Ajoittain vihamielinenkin some on monelle työpaikka – Professori: "Ovatko firmat miettineet, mitä somen tekeminen nykyään vaatii työntekijöiltä?"
”Ei voi olla niin, että jos somessa syntyy kohu, ajatellaan, että sometyyppi mokasi, sen syytä”, sanoo Aalto-yliopiston professori Henri Weijo Aalto Leaders’ Insightin haastattelussa.
Riippuvuutta, keskittymisvaikeuksia, mielenterveysongelmia… Sosiaalisen median varjopuolista puhutaan paljon yksilön ja palveluiden kuluttajan näkökulmasta. Somen ilmapiiri on muuttunut sen alkuajoista. Samalla ennustamattomasta, kuormittavasta ja ajoittain vihamielisestäkin sosiaalisesta mediasta on tullut yhä useamman työpaikka.
Aalto-yliopiston professori Henri Weijon mielestä työnantajien olisikin tärkeä muistaa, että sosiaalista mediaa työkseen tekevä kohtaa sen varjopuolet töissä. Weijo tutkii työkseen kulutuskulttuuria.
”Ovatko firmat miettineet, mitä somen tekeminen nykyään vaatii työntekijöiltä? Työnantajalla on iso vastuu. Pitää ymmärtää, millaisia tilanteita somessa voi tulla vastaan”, Weijo sanoo Aalto EE:n asiakaslehden Aalto Leaders’ Insightin haastattelussa.
Yrityksissä somea tekevät niin ammattimaiset viestintätiimit, influensserit kuin työuraansa aloittelevat harjoittelijat ja kesätyöntekijät. Oli järjestely mikä tahansa, työnantajan pitää Weijon mielestä ymmärtää somea riittävästi voidakseen tukea sitä tekeviä työntekijöitään silloinkin, kun keskustelu repeää konfliktiksi tai syntyy kohu. Jos työnantaja ei somea ymmärrä, hän saattaa esimerkiksi liioitella somemyrskyjen merkitystä ja kestoa.
Etenkin, jos työntekijä tekee sisältöä sosiaaliseen mediaan omilla kasvoillaan, on syytä ymmärtää siihen liittyvät riskit.
”Ihmettelen, jos työntekijöiden kanssa ei käydä läpi potentiaalisia kriisejä: esimerkiksi sitä, mitä silloin tehdään, keneltä voi hakea apua, kuka on vastuussa tilanteesta.”
Weijo neuvoo työnantajia muun muassa näin:
- Älä jätä somea tekeviä yksin linjaamaan, millaisiin sisältöihin tai viesteihin vastataan ja mihin ei.
- Tee selväksi, että arvostat työntekijöitäsi yhtä paljon kuin asiakkaitasi.
- Älä heitä työntekijää bussin alle. Auta jokaista suojelemaan myös itseään.
”Pitää ymmärtää, että somen tekijä voi joutua tiukkoihin paikkoihin. Heille pitää sanoa, että virheitä sattuu, me tuemme teitä, vaikka niin kävisikin. Ei voi olla niin, että jos somessa syntyy kohu, ajatellaan, että sometyyppi mokasi, sen syytä.”
Niin sanotun purpose brandingin aikana todennäköisyys somekohuille lisääntyy, Weijo huomauttaa. Kun firma ottaa poliittisesti kantaa, myös vastustajat heräävät. Tällainen voi panna sometiimin koville. Vastuu on tässäkin selkeä: se on työnantajalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu HaapalaViestintäpäällikköAalto EE
Puh:0504471264anu.haapala@aaltoee.fiLinkit
Aalto University Executive Education and Professional Development
Aalto University Executive Education and Professional Development (Aalto EE) tarjoaa vaikuttavia liikkeenjohdon ja asiantuntijoiden valmennus-, koulutus- ja kehittämispalveluita. Aalto EE yhdistää laaja-alaisesti käytännön osaamisen sekä Aalto-yliopiston uusimman tutkimustiedon. Toimimme elämänlaajuisen oppimisen alustana liikkeenjohdolle ja asiantuntijoille heidän uransa eri vaiheissa, sekä organisaatioiden strategisena kumppanina mahdollistaen uudistumisen nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Koulutusohjelmamme antavat konkreettisia ratkaisuja, älyllistä pääomaa ja ammatillista etumatkaa niin yksilöille kuin organisaatioille.
Aalto EE:llä on kaksi tukikohtaa: päätoimistomme ja -koulutustilamme sijaitsevat Helsingissä, Aasian alueen toimintoja koordinoidaan puolestaan Singaporesta käsin. Suomen ja Singaporen lisäksi tarjoamme ohjelmia kansainvälisesti. Osana Aalto-yliopistoa Aalto EE:llä on kolme arvostetuinta yliopistomaailman laatuakkreditointia: AACSB, AMBA ja EQUIS. Kuulumme näin ollen maailman instituutioista koostuvaan yhden prosentin parhaimmistoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto EE
Miksi vain jatkuva oppiminen varmistaa yrityksen kilpailukyvyn? Elisan ex-toimitusjohtaja jakoi oppinsa25.5.2024 08:07:00 EEST | Tiedote
Kun Elisassa tajuttiin digitalisaation mullistavan maailman, siellä alettiin muun muassa suhtautua virheisiin ensisijaisesti oppimismahdollisuuksina, Veli-Matti Mattila sanoi Aalto EE:n tilaisuudessa.
Aalto EE nosti jälleen sijoitustaan Financial Timesin räätälöityjen koulutusten vertailussa20.5.2024 08:26:05 EEST | Tiedote
Vertailun perusteella Aallon räätälöidyt koulutukset ovat maailman 31. parhaan joukossa.
Muistutuskutsu: Miten oppiminen otetaan keskeiseksi osaksi työtä?14.5.2024 11:36:31 EEST | Tiedote
Aalto EE:n aamiaistilaisuudessa huippupuhujat kertovat, miten osaamisen kehittäminen vaikuttaa yritysten kilpailukykyyn jo aivan lähitulevaisuudessa.
Mediakutsu: Miksi jatkuva oppiminen on yrityksille kilpailukykyasia?8.5.2024 07:58:00 EEST | Tiedote
Huippupuhujat kertovat, miten jatkuva oppiminen otetaan keskeiseksi osaksi työkulttuuria ja miten osaamisen kehittäminen vaikuttaa yritysten kilpailukykyyn jo lähitulevaisuudessa.
Vahvaa kasvu- ja muutosjohtamisen osaamista Aalto EE:n johtoon3.5.2024 08:20:05 EEST | Tiedote
Kauppatieteiden maisteri Reetta Ruusunen aloitti Aalto EE:n uutena liiketoiminta-alueen johtajana huhtikuussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme