Työn tuunaaminen voi suojata työkuormituksen terveyshaitoilta
Omien työolosuhteiden kohentaminen työtä tuunaten voi tarjota puskurin työkuormituksesta aiheutuville fysiologisille haitoille. Tutkimustuloksen perusteella syntyi tarve uudistaa käsityksiä työhyvinvoinnin ja terveyden suhteesta. Samalla vahvistui, että osallistujien työn imu kasvoi työn tuunaamisen verkkovalmennuksessa.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 7.8.2024
Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työn tuunaamisen avulla voi oppia sellaisia tapoja ja keinoja, jotka puskuroivat työn kuormitustekijöiden aiheuttamia haitallisia fysiologisia vaikutuksia. Tätä tutkittiin seuraamalla yöaikaista sykevälivaihtelua (HRV). Työn tuunaaminen on työntekijälähtöistä työn ja työolosuhteiden kehittämistä.
Niillä koeryhmään kuuluneilla kuntatyöntekijöillä, jotka olivat tuunanneet työtään verkkovalmennuksen jälkeen, sykevälivaihtelu pysyi samana huolimatta työkuormituksesta, jota organisaatiossa olleet muutokset aiheuttivat. Sen sijaan kontrolliryhmässä havaittiin sykevälivaihtelun laskua, joka kertoo elimistön kuormitustilasta.
Tulokset julkaistiin arvostetussa Journal of Occupational Health Psychology -lehdessä.
Työn imu kasvoi verkkovalmennuksessa
Tutkimuksessa selvitettiin myös, voiko työn imu lisääntyä työn tuunaamisen verkkovalmennuksen avulla. Aiemmasta tutkimuksesta tiedettiin, että kasvokkain toteutetuilla työn tuunaamisen työpajoilla voidaan oppia tuunaamaan omaa työtä, mikä vuorostaan edistää kokemusta työhyvinvoinnista.
Tutkimustulos osoittaa, että verkkovalmennuksella voi saada vastaavat vaikutukset.
– Verkon välityksellä opiskellen voi oppia tuunaamaan omaa työtään. Työn tuunaaminen voi lisätä työn imun kokemusta ja toiseksi suojata terveyttä työn kuormittavilta vaikutuksilta, sanoo erityisasiantuntija Telma Rivinoja Työterveyslaitoksesta.
– Työorganisaatiot hyödyntävät työhyvinvoinnin kehittämisessä enenevässä määrin verkkokoulutuksia. Toistaiseksi monet koulutukset ovat keskittyneet muuhun kuin työhön liittyvien tekijöiden kehittämiseen. Nyt tutkittu koulutus perustuu työhyvinvoinnin teorioihin, kertoo erikoistutkija, työpsykologian dosentti Piia Seppälä Työterveyslaitoksesta.
Terveyden ja työhyvinvoinnin suhde tarkentuu
Tutkimuksessa testattiin oletusta siitä, voiko työolosuhteita kohentamalla edistää työntekijän työhyvinvointia niin, että sillä olisi terveyttä kohentava vaikutus.
– Työhyvinvoinnin ja työterveyden teorioiden näkökulma on ollut kielteinen ja sairauskeskeinen. Vaikka psyykkisen työhyvinvoinnin on osoitettu olevan yhteydessä parempaan terveyteen, työhyvinvoinnin ja työterveyden taustateorioissa ei ole toistaiseksi esitetty mahdollisuutta, että työhyvinvoinnilla voisi olla myös terveyttä edistävä, ei vain heikentävä, yhteys, Piia Seppälä taustoittaa.
Tulosten perusteella myös terveyttä ylläpitävä yhteys on kuitenkin olemassa.
– On nähty, että terveydestä ja työkyvystä huolehtiminen työpaikoilla tarkoittaa useimmiten puuttumista liialliseen stressiin ja työn kuormittaviin epäkohtiin. Tutkimuksemme tukee näkemystä siitä, että terveyttä ja työkykyä on mahdollista edistää myös vahvistamalla työssä olevia myönteisiä voimavaroja ja työn imun kokemusta, sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta.
Tutkimus
- Linkki artikkeliin (englanniksi): Can Job Crafting eLearning Intervention Boost Job Crafting and Work Engagement, and Increase Heart Rate Variability? Testing a Health Enhancement Process
- Lisätietoa aiemmin julkaistussa verkkouutisessa.
- Työn imua työtä tuunaamalla -verkkovalmennus.
Lisätiedot
- Piia Seppälä, työpsykologian dosentti, erikoistutkija, piia.seppala@ttl.fi, +358 43 824 4216
- Jari Hakanen, tutkimusprofessori, jari.hakanen@ttl.fi, +358 40 562 5433
- Telma Rivinoja, erityisasiantuntija, telma.rivinoja@ttl.fi, +35850 338 6308
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme