På vårdhem eller servicecentraler består maten av smak, näring, konsistens och munkänsla - det viktigaste är trots allt att ingen mat blir över på tallriken
Vi vill att maten som serveras till äldre och specialgrupper bidrar till pigghet och välbefinnande och att måltiderna är helheter som uppfyller näringsmässiga kriterierna. Västra Nylands välfärdsområde och måltidsproducenten Vireko arbetar tillsammans för att utveckla måltidsservicen i området.
Samarbetet inleds vid månadsskiftet augusti-september och Vireko inför sina recept och sitt beställningssystem i köken i Västra Nyland.
– Vi inleder ett partnerskap med Vireko för att tillaga läcker mat som uppfyller näringsrekommendationerna och för att utveckla funktionerna tillsammans på ett effektivt sätt, säger Pasi Ojaniemi, direktör för stödtjänster vid Västra Nylands välfärdsområde.
– Vi tillagar mat till människor som ofta har särskilda behov i fråga om råvaror eller matens konsistens. Exempelvis en stor del av de äldre behöver en skräddarsydd måltidshelhet, det vill säga en specialdiet, utan vilken maten inte blir uppäten. Därför testar vi hela tiden olika alternativ, så att maten även ser lockande ut och känns behaglig i munnen, säger Virekos utvecklingschef Minna Haapamäki.
Vireko Oy tillreder storköks- och personalmåltider för matgäster på vårdhem, servicecenter, hälsostationer och vårdcentraler i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Högfors, Vichtis och Lojo. Västra Nylands välfärdsområde väljer en måltidsleverantör för verksamhetsställena i Raseborg, Hangö, Ingå och Sjundeå från början av 2025. Valet grundar sig på en konkurrensutsättning.
Hurdan mat stödjer välbefinnandet och vården av sjukdomar?
Mat med låg salthalt och högt fiberinnehåll, och där fettet är vegetabiliskt, stöder vården av sjukdomarna.
– Spannmålsprodukterna som man väljer på sin tallrik ska vara så fiberrika som möjligt. Till exempel i bröd är det viktigt att fiberhalten är minst 6 g/100 g. Det är bra att äta fem portioner grönsaker, frukter och bär per dag. Mat med hög salthalt ska avnjutas med måtta. Att äta regelbundet hjälper att bevara piggheten, stöder blodsockerkontrollen och minskar olika ohälsosamma begär, säger Salla Mustonen, som är näringsterapeut vid Västra Nylands välfärdsområde.
– Den mängd mjukt fett som uppfyller det dagliga behovet finns till exempel i en matsked matolja och 6–9 teskedar vegetabiliskt margarin, som innehåller minst 60 procent fett.
När man åldras ökar behovet av protein. Ett tillräckligt proteinintag är viktigt att beakta i matvanorna.
– Utöver regelbunden motion är det viktigt att se till att man får tillräckligt med protein från sin kost. Fisk, fjäderfä, kött, hönsägg, mjölkprodukter, baljväxter, frön och nötter innehåller rikligt med protein, Mustonen berättar.
Hur tillfredsställs behovet av protein på vårdhem eller sjukhus?
Endast mat som äts upp ger näring. Därför måste mat som tillagas av någon annan vara sådan, att den smakar och att det finns tillräckligt av den.
– På den här punkten samarbetar vi med den vårdande personalen, vars viktiga uppgift är att informera oss om ändringar i dieter eller matmängder, säger Haapamäki.
Produktutvecklarna i Virekos utvecklingsteam testar hur olika recept och råvaror fungerar och hur tillverkarnas nya produkter lämpar sig för bekanta maträtter. Västra Nylands välfärdsområde förutsätter till exempel att andelen växtbaserad kost och fisk ökas inom måltidstjänsterna i enlighet med de nationella rekommendationerna.
– Utbudet av olika slags växtbaserade proteinprodukter har ökat explosionsartat under de senaste åren. Våra produktutvecklare prövar nya råvaror som introduceras på marknaden och testar vilka som lämpar sig för de olika maträtterna med tanke på både konsistens och smak. Vi letar efter alternativa råvaror även för bekanta maträtter. Till exempel knackkorvssås kan tillagas även som en vegetarisk rätt. Vegetarisk kost betyder inte alltid kraftiga eller exotiska kryddor, säger Haapamäki.
Vad är Vireko
Vireko är ett cateringföretag som grundades 2021 och ägs av Attendo, som har lång erfarenhet av att producera måltider för olika kundgrupper. För tillfället tillreder Virekos kockar mat i lokala kök i Kajanalands välfärdsområde, Päijänne-Tavastlands välfärdsområde och Vanda och Kervo välfärdsområde för sammanlagt 4 000 matgäster på vård- och servicehem, sjukhus och rehabiliteringsenheter samt för 1 200 matgäster på skolor och daghem. I och med att tjänsterna i Västra Nylands välfärdsområde övergår till Vireko stiger antalet anställda på företaget från nuvarande 170 till ca 250.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Ojaniemitukipalvelujohtaja/direktör för stödtjänster
Puh:050 385 9086pasi.ojaniemi@luvn.fiMinna HaapamäkiVireko Oy, kehityspäällikkö / utvecklingschef
Puh:044 494 4558minna.haapamaki@vireko.fiPäivi LindénVireko Oy, toimitusjohtaja / verkställande direktör
Puh:040 541 8554paivi.linden@vireko.fiVästra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.
Twitter: @LUhyvinvointi, @LUpelastus
Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue, @LansiUudenmaanPelastuslaitos
LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Webbplats: www.luvn.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
Närhälsostationer bildas och verksamheten utvecklas15.9.2025 17:13:06 EEST | Tiedote
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde om verkställighetsplaner för närhälsostationerna i Ingå, Pusula och Sjundeå Välfärdsområdesstyrelsen diskuterade också välfärdsområdets ekonomiska läge utgående från delårsrapporten. Dessutom gav styrelsen svar på fullmäktigemotioner enligt förslaget.
Lähiterveysasemat rakentuvat ja toimintaa kehitetään15.9.2025 17:08:22 EEST | Tiedote
Aluehallitus päätti kokouksessaan lähiterveysasemien toimeenpanosuunnitelmista Inkoon, Pusulan ja Siuntion terveysasemien osalta. Aluehallitus keskusteli hyvinvointialueen taloudellisesta tilanteesta osavuosikatsauksen pohjalta. Lisäksi aluehallitus antoi esitysten mukaisesti vastaukset valtuustoaloitteisiin.
Västra Nylands välfärdsområdes organisationsunderstöd för år 2026 – ansökningsperiod för organisationer i början av september1.9.2025 14:32:40 EEST | Tiedote
Framtids- och utvecklingsnämnden i Västra Nylands välfärdsområde fastställde på sitt sammanträde den 28 augusti 2025 de allmänna principerna för beviljande av organisationsunderstöd i välfärdsområdet. Principerna fastställer under vilka förutsättningar välfärdsområdet beviljar organisationer understöd av offentliga medel.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestöavustukset vuodelle 2026 – haku avautuu järjestöille syyskuun alussa1.9.2025 14:22:58 EEST | Tiedote
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulevaisuus- ja kehittämislautakunta vahvisti kokouksessaan 28.8.2025 hyvinvointialueen järjestöavustusten yleiset myöntämisperiaatteet. Myöntämisperiaatteissa linjataan, millaisin edellytyksin hyvinvointialue myöntää järjestöille avustuksia julkisista varoista.
En person som har vistats på ett vårdhem har konstaterats ha tuberkulos29.8.2025 15:32:10 EEST | Tiedote
En person som har vistats på vårdhemmet Mainiokoti Andante i Esbo har konstaterats ha tuberkulos. Vårdhemmet erbjuder boendeservice med heldygnsomsorg för äldre. Västra Nylands välfärdsområdes enhet för bekämpning av smittsamma sjukdomar har kartlagt de personer som exponerats och informerat dem och deras närstående om exponeringen och fortsatta åtgärder. Antalet exponerade uppskattas till 99. För tillfället finns ingen smittorisk, och boende och besök kan fortsätta som vanligt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme