Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Inbjudan till medier: Saneringen av den öppna platsen kring Havis Amanda blir färdig i slutet av augusti

Dela

Saneringen av den öppna platsen kring Havis Amanda blir färdig i slutet av augusti och byggstängslen kring saneringsområdet avlägsnas. Skulpturerna vid fontänen returnerades till den öppna platsen redan tidigare på sommaren. Man kan igen fira valborg 2025 på det sedvanliga sättet vid Havis Amanda. 

Havis Amandas återkomst firas torsdagen den 29 augusti kl. 11. Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (detalj).
Havis Amandas återkomst firas torsdagen den 29 augusti kl. 11. Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (detalj). Sonja Hyytiäinen / HAM Helsingfors konstmuseum.

Fontänen med bronsskulpturer som blev färdig 1908 är ett helhetskonstverk skapat av Ville Vallgren (1855–1940). Konstverket är förutom sitt konstnärliga värde även kulturhistoriskt och stadsbildsmässigt mycket viktig. 

Havis Amandas återkomst firas torsdagen den 29 augusti 

Havis Amandas återkomst firas med ett pop up-evenemang torsdagen den 29 augusti klockan 11. På programmet står borgmästare Juhana Vartiainens och ledare för HAM Helsingfors konstmuseum Arja Millers tal, poet Harri Hertells dikt om Havis Amanda och sopran Laura Pyrrös serenad för Havis Amanda.  

Stadsinvånare får besöka den sanerade öppna platsen och beundra den konserverade skulpturen. Besökare har möjlighet att ta ett kompisfoto med Havis Amanda med 360-kamera torsdagen den 29 augusti klockan 11–18. Besökarna kan också köpa kaffe på det torgkafé som öppnas nära Havis Amanda. 

Fontänens teknik byttes ut 

Staden bytte ut fontänens teknik och rörledningar helt och hållet. Staden sätter fontänen i gång i slutet av augusti, men senare på hösten tömmer staden bassängen för vintern. 

Under reparationen byggdes fontänens bassäng på nytt, och bassängen fick en ny grund av en pålplatta som tar stöd av berget. Staden reparerade guppen på ytan av den öppna platsen och återställde den traditionella stenbeläggningen i slutet av saneringsarbetet. 

På den öppna platsen anlade staden ett permanent ställe för lyftkranar som används vid mösspåläggningar och underhållet av fontänen. Valborgsfirandet går sannolikt ännu smidigare på platsen nästa år. 

Vid arkeologiska utgrävningar hittades skor från 1700-talet och en gammal bryggkonstruktion under Havis Amanda 

Som en del av saneringen av den öppna platsen genomförde Museiverket arkeologiska utgrävningar i området. Vid utgrävningarna hittades mycket tjocka lager fyllnadsjord samt flera olika föremål, såsom kärlstycken, ben, skinn, delar av skor och glasskärvor.  

Ett av föremålsfynden var en gammal sko från 1700-talet. Den hittade skon konserveras för närvarande, och den kommer att ingå i Nationalmuseets samlingar. Skinn, trä och annat organiskt material bevaras dåligt i en torr miljö, så det fuktiga området har bidragit till att de bevarats i flera hundra år under jorden. Även Helsingfors stadsmuseums samlingar kommer att få föremål som hittades vid utgrävningarna. 

Under lagren fyllnadsjord upptäcktes även en gammal brygga av furu och gran. Med hjälp av de prov som togs av trämaterialet kunde man tidsbestämma att bryggan hade byggts på 1750-talet. På de gamla kartorna från 1760-talet kan man ju se bryggkonstruktioner där Havis Amanda nu står. Även före den här tidpunkten har det funnits bryggor och sjöbod i området. 

Ett hundra års smutslager tvättades bort   

Som en del av konserveringen förstärktes skulpturens struktur, och alla sprickor och hål lagades med bronstrådssvetsning. Samtidigt förstärktes även fogarna i fontänens övre bassäng av brons genom att svetsa. Den över hundra år gamla skulpturen tål dock fortfarande inte klättrande.   

Vid ytkonserveringen avlägsnades de lager av smuts, luftföroreningar och kalkavlagringar som samlats på skulpturens yta under hundra år. Även det blågröna patinalagret snyggades till för att skulpturens detaljerade former och uttrycksfullhet ska komma fram bättre. Till slut fick konstverkets yta fick ett skyddande vaxskikt. Konserveringen genomfördes av HAM Helsingfors konstmuseum. Havis Amanda hör till Helsingfors stads konstsamling som HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar. 

Mer information om skulpturhelheten Havis Amanda. 

Kontakter

Konservering av skulpturhelheten:
Konservator av offentlig konst Polina Semenova
HAM Helsingfors konstmuseum
tfn 09 310 36695
polina.semenova@hamhelsinki.fi

Planeringslösningar för det tillfälliga skyddet:
Chef för stadsrums- och landskapsplanering
Jussi Luomanen
Stadsmiljösektorn
tfn 09 310 38626

Sanering av den öppna platsen kring Havis Amanda:
Projektledare Heikki Kosonen
Stadsmiljösektorn, projektbyggande
tfn 09 310 42158

Bilder

Havis Amandas återkomst firas torsdagen den 29 augusti kl. 11. Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (detalj).
Havis Amandas återkomst firas torsdagen den 29 augusti kl. 11. Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (detalj).
Sonja Hyytiäinen / HAM Helsingfors konstmuseum.
Ladda ned bild
Havis Amandas återkomst firas torsdagen den 29 augusti kl. 11. Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (detalj).
Havis Amandas återkomst firas torsdagen den 29 augusti kl. 11. Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (detalj).
Sonja Hyytiäinen / HAM Helsingfors konstmuseum.
Ladda ned bild

Länkar

Andra språk

Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye