DNA:n tutkimus: Älä häiritse -tilan käytössä valtava harppaus vuoden aikana
Yli kolmasosa 16–24-vuotiaista suomalaisista on rajoittanut puhelimensa parissa tai internetissä viettämäänsä aikaa, kertoo DNA:n yli tuhannen vastaajan Digitaalinen elämä 2024 -tutkimus. Suosituimmat keinot digivapaiden hetkien pyhittämiseksi ovat muunlaisen ajanvietteen lisääminen arjessa, puhelimen käytön rajoittaminen ennen nukkumaanmenoa ja puhelimen pitäminen äänettömällä ainakin osan päivästä. Suurinta kasvua edellisvuoteen verrattuna nähdään Älä häiritse -tilan käytössä: vuosi sitten keinoon turvautui 16 prosenttia digirajoittamista harjoittavista vastaajista, nyt peräti 27 prosenttia.

Tutkimus osoittaa, kuinka nuorin vastaajaryhmä on erityisen altis sekä digitaalisuuden myönteisille että kielteisille vaikutuksille. 16–24-vuotiaat ottavat mielellään ja nopeasti käyttöön uusia digitaalisia palveluita (57 %) ja haluaisivat hoitaa nykyistä enemmän asioita verkossa tai mobiilisti (53 %), useammin kuin mikään toinen ikäryhmä. Toisaalta yli puolet nuorimmasta ikäryhmästä vastaa netin ääreltä irrottautumisen olevan vaikeaa ja jatkuvan digitaalisten palveluiden käytön haittaavan keskittymiskykyä.
“Tutkimuksen mukaan eri sovellusten käytössä on selviä ikäryhmäkohtaisia eroja. Alle 25-vuotiaat käyttävät paljon musiikki- ja suoratoistopalveluja tarjoavia viihdesovelluksia, kun taas vanhemmat ikäryhmät käyttävät varsinkin hyötysovelluksia kuten pankkien maksusovelluksia, reittipalveluita ja tietoturvasovelluksia. Digitaaliset palvelut ovat hyvä renki, mutta huono isäntä, ja siksi onkin hienoa nähdä, kuinka nuoret aikuiset tietoisesti hakevat itselleen sopivinta tasapainoa digitaalisen elämän ja älylaitevapaan arjen välillä”, sanoo Vilhelmiina Wahlbeck, DNA:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja.
Some- ja uutispaastojen suosio laskussa
Niiltä, jotka vastasivat rajoittaneensa puhelimen tai netin parissa viettämäänsä aikaa, kysyttiin jatkokysymyksellä tavoista, joilla he ovat laitteella viettämäänsä aikaa rajoittaneet. Kysymykseen sai valita useamman vastausvaihtoehdon. Yleisimmäksi rajoituskeinoksi mainittiin hakeutuminen muunlaisen ajanvietteen pariin (52 %). Lisäksi noin kaksi viidestä keskittyy ruutuajan vähentämiseen ennen nukkumaanmenoa, ja lähes sama osuus vastaajista pitää puhelintaan äänettömällä ainakin osan päivästä. Some- ja uutispaastojen suosio on laskussa viime vuodesta, mutta Älä häiritse -tilan käyttö on miltei kaksinkertaistunut.
“Tutkimustuloksista näkee, kuinka suomalaisilla on kasvava tarve viettää digitaalista elämää omilla ehdoillaan. Vaikuttaa siltä, että yhä useampi haluaa määrittää selvät rajat: nyt olen yhteydenottojen sekä uutis- ja viihdevirran saavutettavissa, nyt taas en. Tämä on varsin tervetullut ja toivottava kehityssuunta. Digitaalisuus on lisännyt tiedon liikkumista niin valtavasti, että hallitsemattomana altistus voi alkaa kuormittaa yksilöä. Tämän välttämiseksi on hyvin kannatettavaa, että kukin kiinnittää huomiota siihen, mikä on itselle sopivin määrä digitaalisia sisältöjä”, Wahlbeck sanoo.
DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus:
DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama Digitaalinen elämä -tutkimus tehtiin online-paneelissa 18.–27.3.2024. Sen tavoitteena on selvittää, miten suomalaiset käyttävät erilaisia digitaalisia palveluja sekä millaiseksi digitaalinen yhdenvertaisuus koetaan. Vuosittain toteuttavaan tutkimukseen vastasi 1 018 iältään yli 15-vuotiasta suomalaista. Tutkimus on tehty vuodesta 2013 alkaen.
Linkit:
Lisätietoja medialle:
Vilhelmiina Wahlbeck, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, DNA Oyj, puh. 044 040 1671, vilhelmiina.wahlbeck@dna.fi
DNA:n viestintä: puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Kuvat
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
DNA:n kesäkuun 2025 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet1.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apple vei kärkipaikan sekä DNA:n kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla iPhone 16 Pro 5G -mallillaan. Applen iPhone 13 5G säilytti puolestaan ensimmäisen sijan käytettyjen puhelinten listalla. Kesäkuun myydyimpien älykellojen kärkisijat menivät lasten kellopuhelimille. Myydyimpien tuotteiden kärkeen kiilasi Xplora XGO2 -kellopuhelin, ja listan toiselle sijalle nousi ZTE K1 Pro -kellopuhelin. Toisen kvartaalin myydyimmän tietokoneen paikan otti Applen MacBook Air 13" M2.
Puhelimen katoamiseen kannattaa varautua jo ennakolta – tee ainakin nämä toimet uudelle puhelimelle27.6.2025 11:54:39 EEST | Tiedote
Välillä sattuu ja tapahtuu – puhelimille siis. Jos puhelin katoaa tai varastetaan, uuden laitteen saa tilalle, mutta sen sisältämien tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa ongelmia. Onneksi tilanteeseen voi varautua ennakolta, jolloin vahingot jäävät pienemmiksi.
Be prepared in case your phone is lost – do at least these steps for your new phone27.6.2025 11:54:39 EEST | Press release
Accidents happen, and your phone is no exception. If a phone is lost or stolen, you can get a new replacement, but information stored in your phone ending up in the wrong hands can cause problems. Fortunately, you can take steps to minimise the damage caused by this in advance.
Toimi näin, jos epäilet tietojesi vuotaneen käyttämäsi palvelun tietomurrossa – lähes jokaisen palvelun kohdalla riskejä18.6.2025 08:25:00 EEST | Tiedote
Nykyään voi olla vaikea itse vaikuttaa tietomurron uhriksi joutumiseen, sillä tietoja on niin monessa paikassa. DNA:n kuluttajaliiketoiminnan lisäarvopalveluista vastaava Heidi Havastila kertoo mitä asioita kannattaa tehdä, jos epäilee omien tietojensa vuotaneen palvelun tietomurron yhteydessä, miten voi yrittää tunnistaa epäluotettavat palvelut jo ennen tietojen luovuttamista, ja mitä kaikkea rikolliset varastetuilla tiedoilla pystyvät tekemään.
Here's what to do if you suspect your data has been leaked in a data breach – almost every service is at risk18.6.2025 08:25:00 EEST | Press release
These days, it can be difficult to protect yourself against becoming the victim of a data breach, as your data is held in so many places. Heidi Havastila, Head of Value Added Services at DNA Consumer Business, explains what to do if you suspect your personal data has been leaked in a security breach, how to try to identify untrustworthy services before you hand over your data, and what criminals can do with stolen data.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme