På vårdhem eller servicecentraler består maten av smak, näring, konsistens och munkänsla - det viktigaste är trots allt att ingen mat blir över på tallriken
Vi vill att maten som serveras till äldre och specialgrupper bidrar till pigghet och välbefinnande och att måltiderna är helheter som uppfyller näringsmässiga kriterierna. Västra Nylands välfärdsområde och måltidsproducenten Vireko arbetar tillsammans för att utveckla måltidsservicen i området.
Samarbetet inleds vid månadsskiftet augusti-september och Vireko inför sina recept och sitt beställningssystem i köken i Västra Nyland.
– Vi inleder ett partnerskap med Vireko för att tillaga läcker mat som uppfyller näringsrekommendationerna och för att utveckla funktionerna tillsammans på ett effektivt sätt, säger Pasi Ojaniemi, direktör för stödtjänster vid Västra Nylands välfärdsområde.
– Vi tillagar mat till människor som ofta har särskilda behov i fråga om råvaror eller matens konsistens. Exempelvis en stor del av de äldre behöver en skräddarsydd måltidshelhet, det vill säga en specialdiet, utan vilken maten inte blir uppäten. Därför testar vi hela tiden olika alternativ, så att maten även ser lockande ut och känns behaglig i munnen, säger Virekos utvecklingschef Minna Haapamäki.
Vireko Oy tillreder storköks- och personalmåltider för matgäster på vårdhem, servicecenter, hälsostationer och vårdcentraler i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Högfors, Vichtis och Lojo. Västra Nylands välfärdsområde väljer en måltidsleverantör för verksamhetsställena i Raseborg, Hangö, Ingå och Sjundeå från början av 2025. Valet grundar sig på en konkurrensutsättning.
Hurdan mat stödjer välbefinnandet och vården av sjukdomar?
Mat med låg salthalt och högt fiberinnehåll, och där fettet är vegetabiliskt, stöder vården av sjukdomarna.
– Spannmålsprodukterna som man väljer på sin tallrik ska vara så fiberrika som möjligt. Till exempel i bröd är det viktigt att fiberhalten är minst 6 g/100 g. Det är bra att äta fem portioner grönsaker, frukter och bär per dag. Mat med hög salthalt ska avnjutas med måtta. Att äta regelbundet hjälper att bevara piggheten, stöder blodsockerkontrollen och minskar olika ohälsosamma begär, säger Salla Mustonen, som är näringsterapeut vid Västra Nylands välfärdsområde.
– Den mängd mjukt fett som uppfyller det dagliga behovet finns till exempel i en matsked matolja och 6–9 teskedar vegetabiliskt margarin, som innehåller minst 60 procent fett.
När man åldras ökar behovet av protein. Ett tillräckligt proteinintag är viktigt att beakta i matvanorna.
– Utöver regelbunden motion är det viktigt att se till att man får tillräckligt med protein från sin kost. Fisk, fjäderfä, kött, hönsägg, mjölkprodukter, baljväxter, frön och nötter innehåller rikligt med protein, Mustonen berättar.
Hur tillfredsställs behovet av protein på vårdhem eller sjukhus?
Endast mat som äts upp ger näring. Därför måste mat som tillagas av någon annan vara sådan, att den smakar och att det finns tillräckligt av den.
– På den här punkten samarbetar vi med den vårdande personalen, vars viktiga uppgift är att informera oss om ändringar i dieter eller matmängder, säger Haapamäki.
Produktutvecklarna i Virekos utvecklingsteam testar hur olika recept och råvaror fungerar och hur tillverkarnas nya produkter lämpar sig för bekanta maträtter. Västra Nylands välfärdsområde förutsätter till exempel att andelen växtbaserad kost och fisk ökas inom måltidstjänsterna i enlighet med de nationella rekommendationerna.
– Utbudet av olika slags växtbaserade proteinprodukter har ökat explosionsartat under de senaste åren. Våra produktutvecklare prövar nya råvaror som introduceras på marknaden och testar vilka som lämpar sig för de olika maträtterna med tanke på både konsistens och smak. Vi letar efter alternativa råvaror även för bekanta maträtter. Till exempel knackkorvssås kan tillagas även som en vegetarisk rätt. Vegetarisk kost betyder inte alltid kraftiga eller exotiska kryddor, säger Haapamäki.
Vad är Vireko
Vireko är ett cateringföretag som grundades 2021 och ägs av Attendo, som har lång erfarenhet av att producera måltider för olika kundgrupper. För tillfället tillreder Virekos kockar mat i lokala kök i Kajanalands välfärdsområde, Päijänne-Tavastlands välfärdsområde och Vanda och Kervo välfärdsområde för sammanlagt 4 000 matgäster på vård- och servicehem, sjukhus och rehabiliteringsenheter samt för 1 200 matgäster på skolor och daghem. I och med att tjänsterna i Västra Nylands välfärdsområde övergår till Vireko stiger antalet anställda på företaget från nuvarande 170 till ca 250.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Ojaniemitukipalvelujohtaja/direktör för stödtjänster
Puh:050 385 9086pasi.ojaniemi@luvn.fiMinna HaapamäkiVireko Oy, kehityspäällikkö / utvecklingschef
Puh:044 494 4558minna.haapamaki@vireko.fiPäivi LindénVireko Oy, toimitusjohtaja / verkställande direktör
Puh:040 541 8554paivi.linden@vireko.fiVästra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.
Twitter: @LUhyvinvointi, @LUpelastus
Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue, @LansiUudenmaanPelastuslaitos
LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Webbplats: www.luvn.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
Välfärdsområdesfullmäktige har fattat ett betydande beslut: hemservicen för barnfamiljer blir avgiftsfri10.12.2025 15:21:10 EET | Tiedote
Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde den 9 december om klientavgifterna inom social- och hälsovården från och med den 1 januari 2026. Med tanke på hemservicen för barnfamiljer innebär detta att det i fortsättningen inte tas ut klientavgifter för tillfällig och regelbunden hemservice för barnfamiljer.
Aluevaltuusto teki merkittävän päätöksen: kotipalvelu lapsiperheille muuttuu maksuttomaksi10.12.2025 14:53:34 EET | Tiedote
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti kokouksessaan 9.12. sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 1.1.2026 alkaen. Lapsiperheiden kotipalvelun osalta tämä tarkoittaa, että jatkossa lapsiperheiden tilapäisestä ja säännöllisestä kotipalvelusta ei peritä asiakasmaksuja.
Välfärdsområdesfullmäktige godkände budgeten för 20269.12.2025 22:02:54 EET | Tiedote
Välfärdsområdesfullmäktige godkände Västra Nylands välfärdsområdes budget för 2026 och ekonomiplan för 2026–2028 samt investeringsplan för 2027–2030.
Aluevaltuusto hyväksyi vuoden 2026 talousarvion9.12.2025 21:53:08 EET | Tiedote
Aluevaltuusto hyväksyi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2026 talousarvion ja vuosien 2026–2028 taloussuunnitelman sekä vuosien 2027–2030 investointisuunnitelman.
Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige sammanträder den 9 december 20254.12.2025 15:24:59 EET | Tiedote
Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige sammanträder den 9 december 2025 kl. 17.30 i Kaleva-salen, Aalto-universitetets huvudbyggnad Dipoli, Otsvängen 24, Esbo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme