Maahanmuuttovirasto

Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa oleskelulupaa – kaikki hakemukset käsitelty

Jaa

Suomeen kesäksi saapuvat thaimaalaiset luonnonmarjanpoimijat tarvitsevat tänä vuonna työntekijän oleskeluluvan. Kaikki poimijat ovat saaneet päätöksen hakemukseensa.

Ulkoministeriö on tänä keväänä keskeyttänyt luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanoton Suomen Bangkokin suurlähetystössä. Thaimaalaisille luonnonmarjanpoimijoille ei myönnetä Schengen-viisumeja kesän 2024 satokaudeksi. Ulkoministeriö on päätöstä tehdessään ottanut huomioon vuoden 2023 satokauteen liittyvät, vakavat ihmiskauppaa koskevat syytteet ja epäilyt sekä Thaimaassa voimaan tulleet lainsäädäntömuutokset.

Koska ulkomaalaisen henkilön työnteko Suomessa on luvanvaraista, ja luonnonmarjojen poiminta ei ole kausityölain piirissä, poimijat tarvitsevat työntekijän oleskeluluvan. Luonnonmarjanpoimijoiden työskentelyyn kohdistuvat siis ensimmäistä kertaa samat edellytykset ja tarkastelu kuin muihinkin ulkomailta rekrytoitavien työsuhteisiin.

Työntekijän oleskelulupahakemuksen käsittely on kaksivaiheinen. Kun hakija on jättänyt hakemuksen ja tunnistautunut Suomen edustustossa, siirtyy hakemus ensin TE-toimistoon. TE-toimisto tekee osapäätöksen, johon kuuluu esimerkiksi saatavuusharkinta. Sen jälkeen Maahanmuuttovirasto arvioi maassa oleskelun edellytykset riskeineen ja tekee päätöksen hakemukseen.

Kaksi kolmasosaa hakijoista sai oleskeluluvan – luonnonmarja-alan vastuullisuustyötä on syytä jatkaa

Kaikki tähän mennessä jätetyt luonnonmarjanpoimijoiden noin 1 300 hakemusta on nyt käsitelty. Päätöksistä 900 on myönteisiä ja 400 kielteisiä. Kaikki hakijat ovat thaimaalaisia.

Maahanmuuttoviraston hakemuskäsittelyn yhteydessä tekemien havaintojen mukaan alalla on yhä haasteita. Jos hakemuksessa oli ulkomaalaislain mukaisia viitteitä työperusteisesta hyväksikäytöstä tai ihmiskaupasta, päätökset ovat olleet kielteisiä.

­– Vaikka työehdot täyttyisivät paperilla, arvioimme tilannetta myös haastattelujen perusteella. Jos työntekijän käsitys hänen tuloistaan tai työehdoistaan on olennaisesti ja merkittävästi poikennut siitä, mitä työnantaja on kertonut, asiaa on selvitetty, kertoo työntekijöiden oleskelulupien käsittelyä johtava prosessinomistaja Tuuli Huhtilainen.

Maahanmuuttovirasto arvioi työperäisen hyväksikäytön riskiä erityisen tarkasti silloin, jos oleskeluluvan hakijan nettoansiot jäävät kohtuuttoman vähäisiksi ja häneltä peritään kohtuuttomia majoitus- tai ylläpitokorvauksia. Pahimmillaan hakija on voinut olla jopa vaarassa velkaantua tekemästään työstä. Maahanmuuttovirasto kiinnittää erityistä huomiota myös siihen, jos hakijat kykenevät asioimaan itsenäisesti viranomaisen kanssa vain rajoitetusti. Työntekijän ja työnantajan välillä toimii myös usein koordinaattori, joka ottaa osan tuloista.

­– Luonnonmarjanpoimijat ovat usein haavoittuvassa asemessa, sillä heiltä voi esimerkiksi puuttua yhteinen kieli työnantajan kanssa tai käsitys omista oikeuksistaan Suomessa, Huhtilainen kertoo.

Maahanmuuttovirasto tarkastelee poimijoiden olosuhteita Suomessa kokonaisuutena tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Kun luonnonmarjanpoimijat saapuvat Suomeen, Aluehallintovirasto valvoo, toteutuvatko työehdot myös käytännössä.

Tämän vuoden järjestely on ollut poikkeuksellinen. Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle lakimuutokset, joiden tarkoitus on siirtää luonnonmarjanpoimijat saman kausityölain piiriin kuin esimerkiksi puutarhamarjanpoimijat. Muutokset tulevat voimaan satokaudesta 2025 eteenpäin.

Lupahakemukset käsiteltiin ripeästi

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden oleskelulupien käsittely resursoitiin Suomen viranomaisissa niin, että luvat saadaan käsiteltyä marjojen kypsymiseen mennessä. Luonnonmarjanpoimijoiden hakemukset on jätetty pääosin toukokuun lopussa ja kesäkuussa.

­– Viranomaisten yhteistyö on ollut onnistunutta, ja Bangkokin edustusto on lisäresursoinnin avulla pystynyt tarjoamaan hyvin aikoja hakemusten jättämiselle ja kuulemisille. TE-toimisto ja me Maahanmuuttovirastossa olemme käsitelleet hakemukset ripeästi, Huhtilainen kertoo.

Myönteisten päätösten keskimääräinen käsittelyaika on ollut tänä kesänä 20 päivää. Kielteisten päätösten käsittelyaika on ollut hieman pidempi, 35 päivää. Suuri osa käsittelyajasta on kulunut siihen, että viranomaiset ovat kuulleet luonnonmarjanpoimijoita ja pyytäneet lisäselvityksiä työnantajilta. Maahanmuuttovirasto on myös käyttänyt aikaa huolelliseen kokonaisharkintaan.

­– Ymmärrämme alalle uuden lupamenettelyn haasteet työnantajille ja olemme halunneet antaa heille riittävästi aikaa toimittaa tarpeelliset lisäselvitykset, Huhtilainen kertoo.

Kun marjanpoimijoilla on oleskelulupa Suomeen, he tarvitsevat vielä Thaimaan viranomaisilta maastapoistumisluvan. Suomen viranomaiset eivät voi vaikuttaa Thaimaan viranomaisten lupakäsittelyyn.

­– Käsittelemme luonnonmarjanpoimijoiden lupia tarvittaessa koko kesän, ensi vuonna luvassa on uudet käytännöt, Huhtilainen kertoo.

Lisätietoa medialle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Prosessinomistaja Tuuli Huhtilainen, lupa- ja kansalaisuusosasto, p. 0295 433 436, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Finland pilots a reception centre specialised in promoting returns9.5.2025 12:01:19 EEST | Press release

The Finnish Immigration Service will pilot a new type of reception centre with focus on promoting and supporting voluntary and forced returns (a return centre). The pilot scheme will be launched in June 2025. In addition to normal reception services, the return centre will provide asylum seekers with more extensive advice on voluntary return and support with return arrangements. The aim of the pilot scheme is to increase the effectiveness of asylum seekers’ voluntary return and streamline the enforcement of returns by the police.

Förläggning med fokus på att främja återvändande inrättas i ett pilotprojekt i Finland9.5.2025 12:00:45 EEST | Pressmeddelande

I juni 2025 inrättar Migrationsverket på försök en ny förläggning med fokus på att främja återvändande (förk. återvändandecenter). Utöver vanliga mottagningstjänster kommer återvändandecentret att erbjuda asylsökande utvidgad rådgivning i återvändandefrågor och stöd med återresearrangemang. Syftet är att effektivisera frivilliga återresor för asylsökande och göra det smidigare för polisen att verkställa återsändanden.

Suomessa pilotoidaan paluiden edistämiseen erikoistunutta vastaanottokeskusta9.5.2025 12:00:20 EEST | Tiedote

Maahanmuuttovirasto testaa kesäkuusta 2025 alkaen uutta paluiden edistämiseen erikoistuvaa vastaanottokeskusta (lyh. paluukeskusta). Paluukeskus tarjoaa turvapaikanhakijoille normaalien vastaanottopalveluiden ohella laajennettua paluuneuvontaa ja palaamisjärjestelyiden tukea. Tavoitteena on tehostaa turvapaikanhakijoiden vapaaehtoista paluuta ja sujuvoittaa poliisin toteuttamien palautusten täytäntöönpanoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye