Kesällä 2024 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus aloittaa uuden luonnonsuojelulain mukaiset luontotyyppien inventoinnit (Pohjalaismaakunnat)
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus aloittaa kesällä 2024 uuden luonnonsuojelulain mukaiset luontotyyppien inventoinnit toiminta-alueella valtakunnallisien inventointien osana. Inventoinnit keskittyvät Itämeren hiekkarantoihin, avoimiin ja metsäisiin dyyneihin sekä metsäisiin luontotyyppeihin kuten jalopuumetsiköihin, tervaleppämetsiköihin ja sisämaan tulvametsiin. ELY-keskus tiedottaa maanomistajia heidän maillaan sijaitsevien luontotyyppien esiintymisestä.

Viime vuonna uudistettuun luonnonsuojelulakiin lisättiin uutena luontotyyppien suojelukeinona heikentämiskielto suoraan lain nojalla. Näitä tiukasti suojeltuja luontotyyppejä on kaksi: serpentiinikalliot, -kivikot ja -soraikot sekä rannikon avoimet dyynit. Nämä ovat Suomessa luontaisesti harvinaisia, pienialaisia ja ihmisen toimien vuoksi uhanalaistuneita luontotyyppejä. Luonnonsuojelulain uudistuksen yhteydessä suojeltujen luontotyyppien joukkoon on lisätty mm. sisämaan tulvametsät ja harjumetsien valorinteet.
Rannikon avoimet dyynit ovat luonnonsuojelulain 65 §:n tarkoittama tiukasti suojeltu luontotyyppi, ja luontotyypin hävittäminen ja heikentäminen on täten kiellettyä suoraan luonnonsuojelulain nojalla. Rannikon avoimet dyynit ovat Itämeren rannikolla tai saaristossa olevia, tuulen kulutus- ja kasaustyön tuloksena hiekasta muodostuneita dyynejä ja niiden painanteisiin syntyneitä kosteikkoja.
ELY-keskukset kartoittavat tänä kesänä myös luonnonsuojelulain 64 §:n mukaan rajauspäätöksellä suojeltavia luontotyyppejä, kuten hiekkarantoja, rannikon metsäisiä dyynejä, sekä metsäisiä luontotyyppejä, kuten tervaleppämetsiä, sisämaan tulvametsiä ja jalopuumetsiköitä. Hiekkarannalla tarkoitetaan aluetta, joka on meren, järven tai joen ranta, jota ei ole toimenpiteillä merkittävästi muutettu, ja jonka maa-aines on pääosin hiekkaa tai hietaa, ja kasvillisuus sulkeutumatonta. Rannikon metsäisellä dyynillä tarkoitetaan aluetta, joka on merenrannikon tai saariston avoimeen dyynisarjaan yhteydessä oleva dyynimuodostuma, jossa hiekan kasaantumista ei enää tapahdu ja jossa puuston latvuspeittävyys on enintään 50 prosenttia. Tervaleppämetsällä tarkoitetaan tervaleppävaltaisia soita ja metsiä, joissa tervaleppä on runkoluvultaan puulajeista runsain. Sisämaan tulvametsillä tarkoitetaan vesistöjen rantametsiä, jotka ajoittain tulvivat ja ajoittain kuivuvat. Jalopuumetsiköillä tarkoitetaan alueita, joilla kasvaa luontaisesti syntyneitä runkomaisia jalopuita vähintään 20 kappaletta hehtaarilla.
Inventoinnit luonnonsuojelulain luontotyypeistä tehdään maastokäyntien avulla. Inventointien tavoitteena on varmistaa alueellisesti tärkeiden luontotyyppiesiintymien säilyminen sekä laadukas ja hyvin kytkeytynyt luontotyyppiverkosto. Inventointeja suunnitellessa huomioidaan myös luontotyyppiesiintymiä uhkaavat maankäyttöpaineet, sekä luonnonhoitoa vaativien luontotyyppien hoidon järjestämisen mahdollisuudet. Maankäyttöpaineet, joiden voidaan katsoa heikentävän kyseisten luontotyyppien ominaispiirteitä ovat esimerkiksi rakentaminen, maanpinnan muokkaaminen tai maastoajo.
Inventoinnit alkavat heinäkuussa, ja ELY-keskukset tiedottavat kaikille maanomistajille heidän maillaan sijaitsevien luontotyyppien esiintymistä etukäteen, ja maanomistajilla on myös mahdollisuus osallistua inventointiin maastossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta
Hiekkarannat ja rannikon avoimet dyynit:
Luonnonsuojelun asiantuntija Isabella Westman, puh. 0295 027 784
Rannikon puustoiset dyynit ja metsäiset luontotyypit:
Luonnonsuojelun asiantuntija Oona Keskisaari, puh. 0295 027 033
Luonnonsuojelulain suojelupäätösmenettely:
Ylitarkastaja Jaana Höglund, puh. 0295 027 786
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Kyrkösjärven rannoilla olevat luvattomat veneet on poistettava 15.6.2025 mennessä24.4.2025 10:35:15 EEST | Tiedote
Kyrkösjärven rannoilla Seinäjoen kaupungin mailla on ollut luvatta kymmeniä veneitä pitkäaikaisessa säilytyksessä. Veneitä ei voi säilyttää kenenkään maalla ilman maanomistajan lupaa. Seinäjoen kaupunki ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus poistavat alueelta luvattomasti säilytetyt veneet tänä kesänä.
Etelä-Pohjanmaalla maaliskuun lopussa 7419 työtöntä työnhakijaa24.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Etelä-Pohjanmaan alueella 8,6 prosenttia, joka oli Manner-Suomen toiseksi alhaisin. Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 11,8 prosenttia.
Kuorasjärven säännöstelyn muuttamisen ja kalatien rakentamisen suunnitelma on valmistunut23.4.2025 15:35:58 EEST | Tiedote
Alavuden Sydänmaalla sijaitsevan Kuorasjärven säännöstelyn muuttamisen ja kalatien rakentamisen lupahakemussuunnitelma on valmistunut. Suunnitelma sisältää ns. kevätkuopan loiventamisen vähälumisina talvina, kesäaikaisen säännöstelyn ylärajan 10 cm:n noston ja teknisen kalatien rakentamisen säännöstelypadon yhteyteen. Näille toimenpiteille Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus hakee vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastolta
ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän EPV Energia Oy:n energiavarastohankkeen, Laihia ja sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta15.4.2025 15:21:04 EEST | Tiedote
EPV Energia Oy suunnittelee CO2-akkuteknologiaan perustuvaa energiavarastointilaitosta Laihian Jokiperään Klipinnevalle Ritarin Hautamaan alueelle, noin 20 kilometrin etäisyydelle Laihian keskustasta kaakkoon. Laitoksella varastoidaan energiaa hyödyntämällä hiilidioksidia varastoimisen väliaineena. Energiavarasto muodostuu CO2-akkuyksiköistä, joiden toiminta perustuu hiilidioksidin olomuodon muutokseen. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.
De skadligaste invasiva växterna i Europa – snart i din trädgård?11.4.2025 08:03:00 EEST | Pressmeddelande
Finns det i din trädgård växtarter som anses vara skadliga invasiva arter eller andra växter med främmande ursprung som snabbt sprids, om de skulle råka komma ut i det vilda? INSPIRE-projektet ordnar 23.4.2025 ett gratis webbinarium, där du får information om hur du kan värna om din trädgård och skydda den finländska naturen från främmande växtarter. Huvudtalare på webbinariet är landskapsplaneraren, forskaren Taina Suonio från Roslings Manor Gardens, som också prisbelönats på Chelsea Flower Show.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme