Yrittäjät: Soten valvontalakia muutettava välittömästi
Suomen Yrittäjät vaatii nopeita toimia sote-kriisin ratkaisemiseksi. Soteri-rekisterin isot ongelmat ovat aiheuttaneet sen, että tuhannet yrittäjät eivät voi harrastaa ammattiaan. – Yrityksiltä on turha odottaa kasvua, jos yrittäjät eivät pääse harjoittamaan liiketoimintaa, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

Suomen Yrittäjiin on tullut tämän vuoden aikana tullut runsaasti hätähuutoja sosiaali- ja terveysalan yrittäjiltä liittyen Soteri-rekisterin vaikeuksiin. Viranomaisten käsittelyaika on venynyt usein jopa yli puoleen vuoteen. Moni yrittäjä ei voi harjoittaa ammattiaan. Tilanne on sietämätön.
Nykyisen lain mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen edellyttää rekisteröintiä, ja yrittäjien on odotettava myönteistä rekisteröintipäätöstä ennen toimintansa aloitusta, vaikka heillä on voimassa oleva ammattihenkilöoikeus.
Tällä hetkellä yli 3 400 yrityksen toiminta on keskeytynyt. Lupauksista huolimatta jonot eivät ole lyhentyneet. Uusi laki tuli voimaan 2024 alusta, ja lupajonot ovat koko voimassaoloajan vaihdelleet 3 200–3 900 yrityksen välillä.
– Maan hallitus on ohjelmassaan linjannut yritysten kasvun esteiden purkamisesta. Hallituksen on vihdoin ryhdyttävä riittäviin toimenpiteisiin lupajonojen lyhentämiseksi. Toisessa lisätalousarvioesityksessä myönnetty 677 000 euron määräraha ohjelmiston kehittämiseen ja ministeri Juuson määräyskirje lisätyövoimasta Etelä-Suomen aluehallintovirastolle eivät muuta kriittistä tilannetta, tiistaina koolla ollut Suomen Yrittäjien hallitus toteaa kannanotossaan.
– Ongelma on rakenteellinen ja lakitekninen. Nyt lupia käsittelee Valvira ja seitsemän itsenäistä aluehallintovirastoa. Lähes puolet jonossa olevista yrityksistä on Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueelle, ja voimavarojen siirto eri aluehallintovirastojen välillä on osoittautunut vaikeaksi. Nyt ei ole kuitenkaan aikaa odottaa 2026 aloittavaa uutta valtakunnallista lupavirastoa, Yrittäjät jatkaa.
Yrittäjäjärjestö vaatii välittömästi radikaaleja toimia kriisin ratkaisemiseksi, jotta yrittäjät voivat harjoittaa ammattiaan:
- Yrittäjät edellyttää, että väliaikaispykälällä palataan valvontalakia edeltävään tilanteeseen niin, että yritykset saisivat aloittaa toimintansa ehdollisena heti hakemuksen jätettyään. Mikäli valvoja näkee rekisteröinnissä puutteita, niistä ilmoitettaisiin hakijalle ja täydennykset on toimitettava vuosi-ilmoitusten yhteydessä.
- Mikäli palautus aikaisempaan malliin vaatii lakimuutosta, se voidaan käsitellä nopeutettuna hallituksessa ja eduskunnassa. Samoin lausuntoaika voi olla merkittävästi normaalia aikataulua lyhyempi. Oleellista on, että jonot saadaan nopeasti purettua ja yrittäjät pääsevät hoitamaan asiakkaitaan.
- Lupaprosessin tietovaatimuksia on syytä tarkastella kriittisesti. Mikäli toimilupaa haetaan useamman aluehallintoviraston alueelle, luvat on annettava valtakunnallisesti Valviran toimesta. Toimipaikan osoitteenmuutoksessa on käytettävä riskiharkintaa. Esimerkiksi puheterapeutin työolosuhteet eivät todennäköisesti muutu juurikaan siirryttäessä kadun toiselle puolelle, mutta osoitteenmuutos vaatii rekisteröintiä. Nyt jokainen toimipaikka on itsenäinen palveluyksikkö, joka vaatii omavalvontasuunnitelman. Usean toimipaikan yrityksessä yksi omavalvontasuunnitelma on oltava riittävä edellytys toimiluvalle.
- Tietovaatimusten muutos ei todennäköisesti tarvitsisi edes lakimuutosta. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä rekisterihakemuksen sisällöstä, rekisteriin tallennettavista tiedoista ja rekisterin tietosisällöstä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri SalminenPuheenjohtaja
Puh:0400 608 812petri.salminen@yrittajat.fiHarri Jaskarijohtaja
Puh:050 512 2874harri.jaskari@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Kesätyöntekijöitä palkataan eniten kaupan alalla ja teollisuudessa26.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kesätöitä on kokonaisuutena tarjolla hieman viime vuotta vähemmän, Yrittäjägallup kertoo. Pk-yrityksistä 23 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava osuus Yrittäjägallupissa oli 26 prosenttia. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan teollisuuden ja kaupan alalla.
Yrittäjät: Riihen YEL-linjaus voi johtaa eläkemaksupommiin25.4.2025 09:30:17 EEST | Tiedote
Orpon hallitus linjasi puoliväliriihessä korjaavansa yrittäjien eläkejärjestelmää siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. ”Linjaus uhkaa nostaa rajusti monien yrittäjien eläkemaksuja. Se voi olla eläkemaksupommi”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero19.4.2025 10:33:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme