Oletusarvojen käyttö muuttuu hiilirajamekanismin päästötietojen raportoinnissa
EU:n uuden hiilirajamekanismin myötä maahantuojien on raportoitava tuomiensa CBAM-tavaroiden päästötiedot Euroopan komissiolle. Toistaiseksi siirtymäkauden raportointivelvoitetta on helpotettu mahdollisuudella käyttää oletusarvoja, mutta heinäkuusta alkaen niitä saa käyttää enää hyvin rajoitetusti eli maahantuojien on selvitettävä todelliset päästötiedot valmistajilta.
EU:n hiilirajamekanismin myötä maahantuojien on raportoitava tuomiensa tavaroiden päästötiedot EU:n komissiolle. CBAM-tavaroihin kuuluvat EU:n ulkopuolelta EU:hun tuotavat tietyt rauta- ja terästuotteet, lannoitteet, alumiini- ja sementtituotteet sekä vety ja sähkö. Raportoinnissa on saanut käyttää oletusarvoja rajoituksetta siirtymäkauden kolmella ensimmäisellä raportointikaudella, eli raportoitaessa lokakuun 2023 ja kesäkuun 2024 välillä tullattujen tavaroiden valmistuksessa syntyneitä päästöjä. Heinäkuusta 2024 alkaen tullattujen tavaroiden päästöjen raportoinnissa saa käyttää oletusarvoja rajoitetusti, kun raportoidaan monimutkaisten tavaroiden päästöjä. Monimutkaiset tavarat ovat tavaroita, joiden valmistuksessa on käytetty muita CBAM-tavaroita. Muiden kuin monimutkaisten tavaroiden päästöjä raportoitaessa pitää siirtymäkaudella raportoida todelliset päästötiedot.
– Tuojien kannattaa selvittää, että tavarantoimittajalla on valmiudet antaa raportoinnissa tarvittavat tiedot päästöistä. Tietotarve on suositeltavaa huomioida hankintasopimuksen ehdoissa, sanoo Jarkko Koho Tullin hiilirajamekanismitoiminnon päällikkö.
Useat maahantuojat ovat jättäneet raportin toimittamatta – sanktiot mahdollisia
Kahdelta ensimmäiseltä raportointikaudelta vain noin puolet suomalaisista raportointivelvollisista on jättänyt raportin komission siirtymärekisteriin. Heinäkuun aikana on raportoitava huhti-kesäkuun maahantuontien päästöt.
Lainsäädäntö mahdollistaa sanktiot, kuten virhemaksut, jos maahantuoja ei täytä raportointivelvollisuuttaan tai jättää virheellisen tai puutteellisen raportin. Tulli päättää mahdollisista seuraamuksista aina tapauskohtaisesti. Tulli voi pyytää maahantuojalta selvitystä, mitä on tehty vaadittujen tietojen hankkimiseksi.
Vuodesta 2026 alkaen CBAM-tavaroiden tuonti muuttuu luvanvaraiseksi. Pahimmillaan raportointivelvollisuuden laiminlyönti käynnissä olevan siirtymäkauden aikana voi johtaa siihen, ettei toimija tulevaisuudessa saa lupaa tuoda CBAM-tavaroita EU-alueelle. Tämä voi tulla kyseeseen, jos raportti on toistuvasti jätetty antamatta tai siihen on tahallisesti laitettu vääriä tietoja.
Miksi pitää raportoida?
Hiilirajamekanismin tavoitteena on, että EU-tuontitavaroiden hinnat heijastaisivat nykyistä paremmin niiden tuotannossa syntyneitä ilmastoa lämmittäviä päästöjä. Samalla halutaan kannustaa kolmansia maita ja niissä sijaitsevia tavaroiden valmistajia vähentämään päästöjään.
Hiilirajamekanismi otetaan käyttöön vaiheittain. Nyt käynnissä olevalla siirtymäajalla (1.10.2023-31.12.2025) maahantuojan on raportoitava tuomiensa CBAM-tavaroiden suorat ja epäsuorat päästöt komissiolle. Raportti jätetään neljännesvuosittain edeltävän vuosineljänneksen tuonneista.
– Todellisten päästötietojen selvittäminen ja raportointi siirtymäkaudella auttaa maahantuojia ja heidän tavarantoimittajiaan myös valmistautumaan vuonna 2026 alkavaan toimeenpanokauteen. Vuodesta 2026 alkaen maahantuojien on hankittava tuotujen CBAM-tavaroiden päästöjä vastaava määrä maksullisia CBAM-todistuksia, kertoo Marja Salo, hiilirajamekanismitoiminnon päästölaskennan asiantuntija.
Raportoinnilla on välillisesti tärkeä rooli hiilivuodon torjunnassa ja kasvihuonepäästöjen torjunnassa. Raporttien avulla komissio voi vahvistaa oletusarvot, joita käytetään tavaroiden tuotesidonnaisten päästöjen laskennassa sitten, kun hiilirajamekanismiin varsinaisesti siirrytään vuonna 2026. Raportointivaihe auttaa myös hiilirajamekanismin toimivuuden arvioinnissa.
Lisätietoja: Tullin hiilirajamekanismi-verkkosivut
Aiempia tiedotteita:
Tullista päivää – olettehan kuulleet jo EU:n hiilirajamekanismista? (28.5.2024)
Sadat maahantuontiyritykset jättäneet velvoitteensa hoitamatta (23.2.2024)
Hiilirajamekanismin (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) avulla tietyille EU:n ulkopuolelta tuleville tavaroille asetetaan saman suuruinen kustannus, kuin joka kohdistuisi EU:ssa valmistettuihin vastaaviin tavaroihin EU:n päästökaupan toimeenpanon seurauksena. Mekanismi on käytössä kaikissa EU:n 27 jäsenmaassa. Tulli vastaa kansallisista hiilirajamekanismin viranomaistehtävistä Suomessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
hiilirajamekanismitoiminnon päällikkö Jarkko Koho
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi
Tietoja julkaisijasta
Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Törkeä rikosepäily kansainvälisessä alkoholin nettikaupassa – veroja maksamatta Suomelle jopa 40 miljoonaa euroa4.7.2025 08:04:00 EEST | Tiedote
Tulli epäilee, että saksalainen yritys on myynyt alkoholia Saksasta Suomeen ja jättänyt hoitamatta verovelvollisuudet Suomen valtiolle. Esitutkinta on koskenut myyntiä yli kahden ja puolen vuoden aikana, vuoden 2019 tammikuusta elokuuhun 2021.
Tullin uusilla tutkimuslaitteilla päästään käsiksi tuntemattomiin aineisiin huumeista elintarvikkeisiin2.7.2025 08:03:00 EEST | Tiedote
Uudet tutkimuslaitteet tarjoavat lisää tarkkuutta vieraiden aineiden tunnistukseen Tullilaboratoriossa. Vastaavia laitteita on ollut käytössä muissa EU-maissa, mutta ei vielä Suomen tullilla.
Turkista lähetettiin yli miljoona savuketta Suomeen – pakettien ilmoitettiin sisältävän lasten vaatteita1.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Tullin tutkinta paljasti joulukuussa 2024 laajan savukkeiden maahantuontikokonaisuuden. Savukkeita lähetettiin Turkista Suomeen postilähetyksissä, joissa väitettiin olevan kankaita ja lasten vaatteita.
Tulli valvoi Euroopassa vaarallisiksikin havaittujen muotisuklaiden turvallisuutta27.6.2025 08:03:00 EEST | Tiedote
Muotisuklaaksi nousseesta Dubai-suklaasta on löytynyt muualla Euroopassa syöpää aiheuttavia haitallisia aineita. Suomessa tänä vuonna valvotut Dubai-suklaat ovat osoittautuneet sen sijaan turvallisiksi.
Tulli tutkii törkeää säännöstelyrikosta - itäsuomalainen yhtiö myynyt komponentteja Venäjälle26.6.2025 08:09:00 EEST | Tiedote
Tullilla on tutkinnassa laaja rikoskokonaisuus, jossa Itä-Suomessa toimivan yrityksen epäillään toimittaneen pakotteiden alaisia komponentteja Venäjälle 2022–2023. Komponenttien arvo on ollut 2,7 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme