På vårdhem eller servicecentraler består maten av smak, näring, konsistens och munkänsla - det viktigaste är trots allt att ingen mat blir över på tallriken
Vi vill att maten som serveras till äldre och specialgrupper bidrar till pigghet och välbefinnande och att måltiderna är helheter som uppfyller näringsmässiga kriterierna. Västra Nylands välfärdsområde och måltidsproducenten Vireko arbetar tillsammans för att utveckla måltidsservicen i området.
Samarbetet inleds vid månadsskiftet augusti-september och Vireko inför sina recept och sitt beställningssystem i köken i Västra Nyland.
– Vi inleder ett partnerskap med Vireko för att tillaga läcker mat som uppfyller näringsrekommendationerna och för att utveckla funktionerna tillsammans på ett effektivt sätt, säger Pasi Ojaniemi, direktör för stödtjänster vid Västra Nylands välfärdsområde.
– Vi tillagar mat till människor som ofta har särskilda behov i fråga om råvaror eller matens konsistens. Exempelvis en stor del av de äldre behöver en skräddarsydd måltidshelhet, det vill säga en specialdiet, utan vilken maten inte blir uppäten. Därför testar vi hela tiden olika alternativ, så att maten även ser lockande ut och känns behaglig i munnen, säger Virekos utvecklingschef Minna Haapamäki.
Vireko Oy tillreder storköks- och personalmåltider för matgäster på vårdhem, servicecenter, hälsostationer och vårdcentraler i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Högfors, Vichtis och Lojo. Västra Nylands välfärdsområde väljer en måltidsleverantör för verksamhetsställena i Raseborg, Hangö, Ingå och Sjundeå från början av 2025. Valet grundar sig på en konkurrensutsättning.
Hurdan mat stödjer välbefinnandet och vården av sjukdomar?
Mat med låg salthalt och högt fiberinnehåll, och där fettet är vegetabiliskt, stöder vården av sjukdomarna.
– Spannmålsprodukterna som man väljer på sin tallrik ska vara så fiberrika som möjligt. Till exempel i bröd är det viktigt att fiberhalten är minst 6 g/100 g. Det är bra att äta fem portioner grönsaker, frukter och bär per dag. Mat med hög salthalt ska avnjutas med måtta. Att äta regelbundet hjälper att bevara piggheten, stöder blodsockerkontrollen och minskar olika ohälsosamma begär, säger Salla Mustonen, som är näringsterapeut vid Västra Nylands välfärdsområde.
– Den mängd mjukt fett som uppfyller det dagliga behovet finns till exempel i en matsked matolja och 6–9 teskedar vegetabiliskt margarin, som innehåller minst 60 procent fett.
När man åldras ökar behovet av protein. Ett tillräckligt proteinintag är viktigt att beakta i matvanorna.
– Utöver regelbunden motion är det viktigt att se till att man får tillräckligt med protein från sin kost. Fisk, fjäderfä, kött, hönsägg, mjölkprodukter, baljväxter, frön och nötter innehåller rikligt med protein, Mustonen berättar.
Hur tillfredsställs behovet av protein på vårdhem eller sjukhus?
Endast mat som äts upp ger näring. Därför måste mat som tillagas av någon annan vara sådan, att den smakar och att det finns tillräckligt av den.
– På den här punkten samarbetar vi med den vårdande personalen, vars viktiga uppgift är att informera oss om ändringar i dieter eller matmängder, säger Haapamäki.
Produktutvecklarna i Virekos utvecklingsteam testar hur olika recept och råvaror fungerar och hur tillverkarnas nya produkter lämpar sig för bekanta maträtter. Västra Nylands välfärdsområde förutsätter till exempel att andelen växtbaserad kost och fisk ökas inom måltidstjänsterna i enlighet med de nationella rekommendationerna.
– Utbudet av olika slags växtbaserade proteinprodukter har ökat explosionsartat under de senaste åren. Våra produktutvecklare prövar nya råvaror som introduceras på marknaden och testar vilka som lämpar sig för de olika maträtterna med tanke på både konsistens och smak. Vi letar efter alternativa råvaror även för bekanta maträtter. Till exempel knackkorvssås kan tillagas även som en vegetarisk rätt. Vegetarisk kost betyder inte alltid kraftiga eller exotiska kryddor, säger Haapamäki.
Vad är Vireko
Vireko är ett cateringföretag som grundades 2021 och ägs av Attendo, som har lång erfarenhet av att producera måltider för olika kundgrupper. För tillfället tillreder Virekos kockar mat i lokala kök i Kajanalands välfärdsområde, Päijänne-Tavastlands välfärdsområde och Vanda och Kervo välfärdsområde för sammanlagt 4 000 matgäster på vård- och servicehem, sjukhus och rehabiliteringsenheter samt för 1 200 matgäster på skolor och daghem. I och med att tjänsterna i Västra Nylands välfärdsområde övergår till Vireko stiger antalet anställda på företaget från nuvarande 170 till ca 250.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Ojaniemitukipalvelujohtaja/direktör för stödtjänster
Puh:050 385 9086pasi.ojaniemi@luvn.fiMinna HaapamäkiVireko Oy, kehityspäällikkö / utvecklingschef
Puh:044 494 4558minna.haapamaki@vireko.fiPäivi LindénVireko Oy, toimitusjohtaja / verkställande direktör
Puh:040 541 8554paivi.linden@vireko.fiVästra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.
Twitter: @LUhyvinvointi, @LUpelastus
Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue, @LansiUudenmaanPelastuslaitos
LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Webbplats: www.luvn.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
Aluehallitus käynnisti strategian päivittämisen ja hyväksyi taloussuunnitelman suunnittelukehyksen16.6.2025 17:54:35 EEST | Tiedote
Uusi aluehallitus käynnisti ensimmäisessä kokouksessaan valmisteluprosessin strategian päivittämiseksi vuosille 2026–2029. Lisäksi aluehallitus hyväksyi vuosien 2026–2028 taloussuunnitelman suunnittelukehyksen ja nimesi edustajan HUS-yhtymän ylimääräiseen yhtymäkokoukseen. Aluehallitus myös hyväksyi hallinnon toimitilojen hankesuunnitelman.
Välfärdsområdesstyrelsen inledde uppdatering av strategin och godkände en planeringsram för ekonomiplanen16.6.2025 17:48:46 EEST | Tiedote
Vid sitt första sammanträde inledde den nya välfärdsområdesstyrelsen beredningsprocessen för att uppdatera välfärdsområdets strategi för åren 2026–2029. Dessutom godkände välfärdsområdesstyrelsen en planeringsram för ekonomiplanen 2026–2028 och utsåg en representant till HUS-sammanslutningens extra stämma. Välfärdsområdesstyrelsen godkände också en projektplan för förvaltningens lokaler.
Aluevaltuusto valitsi puheenjohtajiston ja jäsenet eri toimielimiin10.6.2025 20:46:27 EEST | Tiedote
Valtuustokauden 2025–2029 ensimmäisessä kokouksessa käsiteltävinä asioina olivat henkilövaalit eri toimielimiin. Toimielinten kokoonpanot valittiin kuluvalle valtuustokaudelle 1.6.2025-31.5.2029. Aluevaltuuston ja aluehallituksen puheenjohtajiston sekä aluehallituksen jäsenten valinnan lisäksi valittiin kahdeksan muun toimielimen puheenjohtajat sekä jäsenet.
Välfärdsområdesfullmäktige valde presidium och ledamöter till förtroendeorgan10.6.2025 20:39:04 EEST | Tiedote
Bland ärendena som behandlades vid det första sammanträdet för fullmäktigeperioden 2025–2029 fanns val av personer till de olika organen. Organens sammansättningar valdes för den innevarande fullmäktigeperioden 1.6.2025–31.5.2029. Utöver valet av presidium för välfärdsområdesfullmäktige och välfärdsområdesstyrelsen och valet av ledamöter till välfärdområdesstyrelsen valdes ordförande och ledamöter till åtta övriga organ.
Nya välfärdsområdesfullmäktige sammanträder den 10 juni 20255.6.2025 15:21:45 EEST | Tiedote
Välfärdsområdenas första fullmäktigeperiod avslutades den 31 maj 2025 och de nya ledamöterna som valdes i vårens välfärdsområdesval har inlett sitt arbete den 1 juni 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme