Kaakkois-Suomen sinilevätilanne rauhallinen, mutta riski leväkukintojen runsastumiselle säilyy
Useimmilla havaintopaikoilla sinilevärunsastumia ei ole tämän viikon havainnoinnissa tavattu.

Useimmilta valtakunnallisen levähavainnoinnin paikoilta on tullut ajantasainen tieto tiistain tai keskiviikon aikana. Sinilevää on viikoittaisilla vakiohavaintopaikoilla havaittu runsaasti Haapajärvellä ja Kotkan edustalla Haapasaaren ympäristössä. Muilla havaintopaikoilla ei ole havaittu sinilevää kuluvalla viikolla.
Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämän TARKKA-palvelun tiistaisten (6.8.2024) satelliittikuvien perusteella sinilevän varmoja tai todennäköisiä kukintoja ei ole Itäisen Suomenlahden merialueella. Paikalliset sinileväkukinnot ovat kuitenkin mahdollisia.
Sinilevää on havaittu kuluneen viikon aikana Kouvolan kaupungin ylläpitämillä uimarannoilla. Kouvolan ympäristöpalvelut kertoo kotisivuillaan Jaalan kirkonkylän uimarannalla sinilevää olevan runsaasti. Voikkaalla Sompasen uimarannalla sinilevää havainnoitiin pieniä määriä.
Pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvillä vaihtelee noin 20 ja 23 asteen välillä. Merivesi on rannikolla noin 20–22-asteista.
Mikäli loppuviikosta ja ensi viikon alussa sää on tuuleton ja lämmin, voivat leväkukinnot taas runsastua. Vesistöjen äärellä oleskelevia kehotetaan arvioimaan vallitseva sinilevätilanne tapauskohtaisesti.
Näin tunnistat sinilevän
Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta, tai leväkasautumista. Rantaan ajautuessaan levämassa on maalimaista, ja koskettaessa sinilevämassa hajoaa hippusiksi eikä takerru esimerkiksi rihmamaisena tikkuun.
Lue lisää ELY-keskuksen uutisesta
Tiesitkö tämän sinilevistä?
Sinilevät, eli syanobakteerit, ovat olennainen osa Itämeren ekosysteemiä. Ne kuuluvat kasviplanktoniin, joka on tärkeä perustuotannon lähde meren ekosysteemeissä. Kasviplankton tuottaa happea ja toimii ravintona eläinplanktonille, joka puolestaan on monien kalalajien ravintoa. Itämeren rehevöityminen, joka johtuu liiallisesta ravinteiden, kuten fosforin ja typen, pääsystä vesistöihin, suosii sinilevien kasvua. Tämä johtaa usein massiivisiin sinileväkukintoihin kesäisin, kun veden lämpötila on korkea. Sinileväkukinnat voivat olla haitallisia, sillä ne voivat tuottaa ihmisille ja eläimille myrkyllisiä yhdisteitä. Sinilevien rooli Itämeren ekosysteemissä on monimutkainen. Vaikka ne ovat tärkeitä perustuottajia, niiden liiallinen kasvu voi aiheuttaa ongelmia, kuten happikatoa ja myrkyllisiä kukintoja. Siksi on tärkeää hallita ravinnekuormitusta ja vähentää rehevöitymistä, jotta Itämeren ekosysteemi pysyy tasapainossa. Sinileväkukintoja voi siis parhaiten ehkäistä vähentämällä omasta toiminnasta aiheutuvia ravinnepäästöjä vesistöihin.
Levätilannetta voi seurata myös satelliittikuvista
Suomen ympäristökeskuksessa seurataan satelliittiteknologian avulla ympäristön tilaa. Satelliittihavaintojen avulla kartoitetaan Itämeren pintaleväkukintoja sekä Itämeren ja Suomen suurimpien järvien pintalämpötilaa, sameutta, a-klorofyllipitoisuutta, näkösyvyyttä ja humuspitoisuutta. Sieltä voi käydä katsomassa myös levätilanteen, jos pilvet eivät rajoita satelliittihavainnointia.
Linkki: Karttaselain - Tarkka (syke.fi)
Lähetä omat levähavaintosi Järviwikiin
Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös omia yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta puhelimen avulla. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.
Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain vähintään 17 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta tarpeen mukaan.
Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteitä emme valitettavasti voi ottaa vastaan.
Seuraava tiedote Kaakkois-Suomen sinilevätilanteesta julkaistaan tarpeen mukaan, jos leväkukinnot yleistyvät.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Haapala, hydrobiologi, p. 0295 029 103
Krista Rantamo, vesienhoidon asiantuntija, p. 0295 029 153
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Työttömien määrä Kaakkois-Suomessa kasvoi vuodentakaisesta kymmenen prosenttia24.4.2025 08:14:39 EEST | Tiedote
Työttömien määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa maaliskuussa kymmenen prosenttia vuodentakaisesta. Sen sijaan lomautettujen määrä väheni vuodentakaisesta ja myös helmikuusta. Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömiä on edelleen enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusien avoimien työpaikkojen määrä kasvoi Kouvolan seudulla, mutta väheni muualla.
Kaakossa satsataan ympäristöön ja kylien kehittämiseen22.4.2025 11:10:53 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 tammi-maaliskuussa 21 eri yritystä ja 26 kehittämishanketta saivat EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta. Yritysten investointeihin ja kehittämistoimiin suunnattiin yhteensä noin 233 000 euroa, kehittämishankkeisiin yhteensä lähes 1,5 miljoonaa euroa.
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy15.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy. Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläinlaji, eikä lintuja saa tahallisesti hätyyttää tai häiritä. Valkoposkihanhien mahdollisesti aiheuttamat viljelysvahingot korvataan.
Mopoilun lieveilmiöt huolestuttavat Kaakkois-Suomessa10.4.2025 10:30:22 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen ELY-keskus tekee liikenneturvallisuustyötä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa yhdessä alueen kuntien kanssa. Yhteistyössä nousee toistuvana teemana esiin nuorten mopoilun turvallisuus ja erilaiset mopoilun ilmiöt. Valitettavasti myös negatiivisia ilmiöitä esiintyy, kuten piittaamatonta ja häiritsevää ajamista, keulimista ja muuta temppuilua liikenteessä, tarpeettoman kovaa melua sekä liikenneonnettomuuksia.
Maanteiden päällystystyöt alkavat Kaakkois-Suomessa10.4.2025 08:50:14 EEST | Tiedote
Päällystettäviä teitä on Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella yhteensä noin 130 kilometriä. Työt alkavat toukokuussa. Väylävirasto ja ELY-keskukset tavoittelevat tänä vuonna yli 3 000 kilometriä päällystettyjä maanteitä sekä kävely- ja pyöräilyväyliä. Tienkäyttäjiltä vaaditaan päällystystyömaiden läheisyydessä erityistä tarkkuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme