Merijään ilmastoa jäähdyttävä vaikutus pienenee sen pinta-alaa nopeammin
Kiihtyvä napa-alueiden merijääpeitteen sulaminen vähentää sen jäljellä olevaa jäähdytystehoa, mikä osaltaan edistää ilmaston lämpenemistä.
Michiganin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen yhteisessä tutkimuksessa havaittiin, että merijään ilmastoa jäähdyttävä vaikutus heikkenee nopeammin kuin mitä merijään pinta-ala pienenee.
Sekä arktisella alueella että Etelämantereella merijään jäähdytystehon prosentuaalinen lasku on noin kaksi kertaa suurempi kuin merijään pinta-alan prosentuaalinen lasku. Tulokset selvisivät, kun tutkijat tarkastelivat satelliittimittauksia pilvipeitteestä ja merijään heijastuskyvystä eli albedosta vuosina 1980–2023.
Arktisella alueella merijää on vähentynyt eniten, ja siellä merijään jäähdytystehosta on hävinnyt lähes neljäsosa vuoden 1980 jälkeen. Merijääpeitteen voimakas väheneminen myös Etelämantereella vuodesta 2016 alkaen on lisännyt merijään häviämisestä aiheutuvaa ilmaston lämpenemistä.
”Napa-alueiden merijääkentät ovat tärkeä osa planeettamme jäähdytysjärjestelmää. Nyt julkaistujen laskelmien mukaan tämä osa jäähdytysjärjestelmää on selkeästi menettänyt tehoaan etenkin viimeisimmän vuosikymmenen aikana”, toteaa tutkimusprofessori Aku Riihelä Ilmatieteen laitokselta.
Merijäällä voimakas vaikutus maapallon lämpötilaan
Merijää on yksi merkittävimmistä ilmastoa säätelevistä tekijöistä kylmillä alueilla. Tämä johtuu siitä, että jää heijastaa voimakkaasti auringonsäteilyä takaisin avaruuteen.
Kuiva pakkaslumen peittämä jää heijastaa avaruuteen jopa 90 % säteilystä, kun avomeri heijastaa vain alle kymmenen prosenttia. Jää myös sitoo suuren vesi- ja energiamäärän, minkä vuoksi sillä on suuri merkitys ilmakehän ja meren väliseen energianvaihtoon.
Jäljellä oleva jää heijastaa säteilyä vähemmän, koska korkeammat lämpötilat ja lisääntyvät sateet johtavat ohuempaan ja kosteampaan merijäähään.
”Jatkotutkimuksissa olisi tärkeää laskea, kuinka nopeasti ja laajasti merijään säteilyjäähdytyksen vähenemisen vaikutukset näkyvät globaalissa ilmastojärjestelmässä, jotta sopeutumissuunnitelmamme olisivat parhaalla mahdollisella pohjalla”, Riihelä korostaa.
Lisätietoja:
Tutkimus vapaasti luettavissa osoitteessa: Earth's Sea Ice Radiative Effect From 1980 to 2023 - Duspayev - 2024 - Geophysical Research Letters - Wiley Online Library
Duspayev, A., Flanner, M. G., & Riihelä, A. (2024). Earth's sea ice radiative effectfrom 1980 to 2023. Geophysical ResearchLetters, 51, e2024GL109608. https://doi.org/10.1029/2024GL109608
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkimusprofessori Aku Riihelä, Ilmatieteen laitos, aku.riihela@fmi.fi, p. 050 380 3308
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Matalapaine tuo Suomeen torstaina runsaita sateita, perjantaina erittäin kovaa tuulta1.7.2025 14:30:22 EEST | Tiedote
Matalapaine tuo maan etelä- ja keskiosaan mahdollisesti vaarallista säätä torstaiksi ja perjantaiksi.
Kesäkuussa salamoi ennätyksellisen vähän, maan eteläosassa satoi paljon1.7.2025 12:01:00 EEST | Tiedote
Kesäkuun keskilämpötila oli Suomessa tavanomainen, mutta esimerkiksi hellepäiviä oli tavanomaista vähemmän. Sademäärä oli maan eteläosassa tavanomaista suurempi. Kesäkuussa paikannettujen maasalamoiden määrä oli salamatilastohistorian pienin kesäkuun kokonaismäärä.
Uudella satelliitilla saadaan ilmanlaatumittauksia 36 000 kilometrin korkeudelta tunnin välein30.6.2025 14:36:39 EEST | Tiedote
Tiistaina 1. heinäkuuta laukaistaan eurooppalainen uuden sukupolven satelliitti, MTG-S1, joka mittaa ilmanlaatua tunnin välein Euroopan ja Afrikan pohjoisosan yltä.
Voimakas tuuli voi häiritä yleisötapahtumia sunnuntaina27.6.2025 12:55:08 EEST | Tiedote
Kovat tuulet voivat aiheuttaa häiriöitä ulkoilmatapahtumissa maan etelä- ja keskiosassa sunnuntaina. Tuulenpuuskat voivat voimistua paikoin myrskylukemiin.
Alkavan viikonlopun säässä vuorottelevat sateet ja pouta, sunnuntaina tuuli voi yltyä kovaksi26.6.2025 15:08:11 EEST | Tiedote
Ulkoilmatapahtumissa kävijöiden ja luonnossa liikkujien kannattaa viikonloppuna seurata sääennusteita tiuhaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme