Jakten på sjöfågel startar
Sjöfågeljakten startar den 20 augusti kl. 12:00. Jakten ska inriktas på talrika arter, som gräsand, kricka och knipa. Skymningsjakt på sjöfåglar är förbjuden.
Från och med den 20 augusti är det tillåtet att jaga gräsand, kricka, knipa samt årta, bläsand, stjärtand, skedand och vigg. Jakten på alfågel, storskrake och småskrake startar den 1 september. Dessutom har åkerjakt på grågås och kanadagås pågått från och med den 10 augusti. Från och med den 20 augusti klockan 12.00 är jakten tillåten också i vattenområden. Jakt på grågås är tillåten endast på ett bestämt kustområde och en dygnskvot på två fåglar gäller.
Skymningsjakt är förbjuden
Förbudet att jaga sjöfåglar börjar en timme efter solnedgången och slutar en timme före soluppgången. Tidpunkten för solnedgång och soluppgång varierar i olika delar av landet. Tiderna för solnedgång och soluppgång kan enkelt kontrolleras i Oma riista-terrängappen.
En sjöfågel ska alltid identifieras före skottet. Vid mulet väder kan ljuset vara otillräckligt för identifiering redan innan den lagenliga jakten upphör. Då rekommenderas att jakten avslutas. Det är tillåtet att söka, avliva och omhänderta en skadad sjöfågel även efter solnedgången.
Jakten ska inriktas på rikliga arter
Många stammar av sjöfågelarter som trivs vid frodiga fågelvatten har minskat. Enligt inventeringar som har koncentrerats till södra Finland har häckningsstammarna i Finland minskat i synnerhet för stjärtand, bläsand, årta, brunand, vigg och sothöna.
Jakten ska inriktas på talrika arter, såsom gräsand, kricka och knipa. Dessa är de tre vanligaste bytesarterna bland sjöfåglar, säger Marko Svensberg, specialplanerare vid Finlands viltcentral.
Enligt undersökningar är huvudorsaken till minskningen att livsmiljöernas tillstånd har försvagats. Trots att jakten inte verkar vara orsaken till att många andfågelarter minskar, bör jägarna ta sitt ansvar för stamskötseln av arterna. Jakten ska dimensioneras enligt viltstammens tillstånd och det stamförvaltningsmässiga målet.
– Det är viktigt att vi satsar på restaurering av livsmiljöerna, eftersom Finland är det viktigaste häckningsområdet för många sjöfågelarter i Europeiska unionen. Sjöfågeljägarnas viltvård bör syfta till att restaurera häckningsmiljöer och fånga små rovdjur, tillägger Svensberg.
Finlands viltcentral rekommenderar måttlighet vid användning av spannmål och beträffande bytesmängden, om man utfodrar fåglar i jaktsyfte.
Jakt på sothöna och brunand förbjuden i hela landet
Jakt på brunand och sothöna är förbjuden i hela landet. Det är också förbjudet att jaga ejder på hösten och att jaga alfågel i inlandet.
För jakt på alfågel i havsområden gäller en byteskvot, som är fem alfåglar per dygn. Jakt på sädgås är tillåten i norra Finland inom ett separat fastställt område den 20–27 augusti, enligt strikta begränsningar, samt i Östra Finland i oktober–november inom ett separat fastställt område.
Skyldigheten att göra fångstanmälan gäller för följande sjöfågelarter: sädgås, grågås, bläsand, stjärtand, årta, skedand, vigg, ejder, alfågel, storskrake och småskrake. Skyldigheten gäller dessutom brunand och sothöna, för vilka ett tidsbegränsat jaktförbud gäller.
Jägare uppmanas registrera alla sjöfågelbyten i tjänsten Oma riista.
Nyckelord
Kontakter
Marko SvensbergSpecialplanerare
Tel:029 431 2108marko.svensberg@riista.fiLänkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
En lös katt eller hund är en fara för djurens ungar i naturen13.5.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Husdjur, katter och hundar som rör sig fritt kan orsaka stor förödelse i naturen. Katten hör inte hemma i naturen – ett husdjur utan tillsyn är ett hot mot häckande fåglar och däggdjurens ungar
Vapaa kissa tai koira vaarantaa luonnon poikaset13.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Vapaana liikkuvat lemmikit, kissat ja koirat, voivat aiheuttaa luonnossa suurta tuhoa. Kissa ei kuulu luontoon – ilman valvontaa ulkoileva lemmikki on uhka pesiville linnuille ja nisäkkäiden poikasille.
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende29.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende
Keväinen metsokukko voi käyttäytyä rohkeasti – ilmiö selittyy hormoneilla ja soidinkäyttäytymisellä29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Keväisin luonnossa liikkujat saattavat kohdata poikkeuksellisen rohkean ja jopa hyökkäävän metson. Tämä niin sanottu "hullu metso" -ilmiö saattaa hämmentää, mutta käytökselle on luonnontieteellinen selitys.
Jägarna med i kartläggningen av häckande fåglar – registrera observationerna i Oma riista28.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jägare utmanas att registrera sina observationer av fågelvilt i tjänsten Oma riista. Att delta i fågelatlasen är ett enkelt sätt att samla in värdefulla viltdata och främja ansvarsfull jakt. Även en enda observation kan göra skillnad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum