Helsingin yliopiston sijoitustoiminnan tuotto oli 10,8 % vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta rakentuu tieteen pohjalle ja sen kulmakivet ovat hajauttaminen, alhaiset kustannukset, riskitason ylläpito sekä ilmastonmuutoksen torjunta.

Helsingin yliopiston sijoitustoiminnan tuotto oli 10,8 prosenttia tammi-kesäkuussa 2024. Sijoitustoiminnan keskimääräinen vuosituotto on ollut 12,6 prosenttia vuoden 2019 alusta, jolloin yliopisto siirtyi nykyiseen strategiaan.
Yhdysvaltalaisten yliopistosijoittajien tuottojen kanssa vertailukelpoinen 2024 kesäkuun lopusta laskettu viiden vuoden keskituotto on ollut 11,4 prosenttia.
− Viime vuonna NACUBO-Commonfund Study of Endowments -tutkimukseen osallistui 688 yhdysvaltalaista yliopistoa, korkeakoulua sekä niihin liittyvää säätiötä. Keskimääräinen viiden vuoden keskituotto oli tällöin 7,0 prosenttia. Parhaiten tuottaneeseen kymmenykseen pääsi 9,2 prosentin keskituotolla. Joudumme vielä odottamaan vuoden 2024 tutkimuksen valmistumista, mutta olemme luottavaisia, että Helsingin yliopiston sijoitustoiminta on kilpailukykyinen yhdysvaltalaisessa ja siten myös kansainvälisessä vertailussa, toteaa sijoitusjohtaja Anders Ekholm.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta rakentuu tieteen pohjalle ja sen kulmakivet ovat hajauttaminen, alhaiset kustannukset, riskitason ylläpito, sekä ilmastonmuutoksen torjunta. Sijoitusvaroista vähintään 90 prosenttia hajautetaan maailmanlaajuisesti listattuihin osakkeisiin ja velkakirjoihin. Lisäksi enintään 10 prosenttia sijoitusvaroista keskitetään ensisijaisesti yliopiston yhteydessä perustettaviin yrityksiin.
− Vastuullisena ja vakavaraisena sijoittajana meillä on mahdollisuus rahoittaa tiedepohjaisten innovaatioiden kaupallistamista kestävästi ja pitkäjänteisesti. Salkussamme on jo kymmeniä yliopistolähtöisiä yrityksiä, jotka hyödyttävät niin tutkijoitamme, opiskelijoitamme, yliopistoamme ja yhteiskuntaamme laajemmin. Aiomme jatkaa panostamista yrittäjyystoimintaamme, jotta Helsingin yliopisto on kansainvälisesti kilpailukykyinen myös tällä saralla, lisää sijoituspäällikkö Marko Berg.
Yhteyshenkilöt
Sijoitusjohtaja Anders Ekholm, anders.g.ekholm@helsinki.fi, +358 50 526 4253
Sijoituspäällikkö Marko Berg, marko.berg@helsinki.fi, +358 41 534 9893
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme