Pohjois-Savon ELY-keskus

Heinäkuu alkoi ja päättyi ajankohtaan nähden rauhallisessa levätilanteessa Pohjois-Savossa

Jaa

Tällä viikolla sinilevähavainto vain Siilinjärven Ahmolta.

Satelliittikuva Siilinjärvellä sijaitsevasta Kevätön-järvestä.
Satelliittikuva Siilinjärvellä sijaitsevasta Kevätön-järvestä 25.7.2024. Järven vihertävä väri johtuu todennäköisesti sinilevän aiheuttamasta veden samentumisesta. Kuva: Sisältää muokattua Copernicus Sentinel -dataa, Syke 25.7.2024.

Viikoittaisen leväseurannan tiistain ja keskiviikon aikana tehdyillä silmämääräisillä tarkistuksilla on havaittu sinilevää vain yhdellä vakiohavaintopaikalla. Havainto vähäisestä sinilevästä on Siilinjärven Ahmolta. Levähavaintojen määrä on siis selvästi laskenut kahdesta edellisestä viikosta, jolloin havaintoja vähäisestä sinilevästä tehtiin 4–5 vakiohavaintopaikoilta.

Kansalaishavaintojakin on viimeisen viikon sisään tehty vain kaksi: yksi vähäisestä sinilevästä ja yksi runsaasta sinilevästä. Molemmat havainnot ovat Kuopiosta eteläiseltä Kallavedeltä viime viikonlopulta. Tämä on vähiten kansalaishavaintoja viikon sisään koko heinäkuussa.

Helteistä huolimatta sinilevätilanne pysyi melko rauhallisena koko heinäkuun

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla ei tehty lainkaan sinilevähavaintoja vakiohavaintopaikoilla. Kansalaishavaintoja vähäisestä sinilevästä ilmoitettiin kuitenkin seitsemän, lähinnä eteläisestä Pohjois-Savosta. Vielä kuun toisellakin viikolla sinilevää havaittiin vain yhdellä vakiohavaintopaikalla: hieman sinilevää Kuopiossa Kallavedellä Itkonniemellä. Kansalaishavaintoja vähäisestä sinilevästä ilmoitettiin kuusi ympäri maakuntaa.

Viikolla 29 sinilevähavaintojen määrä selvästi kasvoi, kun hieman sinilevää havaittiin neljällä vakiohavaintopaikalla. Havainnot tehtiin Kuopiossa Kallavedellä Itkonniemellä, Siilinjärvellä Ahmolla ja Kevättömällä sekä Lapinlahdella Onkivedellä. Kansalaishavaintoja ilmoitettiin neljä: kolme vähäisestä sinilevästä ja yksi runsaasta sinilevästä.

Viikolla 30 tehtiin eniten havaintoja sinilevästä vakiohavaintopaikoilta tähän mennessä koko kesänä, kun hieman sinilevää havaittiin viidellä vakiohavaintopaikalla. Havainnot olivat Siilinjärveltä Ahmolta ja Kevättömältä, Lapinlahdelta Onkivedeltä, Leppävirralta Palokilta sekä Rotarien havaintopaikalta Kuopiosta Suvasvedeltä. Esimerkiksi Kevättömän sinilevätilanne oli havaittavissa myös satelliittikuvissa järven vihertävänä värinä. Kansalaishavaintoja ilmoitettiin neljä vähäisestä sinilevästä ja yksi runsaasta sinilevästä.

Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa, mutta mennyt kuu oli hellejaksoista huolimatta suhteellisen rauhallinen sinilevän suhteen. Nyt vallitsevat viileämmät ja sateisemmat kelit osaltaan ehkäisevät sinileväkukintojen runsastumista. Levätilanne voi kuitenkin nopeastikin muuttua. Kovat sateet voivat osaltaan myös lisätä sinilevien esiintymistä, sillä ne lisäävät vesistöihin kulkeutuvien ravinteiden määrää. Jos sateita seuraa tyyni lämmin sää, voivat paikallisesti runsastuneet ravinteet ja pintaveden lämpeneminen johtaa runsaisiinkin leväkukintoihin.

Seuraa levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä

Selvästi sinileväpitoisen veden käyttöä tulee välttää. Vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, löylyvetenä, pesu- tai tiskivetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Sinileväpitoisessa vedessä ei myöskään tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Omista sinilevähavainnoista voi ilmoittaa Vesi.fi-sivuston karttapalvelussa tai Järvi-meriwikin havaintolähetin kautta.

Pintaveden lämpötila laskenut viime viikosta Kallavedellä ja Pielavedellä

Tänään 1.8.2024 Kallaveden mittauspaikalla pintaveden lämpötila oli 20,4 °C ja Pielaveden Säviällä 20,6 °C. Viikon takaisesta lukemasta Kallaveden lämpötila on laskenut 2,8 astetta ja Pielaveden 0,1 astetta. Molempien lämpötila on kuitenkin edelleen pitkäaikaiskeskiarvoa korkeampi: Kallavedellä 1,4 astetta ja Pielavedellä 1,9 astetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistöharjoittelija Aliisa Lihavainen, Pohjois-Savon ELY-keskus
puh. 0295 026 225, aliisa.lihavainen@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t

Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai

Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote

Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye