Menestyminen äidinkielen ja matematiikan ylioppilaskokeissa ennustaa onnistumista kasvatusalan opiskelijavalinnassa ja opinnoissa
Äidinkieli ja matematiikka ovat tärkeitä yliopistojen opiskelijavalinnan kannalta, koska ne ennustavat opinnoissa menestymistä. Kasvatusalalle sisäänpääsyä ja opinnoissa menestymistä ennustavat parhaiten korkeat arvosanat matematiikassa, äidinkielessä, psykologiassa ja terveystiedossa. Vuonna 2020 kasvatusalan opiskelijavalinnassa oli enemmän matematiikan kirjoittaneita kuin aikaisempina vuosina, selviää väitöstutkimuksesta.

Lukioikäisen koulutusvalintoihin vaikuttavat useat yksilölliset tekijät. Myös yhteiskunnan rakenteet voivat ohjata nuorten valintoja. Kasvatustieteen maisteri Jenni Korpi tutki Oulun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan ylioppilaskokeiden yhteyttä sisäänpääsyyn ja opinnoissa menestymiseen kasvatusalalla. Tulokset osoittavat, että kasvatusalan hakijat ja opiskelijat olivat suorittaneet useimmiten äidinkielen, pitkän englannin, lyhyen matematiikan, psykologian ja terveystiedon ylioppilaskokeet huolimatta opiskelijavalintauudistuksesta.
Ennen vuoden 2020 pääsykoeuudistusta ensisijainen valintakriteeri kasvatusalalla oli valintakoe, kun taas uudistuksen jälkeen ensisijainen valintakriteeri oli todistusvalinta eli ylioppilaskoetulokset. Keväällä 2020 kasvatusalan hakija sai todistusvalinnassa pisteitä äidinkielen, pitkän tai lyhyen matematiikan, yhden kielen ja yhden reaaliaineen ylioppilaskokeesta. Hyväksytyt hakijat menestyivät odotetusti keskimäärin paremmin ylioppilaskokeissa kuin hylätyt hakijat.
Kasvatusalan opiskelijavalinnassa näyttävät painottuvan opiskelijoiden kiinnostukseen pohjautuvat ylioppilaskokeiden ainevalinnat. Ylioppilaskoe psykologiassa tai terveystiedossa voidaan tulkita kertovan yksilön kiinnostuksesta sellaisia aiheita kohtaan, joita on mahdollista opiskella muun muassa kasvatusalalla. Valintakriteerit ennen ja jälkeen uudistuksen eivät painottaneet näitä oppiaineita.
Tutkimuksissa hyödynnettiin yliopistoista ja Ylioppilastutkintolautakunnalta saatuja rekisteriaineistoja. Aineistot kattoivat vuosina 2013–2015 ja 2020 hyväksytyt kasvatusalan hakijat valtakunnallisesti kahdeksaan yliopistoon. Lisäksi aineisto koostui vuosina 2015, 2016, 2019 ja 2020 kasvatusalan hyväksytyistä ja hylätyistä hakijoista sekä vuosina 2007–2017 kandidaatin tutkintoa Oulun yliopistoon suorittaneista opiskelijoista. Ylioppilaskokeissa menestymisen yhteyttä sisäänpääsyyn ja akateemiseen suoriutumiseen tutkittiin tilastollisilla analyysimenetelmillä ja tarkasteltiin ennen ja jälkeen opiskelijavalintauudistusta sovellettujen valintaperusteiden valossa.
Kasvatustieteen maisteri Jenni Korpi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 30.8.2024. Kasvatuspsykologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Lukiotausta siirtymissä yliopistoon – tutkimus kasvatusalan hakijoista ja opiskelijoista vuosina 2007–2020 ylioppilastutkinnon pohjalta (Prior Knowledge in Transitions to University – Matriculation Examination Results among Educational Sciences Applicants and Students in 2007–2020). Vastaväittäjänä toimii professori Vincent Donche Antwerpenin yliopistosta ja kustoksena professori Hanni Muukkonen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa L2 klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/66335764490.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
KM Jenni Korpi, p. 050 4610034, jenni.korpi@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme