Pirkanmaan ELY-keskus

Haitalliset vieraskasvilajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle ja ihmiselle

Jaa

Monet puutarha- ja koristekasveina käytetyt haitalliset vieraskasvilajit leviävät tehokkaasti, syrjäyttäen alkuperäisiä kasvilajeja. Jotkut vieraslajit, kuten jättiputki, ovat myös haitallisia ihmisen terveydelle. Vieraskasvilajien torjunta vaatii pitkäjänteistä työtä. Varhainen tunnistaminen ja nopea reagointi ovat avainasemassa ympäristön monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Haitallinen vieraskasvilaji viitapihlaja-angervo.
Haitallinen vieraskasvilaji viitapihlaja-angervo. Kuva Johanna Kolehmainen

Useat puutarha- ja koristekasvina käytetyt kasvilajit ovat osoittautuneet haitallisiksi vieraslajeiksi. Ne leviävät tehokkaasti ja valtaavat elintilaa alkuperäisiltä luonnonvaraisilta kasvilajeilta. Jotkin vieraslajit aiheuttavat myös haittaa ihmisen terveydelle, kuten palovammoja aiheuttava jättiputki. Laajoina kasvustoina aggressiivisesti leviävät kasvilajit voivat myös vaikuttaa ympäristön viihtyisyyteen, kun ne muodostavat suuria, tiheitä ja läpipääsemättömiä kasvustoja.

Vieraslajien torjumiseen tarvitaan kaikkien panosta ja yhteistyötä

Haitalliset vieraslajit ovat keskeinen uhka luonnon monimuotoisuudelle. Vieraslajien torjuminen on tärkeää, jotta luonnonympäristömme säilyvät viihtyisinä sekä monimuotoisina ja toimivina eliöyhteisöinä.

Vieraskasvilajien torjunta on pitkäjänteistä työtä, ja voi vaatia torjuntatoimia usean vuoden ajan. Torjunta on sitä helpompaa ja kustannustehokkaampaa, mitä aikaisemmin kasvustot tunnistetaan ja torjunta aloitetaan. Siksi on tärkeää, että haitalliset vieraslajit tunnistetaan ja niiden kasvupaikoista ilmoitetaan viranomaisille. Ilmoituksen voit tehdä kuntasi ympäristönsuojeluun tai ELY-keskukselle.

Vieraslajeja voi torjua itse, osallistumalla järjestöjen ja kuntien talkoisiin tai järjestämällä yksityiset torjuntatalkoot. Paras aika torjuntatoimiin on toukokuusta elokuulle, ennen kasvien siementämistä. Torjuntaan tarvitsee aina maanomistajan luvan.

Vieraslajit leviävät usein puutarhajätteen mukana. Älä siis vie puutarhajätettä metsään, vaan hävitä se asianmukaisesti ohjeiden mukaisesti joko kompostoimalla tai viemällä puutarhajäte omalle jäteasemalle.

Kasvaako lähiympäristössäsi tai omalla tontillasi haitallista vieraslajia? Toimi näin:

Havainnoi kulkiessasi lähiympäristöä vieraskasvien varalta.

Tunnista, onko kyseessä haitallinen vieraskasvi. Vieraskasvien tunnistamisessa voit hyödyntää vieraslajit.fi lajikortteja.

Ilmoita vieraslajihavainnostasi vieraslajit.fi havaintolomakkeella tai esimerkiksi iNaturalist  -sovelluksella.

Torju! Tavoitteena on hävittää vieraskasvien esiintymät ja estää niiden leviäminen uusille alueille. Maanomistajana voit ryhtyä heti torjuntatoimiin. Kasvien torjuminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin, joten toisen maalla toimittaessa torjunta tarvitsee aina maanomistajan luvan. Ennen torjuntatyöhön ryhtymistä tarkista oikea torjuntatapa vieraslajit.fi lajikortista.

HUOM! Hävitä vieraskasvijäte torjuntaohjeiden mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mira Niemelä, ylitarkastaja
Luontoyksikkö
p. 0295 036 369
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tapio van Ooik, aluekoordinaattori
p. 0295 022 948
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Haitallinen vieraskasvilaji jättipalsami.
Haitallinen vieraskasvilaji jättipalsami.
Kuva Terhi Ryttäri
Lataa
Haitallinen vieraskasvilaji kurtturuusu.
Haitallinen vieraskasvilaji kurtturuusu.
Kuva Jouko Rikkinen
Lataa
Haitallinen vieraskasvilaji komealupiini.
Haitallinen vieraskasvilaji komealupiini.
Kuva Jouko Rikkinen
Lataa
Haitallinen vieraskasvilaji jättiputki.
Haitallinen vieraskasvilaji jättiputki.
Kuva Jouko Rikkinen
Lataa
Haitalinen vieraskasvilaji etelänruttojuuri.
Haitalinen vieraskasvilaji etelänruttojuuri.
Kuva Jouko Rikkinen
Lataa
Haitalinen vieraskasvilaji etelänruttojuuri.
Haitalinen vieraskasvilaji etelänruttojuuri.
Kuva Jouko Rikkinen
Lataa

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa27.3.2025 10:42:08 EET | Tiedote

Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.

Pirkanmaan ELY-keskus: Nokian synteettisen metaanin tuotantolaitoksen suunnittelussa huomioitava hankkeen erityispiirteet ja riskit26.3.2025 13:26:33 EET | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Nokialle suunnitellun e-metaanin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Tuotantolaitoksen suunnittelussa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa on huomioitava erityisesti vedyn, metaanin sekä hiilidioksidin käsittely-, varastointi- ja kuljetusriskit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye