Uudenlainen kokeilu mahdollisti työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten kiinnittymisen työelämäpoluille ja vahvisti hyvinvointia
Diakonissalaitos toteutti yhdessä Suomen Diakoniaopiston kanssa Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun, jonka aikana työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olleet nuoret pääsivät lyhytkestoisen opiskelun ja valmennuksen avulla tutustumaan sosiaali- ja terveys- sekä palvelualoihin. Arviointiraportin tulokset osoittivat, että kokeilu paransi siihen osallistuneiden nuorten hyvinvointia sekä opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia. Kokeilun arvioinnin ja raportoinnin teki Kuntoutusäätiö.

Diakonissalaitos toteutti yhdessä Suomen Diakoniaopiston kanssa syksystä 2022 kevääseen 2023 kestäneen Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun. Sen lähtökohtana oli kehittää kokonaisuus, joka palvelee uudella tavalla nimenomaan työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria yhdistämällä lyhytkestoisen opiskelun ja valmennuksen.
Kokeilun välittömänä tavoitteena oli vahvistaa nuorten hyvinvointia sekä opiskelu- ja työelämävalmiuksia. Pitkän tähtäimen tavoitteena oli nuorten työllistyminen heitä kiinnostaville aloille rakentamalla yksilöllisiä polkuja työllistymiseen esimerkiksi sosiaali- ja terveysalojen työpaikkoihin tai palvelualoille, joka omalta osaltaan helpottaisi työvoiman kohtaanto-ongelmaa.
Kokeilu sisälsi kahdelle ryhmälle neljän viikon tutustumisjakson pääosin hyvinvointi- ja palvelualoille. Tutustumisjaksoille osallistui 19 nuorta, ja ne toteutti Suomen Diakoniaopisto (SDO) työvoimakoulutuksena Uudenmaan ELY-keskuksen rahoituksella. Tutustumisjakson rinnalla toteutettiin Diakonissalaitoksen koordinoima Vamos-valmennus, joka tarjosi nuorille lisätukea muun muassa arjessa jaksamiseen ja hyvinvointiin. Valmennus jatkui vielä muutama kuukausi opiskelujen päättymisen jälkeen. Yhden nuoren osalta tukea antoi myös Diakonissalaitoksen työntekijänä toimiva mentori.
Nuorten lähtökohdat työllistymiseen paranivat kokeilun myötä
Heikommassa asemassa olevien nuorten tukemiseen kannattaa panostaa, sillä Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun mukaan se myös tuottaa konkreettisia tuloksia.
"Työelämän ulkopuolella olevien ja työttömien määrät vähenivät huomattavasti. Työllistyneiden ja opiskelijoiden määrät lisääntyivät."
Kokeilun arviointiraportin mukaan se paransi paitsi siihen osallistuneiden nuorten hyvinvointia eri elämän osa-alueilla, myös heidän opiskelu- ja työllistymisvalmiuksiaan sekä motivaatiota ja uskoa tulevaan.
- Kaksi kolmesta nuoresta oli sitä mieltä, että kokeilu keskimäärin edisti heidän hyvinvointiaan, esimerkiksi riippuvuuskäyttäytyminen väheni.
- Nuorten kokemia hyötyjä olivat muun muassa selkeä päivärytmi, aktiivisuuden lisääntyminen ja arjen haasteissa pärjääminen.
- Nuorten taloudellinen tilanne parani, sillä tulottomien ja toimeentulotuella olevien nuorten määrät vähenivät.
- Nuorten kokemus työ- ja opiskelukyvystään kohentui tilastollisesti merkitsevästi.
Lue kahden nuoren kokemus Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilusta
Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun arviointiraportin tulokset myös osoittivat, että koulutuksen ja valmennuksen elementtejä yhdistelemällä saavat työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret parhaan avun.
Miten nuorten työllisyyttä voitaisiin edistää nykyistä paremmin?
“Nuorten työllistämiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen on tarjolla pitkäkestoisia, kestäviä ja tehokkaita ratkaisuja, mutta ne vaativat kilpailutuksen ja hankintojen muuttamista vaikuttavuusperusteisiksi. Toimivin ratkaisu rakentuu intensiivisestä, moniammatillisesta ja riittävän lähellä nuoren arkea kulkevasta valmennuksesta,” sanoo Tomi Pohjalainen, joka toimii projektipäällikkönä Diakonissalaitoksen Vamos-toiminnassa.
Rahoitus- ja tukijärjestelmää tulisi myös kehittää, jotta se mahdollistaisi nuorten osallistumisen lyhytkestoisiin tutustumisjaksoihin joustavasti muista palveluista ohjautuen. Tutustumisjaksot eri aloille voisivat toimia nopeina polkuina osana valmentavien koulutusten tarjontaa ja palvella myös sellaisia nuoria, joilla ammatilliset opinnot keskeytyvät.
Lyhyillä tutustumisjaksolla nuoret voisivat vahvistaa opiskelu- ja urasuunnittelutaitojaan, testata omia voimavarojaan ja miettiä koulutuksen tai työelämän oikea-aikaisuutta. Kokeiluun osallistuneiden nuorten mielestä jakson ihanteellinen pituus voisi olla kaksi kuukautta, jonka aikana olisi mahdollisuus tutustua useisiin eri aloihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tomi Pohjalainen
projektipäällikkö
Vamos Urapalvelut, Diakonissalaitos
Puh: 050 411 8472
Sähköposti: tomi.pohjalainen@hdl.fi
Anna Suvilaakso
lehtori, opinto-ohjaaja
Suomen Diakoniaopisto
Puh: 050 437 3112
Sähköposti: anna.suvilaakso@sdo.fi
Marjaana Salmi
koulutusjohtaja
Suomen Diakoniaopisto
Puh: 050 479 0066
Sähköposti: marjaana.salmi@sdo.fi
Kuvat
Liitteet
Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta
Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme