Rantaan ajautuessaan levämassa on maalimaista, ja koskettaessa sinilevämassa hajoaa hippusiksi eikä takerru esimerkiksi rihmamaisena tikkuun.
Lue lisää ELY-keskuksen uutisesta
Tiesitkö tämän sinilevistä?
Kesälomakauden ollessa kuumimmillaan ja kesäsään ollessa parhaimmillaan voi sinilevien esiintyminen omassa lähivesistössä ymmärrettävästi harmittaa. Sinilevillä on kuitenkin ollut merkittävä rooli nykyisen kaltaisen elämän mahdollistajina maapallolla. Noin 2,7 miljardia vuotta sitten juuri sinilevinä tuttavallisemmin tunnetut syanobakteerit kehittyivät ja olivat ensimmäisiä organismeja, jotka pystyivät tuottamaan happea fotosynteesin avulla. Tämä johti hapen kertymiseen ensin meriin ja lopulta ilmakehään. Tämä muutti merkittävästi maapallon ilmakehän koostumusta, joka oli aiemmin ollut hapeton. Hapen lisääntyminen ilmakehässä mahdollisti monisoluisen ja edistyneemmän elämän kehittymisen maapallolle. Saamme siis pitkälti kiittää sinileviä planeettamme nykyisestä monimuotoisuudesta.
Tänä päivänä sinilevät nähdään paitsi uimareiden ja muiden vesistöjen virkistyskäyttäjien riesana mutta myös merkittävinä ilmakehän hiilidioksidin sitojina ja potentiaalisena apukeinona ilmastonmuutoksen torjunnassa tulevaisuudessa. Sinilevät ovat siis tavallaan pieniä sankareita, jotka ovat mahdollistaneet nykyisen elämämme ja ehkäpä vielä tulevaisuudessa pelastavat planeettamme ilmastonmuutokselta. Suhtautukaamme siis sinileviin suopeudella, vaikka ne kesäpuuhiamme ajoittain häiritsevätkin.
Levätilannetta voi seurata myös satelliittikuvista
Suomen ympäristökeskuksessa seurataan satelliittiteknologian avulla ympäristön tilaa. Satelliittihavaintojen avulla kartoitetaan Itämeren pintaleväkukintoja sekä Itämeren ja Suomen suurimpien järvien pintalämpötilaa, sameutta, a-klorofyllipitoisuutta, näkösyvyyttä ja humuspitoisuutta. Sieltä voi käydä katsomassa myös levätilanteen, jos pilvet eivät rajoita satelliittihavainnointia.
Karttaselain - Tarkka (syke.fi)
Lähetä omat levähavaintosi Järviwikiin
Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös omia yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta puhelimen avulla. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.
Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain vähintään 17 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta tarpeen mukaan.
Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteitä emme valitettavasti voi ottaa vastaan.
Seuraava tiedote Kaakkois-Suomen sinilevätilanteesta julkaistaan tarpeen mukaan jos leväkukinnot yleistyvät.
Yhteyshenkilöt
- Krista Rantamo, vesienhoidon asiantuntija, p. 0295 029 153, krista.rantamo(at)ely-keskus.fi
- Jouni Törrönen, hydrobiologi, p. 0295 029 296, jouni.torronen(at)ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen elinkeinoelämän näkymät loppuvuodelle varovaisen positiivisia29.4.2025 09:30:41 EEST | Tiedote
Alueelliset kehitysnäkymät 1/2025 on julkaistu. Elinkeinoelämän vaisun tilanteen uskotaan jatkuvan Kaakkois-Suomessa seuraavina kuukausina, mutta näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiiviset.
Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi Imatran seudun liikenneturvallisuuden parantamiseen28.4.2025 15:40:54 EEST | Tiedote
Miten parantaisit liikenneturvallisuutta Imatran seudulla? Vastaa kyselyyn ja kerro ehdotuksesi liikenneturvallisuuden kehittämiseksi. Kyselyyn voi vastata 18.5.2025 saakka.
Työttömien määrä Kaakkois-Suomessa kasvoi vuodentakaisesta kymmenen prosenttia24.4.2025 08:14:39 EEST | Tiedote
Työttömien määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa maaliskuussa kymmenen prosenttia vuodentakaisesta. Sen sijaan lomautettujen määrä väheni vuodentakaisesta ja myös helmikuusta. Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömiä on edelleen enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusien avoimien työpaikkojen määrä kasvoi Kouvolan seudulla, mutta väheni muualla.
Kaakossa satsataan ympäristöön ja kylien kehittämiseen22.4.2025 11:10:53 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 tammi-maaliskuussa 21 eri yritystä ja 26 kehittämishanketta saivat EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta. Yritysten investointeihin ja kehittämistoimiin suunnattiin yhteensä noin 233 000 euroa, kehittämishankkeisiin yhteensä lähes 1,5 miljoonaa euroa.
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy15.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy. Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläinlaji, eikä lintuja saa tahallisesti hätyyttää tai häiritä. Valkoposkihanhien mahdollisesti aiheuttamat viljelysvahingot korvataan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme