Heinäkuu alkoi ja päättyi ajankohtaan nähden rauhallisessa levätilanteessa Pohjois-Savossa
Tällä viikolla sinilevähavainto vain Siilinjärven Ahmolta.
Viikoittaisen leväseurannan tiistain ja keskiviikon aikana tehdyillä silmämääräisillä tarkistuksilla on havaittu sinilevää vain yhdellä vakiohavaintopaikalla. Havainto vähäisestä sinilevästä on Siilinjärven Ahmolta. Levähavaintojen määrä on siis selvästi laskenut kahdesta edellisestä viikosta, jolloin havaintoja vähäisestä sinilevästä tehtiin 4–5 vakiohavaintopaikoilta.
Kansalaishavaintojakin on viimeisen viikon sisään tehty vain kaksi: yksi vähäisestä sinilevästä ja yksi runsaasta sinilevästä. Molemmat havainnot ovat Kuopiosta eteläiseltä Kallavedeltä viime viikonlopulta. Tämä on vähiten kansalaishavaintoja viikon sisään koko heinäkuussa.
Helteistä huolimatta sinilevätilanne pysyi melko rauhallisena koko heinäkuun
Heinäkuun ensimmäisellä viikolla ei tehty lainkaan sinilevähavaintoja vakiohavaintopaikoilla. Kansalaishavaintoja vähäisestä sinilevästä ilmoitettiin kuitenkin seitsemän, lähinnä eteläisestä Pohjois-Savosta. Vielä kuun toisellakin viikolla sinilevää havaittiin vain yhdellä vakiohavaintopaikalla: hieman sinilevää Kuopiossa Kallavedellä Itkonniemellä. Kansalaishavaintoja vähäisestä sinilevästä ilmoitettiin kuusi ympäri maakuntaa.
Viikolla 29 sinilevähavaintojen määrä selvästi kasvoi, kun hieman sinilevää havaittiin neljällä vakiohavaintopaikalla. Havainnot tehtiin Kuopiossa Kallavedellä Itkonniemellä, Siilinjärvellä Ahmolla ja Kevättömällä sekä Lapinlahdella Onkivedellä. Kansalaishavaintoja ilmoitettiin neljä: kolme vähäisestä sinilevästä ja yksi runsaasta sinilevästä.
Viikolla 30 tehtiin eniten havaintoja sinilevästä vakiohavaintopaikoilta tähän mennessä koko kesänä, kun hieman sinilevää havaittiin viidellä vakiohavaintopaikalla. Havainnot olivat Siilinjärveltä Ahmolta ja Kevättömältä, Lapinlahdelta Onkivedeltä, Leppävirralta Palokilta sekä Rotarien havaintopaikalta Kuopiosta Suvasvedeltä. Esimerkiksi Kevättömän sinilevätilanne oli havaittavissa myös satelliittikuvissa järven vihertävänä värinä. Kansalaishavaintoja ilmoitettiin neljä vähäisestä sinilevästä ja yksi runsaasta sinilevästä.
Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa, mutta mennyt kuu oli hellejaksoista huolimatta suhteellisen rauhallinen sinilevän suhteen. Nyt vallitsevat viileämmät ja sateisemmat kelit osaltaan ehkäisevät sinileväkukintojen runsastumista. Levätilanne voi kuitenkin nopeastikin muuttua. Kovat sateet voivat osaltaan myös lisätä sinilevien esiintymistä, sillä ne lisäävät vesistöihin kulkeutuvien ravinteiden määrää. Jos sateita seuraa tyyni lämmin sää, voivat paikallisesti runsastuneet ravinteet ja pintaveden lämpeneminen johtaa runsaisiinkin leväkukintoihin.
Seuraa levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä
Selvästi sinileväpitoisen veden käyttöä tulee välttää. Vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, löylyvetenä, pesu- tai tiskivetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Sinileväpitoisessa vedessä ei myöskään tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Omista sinilevähavainnoista voi ilmoittaa Vesi.fi-sivuston karttapalvelussa tai Järvi-meriwikin havaintolähetin kautta.
Pintaveden lämpötila laskenut viime viikosta Kallavedellä ja Pielavedellä
Tänään 1.8.2024 Kallaveden mittauspaikalla pintaveden lämpötila oli 20,4 °C ja Pielaveden Säviällä 20,6 °C. Viikon takaisesta lukemasta Kallaveden lämpötila on laskenut 2,8 astetta ja Pielaveden 0,1 astetta. Molempien lämpötila on kuitenkin edelleen pitkäaikaiskeskiarvoa korkeampi: Kallavedellä 1,4 astetta ja Pielavedellä 1,9 astetta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesistöharjoittelija Aliisa Lihavainen, Pohjois-Savon ELY-keskus
puh. 0295 026 225, aliisa.lihavainen@ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuopion entinen sokeainkoulu siirtyy asetussuojelusta asemakaavoitussuojeluun13.9.2024 09:26:19 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon ELY-keskus on tehnyt 12.9.2024 rakennusperintölain mukaisen päätöksen Kuopion Linnanpellon entisen sokeainkoulun kielteisestä suojelupäätöksestä.
Tekemistä ja toimintaa Lähiruokapäivänä Pohjois-Savossa6.9.2024 09:30:09 EEST | Tiedote
Maaseutua ja suomalaista ruokaa juhlitaan jälleen syyskuun ensimmäisellä viikolla, kun maatilat, puutarhat, matkailukohteet ja muut maaseudun toimijat ympäri Suomen avaavat ovensa yleisölle 7.–8.9.2024.
Pohjois-Savon levätilanne 5.9.2024: Kesä rauhallinen leväkukintojen osalta, mutta lämmin syyskuun alku näkyy sinilevätilanteessa5.9.2024 15:09:31 EEST | Tiedote
Kuluneella viikolla 36 on ollut eniten sinilevähavaintoja tämän kesän aikana. Kesän levätilanne oli yleiesti melko rauhallinen ja pintavedet lämpimiä. Pintavedet pvay edelleen lämpimiä Kallavedellä ja Pielavedellä.
Toimenpideselvitys valtatien 6 parantamisesta välillä Onkamo ja Reijola (Pohjois-Karjala)4.9.2024 09:48:24 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii toimenpideselvityksen valtatielle 6 Tohmajärven Onkamon ja Joensuun Reijolan väliselle osuudelle.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202429.8.2024 12:40:26 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,83. Taso on 15 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta lopetettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Pinnan aleneminen on ollut silti huomattavan nopeaa. Kevään tulvahuipusta pinta on alentunut tasan metrin. Elokuussa muutos on -15 cm ja pinnan aleneminen on edelleen mahdollista kuivan säätilan jatkuessa, mutta pinnan lasku hidastuu. Iisalmen reitillä kesäkorkeudet on pystytty säilyttämään, kun juoksutukset on pienennetty pintojen säilyttämiseksi. Sama koskee myös Pohjois-Savon muita säännösteltyjä vesistöjä - Nilsiän reittiä ja Juojärveä. Pohjois-Savon muut säännöstellyt järvet purkautuvat kokonaan säännöstelypatojensa kautta. Tämä on merkittävä ero verrattuna Kallaveteen, joka purkautuu merkittäviltä osin luonnonkoskien kautta, joiden virtausta ei vähävetisenä aikana voida sulkea. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 15 cm yli ajankohdan keskimääräisen tas
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme