Mitä tehdä, jos eksyy metsässä? Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vinkit auttavat valmistautumaan marjastus- tai sienestysretkelle
Marjastus- ja sienestyskauden alkaessa monet suuntaavat jälleen metsään. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vinkit vähentävät eksymistä ja auttavat metsään eksyessä. Eksymistilanteessa erityisen tärkeää on oikea varustus sekä rauhallinen toiminta.

Punaisen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa tukee viranomaisia erilaissa tehtävissä, kuten kadonneiden etsinnässä. Sienestys- ja marjastuskauden alkaminen tarkoittaa usein myös Vapepan etsintätapauksien lisääntymistä.
Ennakkovarustautuminen: pakkaa nämä mukaan metsään
Ennen metsään lähtöä on hyvä suunnitella oma reitti huolellisesti. Lisäksi kannattaa kertoa jollekin toiselle retkisuunnitelmastaan, eli minne on menossa, millaista reittiä pitkin ja kuinka kauan aikoo viipyä.
Metsään on hyvä pakata ainakin lämmin varavaatekerta, jolla tarkenee, jos retki venähtää odottamatta illan tai yön puolelle. Vaatteiden kannattaa olla värikkäitä, jotta ne erottuvat ympäröivästä maastosta. Tämä auttaa etsintätilanteissa. Varavaatteiden lisäksi metsäretkeilijöiden kannattaa ottaa mukaan avaruuspeitto. Se on kevyt mutta lämmin, suojaa sateelta sekä toimii istuinalustana.
Täyteen ladattu varavirtalähde ja omaan puhelimeen sopiva johto on hyvä ottaa mukaan siltä varalta, että puhelimesta loppuu virta. Puhelimeen on myös hyvä ladata ennakkoon 112 Suomi -sovellus. Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, sovellus paikantaa eksyneen tarkan sijainnin ja välittää sen hätäkeskuspäivystäjälle. Lisäksi puhelimeen on hyödyllistä ladata karttasovellus, ja tutustua sen käyttöön jo ennen lähtöä.
Metsäretkelle kannattaa ottaa mukaan myös paperinen kartta, kompassi, sytykkeitä, sytytysväline, puukko ja eväät, joilla pärjää tarvittaessa pidemmänkin aikaa. Varsinkin helteellä on tärkeää varata mukaan riittävästi juotavaa.
Eksyessä on tärkeää pysyä rauhallisena
Jos metsässä huomaa eksyneensä, tärkeintä on muistaa pysyä rauhallisena. Retkeilijän kannattaa pysähtyä hetkeksi ja tarkkailla ympäristöä kaikessa rauhassa. Itseään voi yrittää paikantaa karttasovelluksen ja maamerkkien avulla.
– Harhailemaan lähteminen saattaa pahentaa tilannetta, muistuttaa Vapepan valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Punaisesta Rististä.
Eksymisestä ei myöskään kannata tuntea häpeää, vaan apua kannattaa soittaa ajoissa.
– Jos oikeaa reittiä ei löydy, kannattaa turvautua apuun hyvissä ajoin esimerkiksi 112-sovelluksella. Moni epäröi turhan pitkään ennen puhelimeen tarttumista.
Apua on aina saatavilla eksyneille. Vapepan yli 12 000 koulutettua vapaaehtoista tukevat viranomaisia vuosittain erilaisissa auttamistilanteissa ympäri Suomen. Kadonneiden etsimisen lisäksi Vapepan tehtäviin kuuluu henkisen tuen antaminen, liikenteenohjaus sekä evakuoinneissa auttaminen erilaisissa onnettomuuksissa ja kriisitilanteissa.
Lisätietoa:
Valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen
p. 040 120 9022
arsi.veikkolainen@punainenristi.fi
Viestinnän harjoittelija Leena Kela
p. 040 548 9903
leena.kela@punainenristi.fi
Tutustu Vapepaan: https://vapepa.fi/tama-on-vapepa/
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.
Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR
Röda Korset: Problem med psykisk hälsa syns på festivalernas tillnyktringsplatser – det är viktigt att ta hand om sin berusade vän26.6.2025 06:10:00 EEST | Pressmeddelande
De som lider av psykisk ohälsa befinner sig i en svårare situation än vanligt på sommaren, vilket också syns på Röda Korsets tillnyktringsplatser på festivaler och sommarevenemang. En berusad eller ångestfylld vän får inte lämnas ensam.
Punainen Risti: mielenterveyden ongelmat näkyvät festarien selviämispisteillä – päihtyneestä kaverista on tärkeää huolehtia26.6.2025 06:10:00 EEST | Tiedote
Mielenterveysongelmista kärsivät ovat kesällä tavallista vaikeammassa tilanteessa, mikä näkyy myös Punaisen Ristin selviämispisteillä festareilla ja kesätapahtumissa. Päihtynyttä tai ahdistunutta kaveria ei pidä jättää yksin.
Omsorg till sjöss och i trafiken gör sommaren trygg – notera sex Olycksfallsdagens säkerhetstips9.6.2025 06:15:00 EEST | Pressmeddelande
Semesterresor, båtliv och bad ökar finländarnas rörlighet både till sjöss och i trafiken. Samtidigt ökar antalet olyckor. Den nationella Olycksfallsdagen hålls fredagen den 13:e juni.
Huolellisuus vesillä ja liikenteessä tekevät turvallisen kesän – ota talteen Tapaturmapäivän turvallisuusvinkit9.6.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Lomareissut, veneily ja uiminen lisäävät suomalaisten liikkumista niin vesillä kuin liikenteessäkin. Samalla tapaturmat lisääntyvät. Tapaturmapäivää vietetään perjantaina 13. kesäkuuta.
Finlands Röda Kors stöder mathjälp i Somalia via sin katastroffond – 1,6 miljoner barn under fem år lider av undernäring3.6.2025 06:15:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands Röda Kors beviljar 270 000 euro ur sin katastroffond för mathjälp i Somalia. Den humanitära krisen i Somalia är en av världens mest komplexa kriser.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme