På vårdhem eller servicecentraler består maten av smak, näring, konsistens och munkänsla - det viktigaste är trots allt att ingen mat blir över på tallriken

Jaa

Vi vill att maten som serveras till äldre och specialgrupper bidrar till pigghet och välbefinnande och att måltiderna är helheter som uppfyller näringsmässiga kriterierna. Västra Nylands välfärdsområde och måltidsproducenten Vireko arbetar tillsammans för att utveckla måltidsservicen i området.

Samarbetet inleds vid månadsskiftet augusti-september och Vireko inför sina recept och sitt beställningssystem i köken i Västra Nyland.

– Vi inleder ett partnerskap med Vireko för att tillaga läcker mat som uppfyller näringsrekommendationerna och för att utveckla funktionerna tillsammans på ett effektivt sätt, säger Pasi Ojaniemi, direktör för stödtjänster vid Västra Nylands välfärdsområde.

– Vi tillagar mat till människor som ofta har särskilda behov i fråga om råvaror eller matens konsistens. Exempelvis en stor del av de äldre behöver en skräddarsydd måltidshelhet, det vill säga en specialdiet, utan vilken maten inte blir uppäten. Därför testar vi hela tiden olika alternativ, så att maten även ser lockande ut och känns behaglig i munnen, säger Virekos utvecklingschef Minna Haapamäki.

Vireko Oy tillreder storköks- och personalmåltider för matgäster på vårdhem, servicecenter, hälsostationer och vårdcentraler i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Högfors, Vichtis och Lojo. Västra Nylands välfärdsområde väljer en måltidsleverantör för verksamhetsställena i Raseborg, Hangö, Ingå och Sjundeå från början av 2025. Valet grundar sig på en konkurrensutsättning. 

Hurdan mat stödjer välbefinnandet och vården av sjukdomar?

Mat med låg salthalt och högt fiberinnehåll, och där fettet är vegetabiliskt, stöder vården av sjukdomarna.

– Spannmålsprodukterna som man väljer på sin tallrik ska vara så fiberrika som möjligt. Till exempel i bröd är det viktigt att fiberhalten är minst 6 g/100 g. Det är bra att äta fem portioner grönsaker, frukter och bär per dag. Mat med hög salthalt ska avnjutas med måtta. Att äta regelbundet hjälper att bevara piggheten, stöder blodsockerkontrollen och minskar olika ohälsosamma begär, säger Salla Mustonen, som är näringsterapeut vid Västra Nylands välfärdsområde.

– Den mängd mjukt fett som uppfyller det dagliga behovet finns till exempel i en matsked matolja och 6–9 teskedar vegetabiliskt margarin, som innehåller minst 60 procent fett.

När man åldras ökar behovet av protein. Ett tillräckligt proteinintag är viktigt att beakta i matvanorna.

– Utöver regelbunden motion är det viktigt att se till att man får tillräckligt med protein från sin kost. Fisk, fjäderfä, kött, hönsägg, mjölkprodukter, baljväxter, frön och nötter innehåller rikligt med protein, Mustonen berättar. 

Hur tillfredsställs behovet av protein på vårdhem eller sjukhus?

Endast mat som äts upp ger näring. Därför måste mat som tillagas av någon annan vara sådan, att den smakar och att det finns tillräckligt av den.

– På den här punkten samarbetar vi med den vårdande personalen, vars viktiga uppgift är att informera oss om ändringar i dieter eller matmängder, säger Haapamäki.

Produktutvecklarna i Virekos utvecklingsteam testar hur olika recept och råvaror fungerar och hur tillverkarnas nya produkter lämpar sig för bekanta maträtter. Västra Nylands välfärdsområde förutsätter till exempel att andelen växtbaserad kost och fisk ökas inom måltidstjänsterna i enlighet med de nationella rekommendationerna.

– Utbudet av olika slags växtbaserade proteinprodukter har ökat explosionsartat under de senaste åren. Våra produktutvecklare prövar nya råvaror som introduceras på marknaden och testar vilka som lämpar sig för de olika maträtterna med tanke på både konsistens och smak. Vi letar efter alternativa råvaror även för bekanta maträtter. Till exempel knackkorvssås kan tillagas även som en vegetarisk rätt. Vegetarisk kost betyder inte alltid kraftiga eller exotiska kryddor, säger Haapamäki.

Vad är Vireko

Vireko är ett cateringföretag som grundades 2021 och ägs av Attendo, som har lång erfarenhet av att producera måltider för olika kundgrupper. För tillfället tillreder Virekos kockar mat i lokala kök i Kajanalands välfärdsområde, Päijänne-Tavastlands välfärdsområde och Vanda och Kervo välfärdsområde för sammanlagt 4 000 matgäster på vård- och servicehem, sjukhus och rehabiliteringsenheter samt för 1 200 matgäster på skolor och daghem. I och med att tjänsterna i Västra Nylands välfärdsområde övergår till Vireko stiger antalet anställda på företaget från nuvarande 170 till ca 250.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdets förvaltningsstadga uppdateras3.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté kom majoriteten av fullmäktigegrupperna till ett förhandlingsresultat i den kartläggningsuppgift som välfärdsområdesstyrelsen gett om ändringsbehov i förvaltningsstadgan. Förvaltningsstadgan är ett centralt verktyg i det praktiska genomförandet av målen för välfärdsområdesreformen samt ledningen. Den gällande förvaltningsstadgan, som godkändes av Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige, utarbetades 2022.

Hyvinvointialueen hallintosääntöä päivitetään3.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Aluevaltuuston neuvottelutoimikunta pääsi valtuustoryhmien enemmistön kanssa neuvottelutulokseen aluehallituksen sille antamassa hallintosäännön muutostarpeiden kartoittamistehtävässä. Hallintosääntö on keskeinen työväline hyvinvointialueen tavoitteiden käytännön toteutuksessa ja johtamisessa. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston hyväksymä, nykyinen voimassa oleva hallintosääntö on laadittu vuonna 2022.

Organisationsunderstöden för Västra Nylands välfärdsområde för 2025 kan sökas i september30.8.2024 10:16:28 EEST | Tiedote

Framtids- och utvecklingsnämnden för Västra Nylands välfärdsområde fastställde vid sitt möte 26 augusti 2024 de allmänna principerna för beviljande av organisationsunderstöd inom välfärdsområdet. I principerna för beviljande fastställs under vilka förutsättningar välfärdsområdet kan bevilja organisationer understöd av offentliga medel. Ansökan om organisationsunderstöd för Västra Nylands välfärdsområde är öppen 9.9.–30.9.2024 via det elektroniska systemet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye