Työikäisille suunnattu elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan pilotti alkamassa Varhan ja neljän kunnan yhteistyönä
Varsinais-Suomessa on syyskuussa käynnistymässä elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan pilottikokeilu. Varhan ja kuntien yhteistyöllä toteuttaman mallin kohderyhmänä ovat 18-65-vuotiaat esidiabeetikot. Elintapoihin vaikuttamalla pyritään ennaltaehkäisemään diabetekseen sairastumista.

Syksyllä 2024 toiminta käynnistyy neljällä alueella: Salossa, Aurassa, Raisiossa ja Turussa.
– Syksyn aikana elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan pilottiin otetaan mukaan 150 Varhan asiakasta. Vuoden 2025 alusta mukaan tulee lisää kuntia ja tavoitteena on, että vuoden 2026 alussa elintapaohjausta ja liikuntaneuvontaa tarjotaan Varhan ja kuntien yhteistyöllä koko Varsinais-Suomessa, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija Merja Männikkö Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta kertoo.
Käytössä erilaisia toimintamalleja asiakkaan oman motivaation mukaisesti
Esidiabetesvaiheessa oleville Varhan asiakkaille tarjotaan elintapaohjausta ja liikuntaneuvontaa omien elintapojen korjaamiseksi. Pilottikokeiluun ohjaudutaan lääkärin tai hoitajan vastaanotolta. Käytössä on useita erilaisia toimintamalleja.
Kun asiakkaan motivaatio omien elintapojen korjaamiselle on korkealla tasolla, hänet ohjataan digihoitopoluille, josta hän saa ohjausta ja neuvontaa omien elintapojen tukemiseen. Mikäli asiakkaalla ei ole varsinaista terveydellistä ongelmaa, mutta hän tarvitsee neuvoja liikkumisen lisäämiseen, hänet ohjataan Varhasta oman asuinkuntansa liikuntaneuvontaan. Jos asiakkaalla on terveydellistä ongelmaa, joka vaikeuttaa hyvien elintapojen ylläpitoa, hänet ohjataan Varhassa terveydenhoitajan vastaanotolle elintapaohjaukseen. Terveydenhoitajan vastaanotolla asiakkaalle tehdään alkukartoitus sekä tarvittavat lähtömittaukset ja selvitetään se, onko elintavoissa parannettavaa liikunnan tai ravitsemuksen saralla. Tarvittaessa asiakas tapaa myös fysioterapeutin.
Iso osa asiakkaita hyötyy pelkästään liikunnan lisäämisestä
Tutkimusten mukaan yli puolet suomalaisten sairauksista johtuu elintavoista. Iso osa asiakkaista saa merkittävää terveyshyötyä pelkästään liikuntaa lisäämällä.
Vastaavaa terveydenhuollon ja liikuntaneuvonnan välistä toimintamallia on ollut käytössä Varsinais-Suomessa jo aiemminkin, mutta toiminta on ollut pirstaleista. Kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa ei ole myöskään liikuntaneuvontaa tarjolla. Varha tarjoaa kunnille tukea liikuntaneuvonnan käyttöönotossa tarjoamalla työntekijän suunnittelemaan toimintaa ja palveluohjausta.
– Kunnissa on ollut erittäin suurta kiinnostusta liikuntaneuvonnan järjestämiselle. Pienet kunnat ovat myös yhdistämässä voimiaan yhteisen liikuntaneuvojan palkkaamiseen, Männikkö iloitsee.
Elintapaohjaus on osa Varhan laajempaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kehittämistyötä, joka tähtää ennaltaehkäisevän työn kautta sote-palveluiden tarpeen vähentämiseen. Suuria taloudellisia säästöjä voidaan saavuttaa nimenomaan ennaltaehkäisevällä työllä. Hyvinvointialueen arvion mukaan pelkästään elintapaohjauksen toimintamallilla on potentiaali saavuttaa n. 0,8–1,8 miljoonan euron säästö vuositasolla välittömissä hoitokustannuksissa, mikäli diabetekseen sairastuminen kyetään palveluun ohjautuvilla asiakkailla välttämään. Yhteistyöpilotti toteutetaan osana Euroopan unionin rahoittamaa Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hanketta.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja MännikköAsiantuntijaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 305 2019merja.mannikko@varha.fiSatu RevonsuoProjektikoordinaattoriVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 342 7039satu.revonsuo@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Den nu permanenta polikliniken rehabiliterar patienter med svåra kroppsliga symtom som beror på rubbningar i stressystemet och det centrala nervsystemet1.7.2025 10:05:08 EEST | Pressmeddelande
Polikliniken för funktionsförmåga vid Egentliga Finlands välfärdsområde tillhandahåller nationellt sett unik rehabilitering av långvariga kroppsliga symtom. Patienten kan få remiss till polikliniken av en läkare när kroppsliga symtom som kraftigt försvårar vardagen blivit bestående och ingen klarläggande diagnos har kunnat ställas.
Tänään vakiinnutettu poliklinikka kuntouttaa potilaita, joiden vaikeiden kehon oireiden taustalla on stressijärjestelmän ja keskushermoston järkkyminen1.7.2025 10:05:08 EEST | Tiedote
Toimintakykypoliklinikka tarjoaa kansallisesti katsoen ainutlaatuista pitkittyneiden kehon oireiden kuntoutusta Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Poliklinikalle voi saada lääkärin lähetteen, kun arkea voimakkaasti haittaavat kehon oireet pitkittyvät, eikä selittävää diagnoosia löydy.
Egentliga Finlands välfärdsområde ansöker om tilläggsfinansiering på 150 miljoner euro av staten24.6.2025 16:45:00 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde beslutade 24.6.2025 att ansöka om tilläggsfinansiering av staten. Välfärdsområdet ansöker om sammanlagt 150 miljoner euro för 2025. Finansieringen ansöks för att trygga de lagstadgade tjänsterna.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue hakee valtiolta lisärahoitusta 150 miljoonaa euroa24.6.2025 16:45:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen aluehallitus päätti 24.6.2025 lisärahoituksen hakemisesta valtiolta. Hyvinvointialue hakee vuodelle 2025 yhteensä 150 miljoonaa euroa. Rahoitusta haetaan lakisääteisten peruspalveluiden turvaamiseen.
Varhan aluehallituksen 24.6.2025 kokouksen tarkastamaton pöytäkirja24.6.2025 16:34:10 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tänään kokoontuneen aluehallituksen kokouksen tarkastamaton pöytäkirja julkaistaan tämän tiedotteen liitteenä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme