Kemiakin on olympialaji - kansainväliset kemiakilpailut toivat Suomeen seitsemän mitalia
Suomalaiset lukiolaiset saivat kolme pronssia sekä kunniamaininnan kansainvälisissä kemiaolympialaisissa. Pohjoismaisissa kisoissa mitalisaalis oli kaksi pronssia ja kaksi hopeaa. Valmentajina ja huoltajina toimivat Helsingin yliopiston kemian opettajat.

Suomalaiset lukiolaiset saavuttivat jälleen kansainvälistä menestystä osallistuttuaan yhteispohjoismaisiin kemiakilpailuihin (7th Nordic Chemistry Olympiad, NChO) sekä kansainvälisiin kemiaolympialaisiin (56th International Chemistry Olympiad, IChO). NChO järjestettiin tänä vuonna Oslossa, Norjassa, minkä jälkeen IChO vei joukkueen Riadiin, Saudi-Arabiaan. Molemmat kilpailut koostuvat käytännön kokeesta sekä teoriakokeesta, jotka kestävät viisi tuntia.
Suomen joukkueen kilpailijat sijoituksineen:
|
Kilpailija |
Kotikunta |
Lukio |
NChO-sijoitus |
IChO-sijoitus |
|
Valto Daavittila |
Helsinki |
Töölön yhteiskoulun lukio |
Pronssi (8.) |
Pronssi (162.) |
|
Jasper Kantoluoto |
Lahti |
Lahden lyseo |
Pronssi (7.) |
Pronssi (187.) |
|
Eemeli Myllymäki |
Vesilahti |
Tampereen klassillinen lukio |
Hopea (6.) |
Kunniamaininta (219.) |
|
Severi Sulander |
Sipoo |
Töölön yhteiskoulun lukio |
Hopea (3.) |
Pronssi (175.) |
Kansainvälisissä kemiaolympialaisissa jaetaan kultaa 10 prosentille osallistujista, hopeaa 20 prosentille, pronssia 30 prosentille ja kunniamaininnat 10 prosentille. NChO:ssa käytetään kunniamainintoja lukuun ottamatta samaa palkitsemismallia, jonka mukaisesti jaettiin kaksi kultaa, kummatkin tällä kertaa Tanskaan.
Suomen kilpailijoista sipoolainen, Töölön yhteiskoulun lukion opiskelija Severi Sulander sekä vesilahtelainen Tampereen klassisen lukion opiskelija Eemeli Myllymäki saavuttivat NChO:ssa hopeaa, ja peräkkäisille sijoille tulleet lahtelainen Lahden lyseon opiskelija Jasper Kantoluoto sekä helsinkiläinen Valto Daavittila Töölön yhteiskoulun lukiosta saivat molemmat pronssia.
Erittäin haastavista koetehtävistä huolimatta suomalaiset tekivät loistavan tuloksen myös IChO:ssa. Pronssimitalin saavuttivat Valto Daavittila, Jasper Kantoluoto ja Severi Sulander sekä kunniamaininnan Eemeli Myllymäki.
Suomen joukkueen kaikki jäsenet on viimeksi palkittu vuonna 2011, ja viimeisimmästä kolmen mitalin suorituksestakin on kulunut jo 9 vuotta.
Vahva käytännön osaaminen toi Valto Daavittilalle pronssimitalin Suomen korkeimmalla sijoituksella (162.). Pronssille ylsivät myös Severi Sulander (175.), joka korotti hienosti viimevuotista tulostaan, sekä Jasper Kantoluoto (187.), joka puolestaan loisti erityisesti teoriakokeessa. Joukkueen nuorin jäsen, lukion kolmatta vuotta aloittava Eemeli Myllymäki (219.) sai suorituksestaan kunniamaininnan. Yhteensä tämän vuoden kilpailuihin osallistui 327 lukiolaista 84 eri maasta.
Kilpailijoiden lisäksi Suomen delegaatiota edustivat valmentajat yliopisto-opettaja Juulia Talvitie sekä yliopistonlehtori Miia Mäntymäki. NChO:ssa mukana oli lisäksi kemian valmennuskoordinaattori, yliopisto-opettaja Kjell Knapas , joka toimi IChO:ssa etätarkkailijana.
Kaikki valmentajat työskentelevät Helsingin yliopiston kemian osastolla laboratoriokurssien vastuuopettajina. Suomen edustajat kansainvälisiin kemiakilpailuihin valitaan kansallisen kilpailun ja jatkovalmennuksen perusteella. Jatkovalmennus käsittää kolme nelipäiväistä valmennusleiriä Helsingin yliopiston kemian osastolla sekä runsaasti kotitehtäviä. Matemaattisten aineiden kilpailutoimintaa pyörittää Suomessa Matemaattisten aineiden opettajien liitto ry., joka rahoittaa toiminnan pääasiassa Opetushallituksen myöntämällä avustuksella.
Lisätietoja: Juulia Talvitie, Helsingin yliopisto, puh. 0505334357, juulia.talvitie@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiRiitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Oikeisto arvostaa sosiaalisessa mediassa tykkää-toimintoa, vasemmisto välttää sitä24.10.2025 11:04:34 EEST | Tiedote
Oikeistolainen aatemaailma hyväksyy kilpailullisen logiikan sosiaalisessa mediassa. Tässä aatteessa parhaat ajatukset nousevat esille tykkäämällä. Vasemmistolaisessa aatemaailmassa karsastetaan ideoiden välistä kilpailua, ilmenee tutkimuksesta.
Uusi tutkimus paljastaa poikkeavuuksia aivojen dopamiini- ja opioidijärjestelmässä autismikirjon häiriössä24.10.2025 10:22:19 EEST | Tiedote
Löydökset voivat selittää poikkeavaa sosiaalista käyttäytymistä ja tunne-elämää autismissa.
Koiran aineenvaihdunta reagoi paremmin rasvaan kuin hiilihydraatteihin24.10.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmän tutkimuksen mukaan runsaasti hiilihydraatteja sisältävä kuivaruokavalio ja vähähiilihydraattinen, raakaan lihaan perustuva ruokavalio vaikuttavat huomattavan eri tavoin koirien energia-aineenvaihduntaan.
Meksikonlahti, Telepaatti vai Bara Bada Bastu? Vuoden nimi 2025 valitaan seitsemän finalistin joukosta23.10.2025 09:02:48 EEST | Tiedote
Nimistöntutkimuksen asiantuntijat ovat valinneet Vuoden nimi 2025 -finaaliin seitsemän ehdokasta. Voittaja valitaan Nimistöntutkimuksen päivillä 31. lokakuuta.
Härkäpavusta lihankorvikkeeksi: tutkimus tuo ratkaisuja rakenteen ja vatsaystävällisyyden haasteisiin22.10.2025 15:25:29 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että vähemmän jalostetut härkäpapuraaka-aineet tukevat lihankorvikkeiden kuitumaista rakennetta. Härkäpavun esikäsittely taas vähentää tuotteiden vatsavaivoja aiheuttavia yhdisteitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme