"Maailman onnellisimmassa maassa nuorten onnellisuus on vain kohtuullisella tasolla”
Diakonia-ammattikorkeakoulun innovaatiokeskittymä DiakHub on julkaissut tuoreen ZekkiSuomi-tilannekuvan, joka tarjoaa katsauksen suomalaisten nuorten hyvinvointiin. Tilannekuva, joka perustuu Zekki.fi-verkkosivustolta kerättyihin tietoihin, osoittaa, että nuorten hyvinvointi on pysynyt pääosin vakaana viime syksyyn verrattuna. Tilannekuva korostaa kuitenkin tarvetta jatkuvalle tuelle erityisesti nuorten itsetunnon ja elämänhaasteiden voittamisen alueilla.
ZekkiSuomi-tilannekuva kattaa ajanjakson syksystä 2023 kevääseen 2024, ja se pohjautuu 6 040 nuoren vastaukseen. Vastaajat olivat iältään 15–25-vuotiaita, ja aineistoa on kerätty kattavasti kaikilta Suomen hyvinvointialueilta.
Huomaa hyvä nuoressa
Tilannekuvassa ei ole suuria muutoksia viime vuoden syksyyn verrattuna, toteavat DiakHubin erityisasiantuntija Reija Paananen ja tutkija Sakari Kainulainen.
– Hyvät perhe ja ystävyyssuhteet tuottavat nuorille hyvinvointia. Maailman onnellisimmassa maassa nuorten onnellisuus on kuitenkin vain kohtuullisella tasolla, Paananen sanoo.
Paanasen mukaan nuorten itsetuntoa ja resilienssiä on syytä vahvistaa.
– Jokainen voi auttaa nuoria kohtaamalla heidät aidosti, arvostavasti ja kysymällä, miten heillä menee. On tärkeää kuunnella, huomata heidän vahvuutensa ja kannustaa eteenpäin.
Kainulainen korostaa, että vähemmistöihin kuuluvat nuoret, esimerkiksi muunsukupuolisiksi itsensä ilmoittaneet, tarvitsevat erityisesti kokemuksia kuulumisesta ja hyväksytyksi tulemisesta sekä tavallista enemmän tukea ja kannustusta.
Keskeiset huomiot ZekkiSuomi-tilannekuvasta:
- Itsetunnon ja resilienssin kehitys: Vaikka nuoret tarvitsevat edelleen vahvistusta itsetunnon ja vaikeuksien voittamisen alueilla, tyytyväisyys näissä elämän osa-alueissa on pysynyt korkeammalla tasolla kevääseen 2023 verrattuna.
- Perhe ja asumisolot: Neljä viidestä nuoresta ilmoitti olevansa vähintään melko tyytyväinen perheeseensä ja asumistilanteeseensa.
- Muunsukupuolisten nuorten hyvinvointi: Vaikka muunsukupuolisiksi itsensä ilmoittaneiden nuorten hyvinvointi on yhä muita nuoria heikompaa, tilanne on parantunut erityisesti perhesuhteiden ja läheisten osalta. Tyytyväisten osuus on noussut 50 prosenttiin verrattuna edellisvuoden 40 prosenttiin
ZekkiSuomi -tilannekuva nuorten tuen tarpeiden ilmapuntarina
ZekkiSuomi-tilannekuva tarjoaa ajantasaista tietoa nuorten hyvinvoinnista ja tuen tarpeista. Zekki.fi-digipalvelu, joka on kansallisesti ja kansainvälisesti palkittu sosiaalinen innovaatio, kerää nuorilta itsearvioita ja yhdistää heidät tukipalveluihin.
DiakHub suosittelee ZekkiSuomi-tilannekuvan käyttöä nuorten tuen tarpeiden ilmapuntarina. ZekkiSuomi antaa yleisellä tasolla tiedon, mihin nuorten palveluissa työskentelevien tulisi kiinnittää huomiota. Sen perusteella voi hyvin tehdä toimenpiteitä, jotka perustuvat tutkimustietoon. Tilannekuva julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.
– Vielä tarkemman ajantasaisen alueellisen tilannekuvan saamiseksi DiakHub tarjoaa ZekkiPro-järjestelmää ja asiantuntija-analyysiä. ZekkiPro antaa kattavan ja ajantasaisen kuvan organisaation omien viiteryhmien hyvinvoinnista, jonka pohjalta voidaan tehdä vaikuttavia toimenpiteitä ja päätöksiä, Paananen ja Kainulainen kertovat.
ZekkiSuomi-tilannekuva on tämän mediatiedotteen liitteenä.
ZekkiPro-digijärjestelmästä lisätietoa DiakHubin verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiReija PaananenErityisasiantuntija, dosenttiDiakonia-ammattikorkeakoulun DiakHub
Puh:050 5920246reija.paananen@diak.fiSakari KainulainenErityisasiantuntija, dosenttiDiakonia-ammattikorkeakoulun DiakHub
Puh:040 869 6018sakari.kainulainen@diak.fiLiitteet
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonian näkökulmaa tarvitaan yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun9.10.2024 09:15:00 EEST | Tiedote
Diakonian ammattilaiset kohtaavat työssään kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Siksi diakonian näkökulmaa tulisi kuulla yhteiskunnallisessa keskustelussa. Diakissa kehitetään laaja-alaista diakoniaa yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.
Nuorten hyvinvointipalvelu Zekki saa jälleen kansainvälistä tunnustusta16.9.2024 14:22:40 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kehittämä digitaalinen itsearviointipalvelu Zekki on saanut jälleen kansainvälistä tunnustusta. Euroopan komission Social Innovation+ Initiative on nostanut Zekin yhtenä merkittävistä eurooppalaisista innovaatioista nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Zekki-digipalvelu tarjoaa nuorille helpon ja saavutettavan tavan arvioida omaa tilannettaan sekä löytää itselle sopivia tukipalveluita.
Yhteishaku päättyi – Diakin Porin-kampuksen sosionomikoulutus veti hyvin hakijoita12.9.2024 10:59:16 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa, joista 65 Porissa järjestettäviin sosionomi (AMK) ja sosionomi (AMK), diakoniatyö -koulutuksiin.
Yhteishaku päättyi – Diakin Oulun-kampuksen sosionomikoulutus veti hyvin hakijoita12.9.2024 10:53:57 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa, joista 110 Oulussa järjestettäviin koulutuksiin.
Syksyn yhteishaku on päättynyt – Diakin AMK-koulutuksille riittää kysyntää12.9.2024 10:50:05 EEST | Tiedote
Syksyn korkeakoulujen yhteishaku päättyi 11.9.2024. Diakissa oli tarjolla 425 aloituspaikkaa AMK-koulutuksiin Helsingissä, Porissa, Oulussa ja verkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme