Heinäkuu oli maailmanlaajuisesti toiseksi lämpimin kuukausi
Heinäkuussa mitattiin kaksi mittaushistorian lämpimintä päivää.
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan heinäkuun keskilämpötila maailmanlaajuisesti oli 16.91 °C. Tämä on 0,04 °C vähemmän kuin mittaushistorian kuumimman kuukauden keskilämpötila kesäkuussa 2023. Heinäkuussa päättyi 13 kuukautta kestänyt perättäisten lämpöennätysten jakso.
“Viime vuoden heinäkuun ennätyksestä jäätiin kuitenkin vain erittäin vähän. Myös kulunut heinäkuu oli koko mittaushistorian kontekstissa hyvin kuuma”, toteaa toimialajohtaja Hannele Korhonen.
Heinäkuussa 2024 oli kaksi mittaushistorian lämpimintä päivää. Päivittäinen globaali keskilämpötila saavutti lukemat 17.16 °C ja 17.15 °C heinäkuun 22. ja 23. päivä.
Euroopassa heinäkuun lämpötila oli 1,49 °C enemmän kuin ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991-2020 keskiarvolämpötila heinäkuussa.
Suomen Lapissa heinäkuu oli harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen lämmin
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli Suomessa koko maassa tavanomaista lämpimämpi, Pohjois- ja Keski-Lapissa oli havaintoasemasta riippuen harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen lämmintä. Hellepäiviä, eli päiviä jolloin päivän lämpötila nousee yli 25 asteen, oli jossain päin Suomea yhteensä 20 päivänä. Tämä on neljä päivää yli heinäkuun keskiarvon.
Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Utsjoen Kevolla, yhteensä 14 kappaletta. Maan pohjoisosassa ja kaakkoiskulmassa hellepäiviä on ollut suunnilleen 5–12 kappaletta, muualla 1–7. Päälaen Lapissa hellepäiviä on ollut harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon.
“Hellejaksojen yleistyminen ja piteneminen on yksi ilmastonmuutoksen hyvin tunnetuista seurauksista. Vuodet eivät Suomen leveysasteilla ole veljiä keskenään ja eri kesien välillä hellejaksoissa voi olla suuriakin eroja myös luonnollisen vaihtelun vuoksi. Pitkäaikaiset mittaukset osoittavat kuitenkin kiistatta kesien lämmenneen Pohjois-Euroopassa 1900-luvun alusta lähtien”, Korhonen kertoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toimialajohtaja Hannele Korhonen, Ilmatieteen laitos, p. 040 842 4852, hannele.korhonen@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Kova tuuli voi aiheuttaa vahinkoja ja nopeuttaa maastopalojen leviämistä tiistaina19.5.2025 12:08:38 EEST | Tiedote
Viikko alkaa lämpimänä, mutta keskiviikkona kylmä virtaus viilentää säätä. Viikon edetessä sää muuttuu epävakaisemmaksi, ja pohjoisessa voi tulla räntä- ja lumisateita.
Kaikki myrskyt eivät ole samanlaisia: myrskyn suunta ja puuska-alue vaikuttavat sähköverkon vahinkojen määrään15.5.2025 11:21:07 EEST | Tiedote
Matalapainemyrskyt ja niihin liittyvät kovat tuulet aiheuttavat Suomessa eniten sähkökatkoja. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten myrskyt vaikuttavat Suomen sähköverkkoon ja millaisia ominaisuuksia tuhoisimmilla myrskyillä on. Tulokset auttavat varautumaan myrskyjen vaikutuksiin entistä paremmin.
AGCLIMATE-forskningsprojektet utvecklar lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från jordbruksmark8.5.2025 13:11:57 EEST | Pressmeddelande
Business Finland har beviljat finansiering till forskningsprojektet AGCLIMATE, som utvecklar vetenskapsbaserade lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från åkermark. På så sätt skapas nya affärsmöjligheter för klimatvänliga produkter och tjänster.
AGCLIMATE-tutkimushankkeessa kehitetään ratkaisuja maatalousmaiden kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen8.5.2025 13:11:57 EEST | Tiedote
Business Finland on myöntänyt rahoituksen AGCLIMATE-hankkeelle, jossa kehitetään ratkaisuja peltojen kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen tieteeseen perustuvin keinoin. Näin luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.
AGCLIMATE project develops solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural lands8.5.2025 13:11:57 EEST | Press release
Business Finland has granted funding for the AGCLIMATE project, which develops science-based solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural fields. The project creates new business opportunities for climate-friendly products and services.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme