Fimlab Laboratoriot Oy

Fimlabissa otetaan käyttöön tekoälyavusteista diagnostiikkaa – 6 miljoonan euron hankinnalla monia hyötyjä

Jaa

Fimlab Laboratoriot Oy on solminut puitesopimuksen usean tekoälyalgoritmitoimittajan kanssa. Merkittävällä hankinnalla nopeutetaan ja tarkennetaan patologian diagnostiikkatyötä sekä vastataan alan asiantuntijavajeeseen.

Fimlabissa on seurattu tekoälyyn perustuvien kuva-analyysimenetelmien kehitystä tiiviisti.

– Tekemämme markkinakartoituksen perusteella kävi ilmi, että kliiniseen diagnostiikkaan sertifioituja tekoälysovelluksia on saatavilla jo melko laajalti yleisimmille syöville ja näytetyypeille, mikä osoitti hetken olevan otollinen kilpailutukselle, kertoo Fimlabin patologian osastonylilääkäri Teemu Tolonen.

Tekoälyn hyödyntämisen keskeisenä tavoitteena on tarkentaa ja nopeuttaa patologian diagnostiikkatyötä. Tänä vuonna toteutetussa kilpailutuksessa on valittu puitehankintana useita tekoälyalgoritmitoimittajia: Aiforia, HumanBytes, IndicaLabs ja Proscia sekä näiden alihankkijoita.

Nyt solmitut yhteistyösopimukset mahdollistavat tekoälyn hyödyntämisen yleisimpien syöpätyyppien, kuten eturauhas-, rinta- ja maha-suolikanavasyövän diagnostiikassa, imusolmukkeista etsittävien etäpesäkkeiden seulonnassa ja immunohistokemiallisissa värjäyksissä. Lisäksi tekoälyn avulla voidaan automatisoida erilaisia työläitä manuaalisia tehtäviä.

Fimlab on digitaalisen patologian edelläkävijä Suomessa

Fimlabin patologian laboratorioissa aloitettiin histologisten näytteiden digitalisointi jo vuonna 2021, minkä jälkeen siirryttiin alle vuodessa lähes yksinomaan kuvaruudulta tehtävään diagnostiikkaan. Digitaaliseen patologiaan siirtymisen yhtenä tavoitteena oli mahdollistaa tekoälyn käyttö kuvien analyysissä.

Kaukonäköinen päätös patologian digitalisoinnista on nyt ottamassa askeleen kohti seuraavaa kehitysvaihetta. Algoritmeja otetaan käyttöön yksi kerrallaan huolellisen verifioinnin jälkeen.

– Diagnostiikkaa tehostamalla vastaamme samalla patologien eläköitymisen ja kasvavien näytemäärien aiheuttamaan asiantuntijavajeeseen. Tekoäly ei suinkaan korvaa erikoislääkäreitä, mutta tehostaa ja tukee heidän työtään niin, että toiminta nopeutuu ja tarkentuu, Fimlabin patologian erikoisalajohtaja Mika Tirkkonen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat:

Teemu Tolonen, patologian osastonylilääkäri
teemu.tolonen@fimlab.fi, 050 400 7696

Mika Tirkkonen, patologian erikoisalajohtaja
mika.tirkkonen@fimlab.fi, 050 439 5039

Linkit

Fimlab Laboratoriot Oy
PL 66
33013 Tampere

(03) 311 717 http://www.fimlab.fi/

Fimlab Laboratoriot Oy tuottaa pääasiassa julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluita sekä laboratorioalan koulutusta ja tutkimusta. Fimlabin pääomistajia ovat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Pohjanmaan hyvinvointialueet. Fimlab on ensimmäinen julkisen terveydenhuollon puolelle perustettu laboratorioyhtiö. Fimlabin laaja toimipisteverkko palvelee reilusti yli toista miljoonaa suomalaista noin 1 200 laboratorioalan ammattilaisen voimin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fimlab Laboratoriot Oy

Fimlab Ruovesi toimii 6.5. alkaen Pirhan lähiasiointipisteen tiloissa, muutoksia myös palvelupäiviin25.4.2025 08:50:55 EEST | Tiedote

Fimlab Ruovesi toimii 6.5.2025 alkaen Pirhan Ruoveden lähiasiointipisteen (terveyskeskus) tiloissa osoitteessa Ruovedentie 56. Laboratorion tilat sijaitsevat 1. kerroksessa. Vanhat laboratorion tilat osoitteessa Palmenintie 1 poistuvat käytöstä. Fimlab Ruoveden palvelupäivät ovat 6.5.2025 alkaen tiistai ja torstai (aiemmin maanantai, tiistai ja torstai). Tiistain ja torstain aukioloajat pysyvät ennallaan: ajanvarauksella klo 7.30–14 vuoronumerolla klo 12–14 näytteenottotarvikkeiden haku ja palautus vuoronumerolla klo 7.30–14. Asiakkaiden kannattaa hyödyntää myös laboratorion myöhempiä ajanvarausaikoja, sillä harva tutkimus vaatii enää paastoa tai näytteenottoa aamulla. Ajanvarauksen tekemällä näytteenottoon pääsee sujuvasti ilman ylimääräistä jonottamista. Pirkanmaan alueen asukkaat voivat asioida kaikissa Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen Fimlab-palvelupisteissä. Ajantasaiset aukioloaika- ja palvelupistetiedot voit tarkistaa osoitteessa fimlab.fi.

Kohdunkaulansyövän seulonta: Kotinäytteenoton testaaminen laajenee koko Fimlabin toiminta-alueelle24.4.2025 11:14:25 EEST | Tiedote

Uusimman seulontaa koskevan laatusuosituksen mukaisesti kohdunkaulansyövän seulonnassa voidaan hyödyntää myös kotinäytteenottoa eli ns. HPV-omanäytteenottoa. Fimlab, Tampereen yliopisto ja Pirkanmaan hyvinvointialue aloittivat vuonna 2024 HPV-omanäytteenoton tutkimuksen Pirkanmaan alueen seulottavilla. Keväällä 2025 tutkimus laajenee Fimlabin koko toiminta-alueelle eli myös Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Pohjanmaan hyvinvointialueille. HPV-omanäytteenoton tutkimukseen voivat osallistua seulottavat, jotka asuvat yllä mainittujen hyvinvointialueiden kunnissa ja jotka eivät halua osallistua seulontaan käymällä näytteenotossa laboratoriossa. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Seulottava saa henkilökohtaisesti tiedon mahdollisuudesta osallistua HPV-omanäytteenoton tutkimukseen hänelle lähetettävässä seulonnan uusintakutsukirjeessä. Ennen uusintakutsua tutkimukseen ei voi osallistua eikä näytteenottosettiä tilata kotiin. Jos seulottava päättää osallistu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye