Mediakutsu: Havis Amandan aukion työmaa valmistuu elokuun lopuksi
Havis Amandan aukion peruskorjaus valmistuu elokuun lopussa ja työmaa-aidat poistetaan. Suihkulähteen veistokset palasivat jo aiemmin kesällä aukiolle. Vappua 2025 voidaan taas juhlia tuttuun tapaan Havis Amandan luona.
Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on Ville Vallgrenin (1855–1940) suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä.
Havis Amandan paluuta juhlistetaan torstaina 29. elokuuta
Mantan paluuta juhlistetaan pop up -tapahtumalla torstaina 29. elokuuta kello 11. Tapahtumassa kuullaan pormestari Juhana Vartiaisen ja HAM Helsingin taidemuseon johtajan Arja Millerin puheet, runoilija Harri Hertellin Manta-aiheinen runo ja sopraano Laura Pyrrön serenadi Havis Amandalle.
Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan uusittuun aukioon ja ihastelemaan konservoitua veistosta. Paikalla on torstaina 29. elokuuta mahdollisuus ottaa 360-kameralla kaverikuva Mantan kanssa kello 11–18. Kahvia voi myös ostaa Mantan lähistölle pystytettävästä torikahvilasta.
Suihkulähteen tekniikka uusittiin
Suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset uusittiin kokonaan remontissa. Suihkulähde käynnistetään elokuun lopussa, mutta myöhemmin syksyllä allas tyhjennetään talvea varten.
Peruskorjauksessa veistoksen allas rakennettiin uudelleen ja altaalle tehtiin uusi perustus kallioon tukeutuvalla paalulaatalla. Aukion pinnassa olleet painumat korjattiin ja perinteinen kiveys palautettiin kunnostustyön päätteeksi.
Aukiolle rakennettiin remontissa pysyvä paikka nostureille, joita käytetään lakituksissa ja teoksen huollossa. Vapun vietto sujunee paikalla ensi vuonna entistä paremmin.
Arkeologisissa kaivauksissa Mantan alta löytyi 1700-luvun kengät ja vanha laiturirakenne
Aukion peruskorjauksen osana Museovirasto teki alueella arkeologiset kaivaukset. Kaivauksissa löytyi varsin paksut täyttömaakerrokset sekä paljon erilaisia esineitä, kuten astioiden kappaleita, luita, nahkaa, kengän osia ja lasinpalasia.
Yhtenä esinelöytönä oli vanha 1700-luvun kenkä. Löytynyt kenkä on tällä hetkellä konservoitavana ja se liitetään osaksi Kansallismuseon kokoelmia. Nahka ja puu sekä muu orgaaninen aines säilyvät kuivassa ympäristössä huonosti, joten alueen kosteus on auttanut niitä säilymään satoja vuosia maan alla. Myös Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin liitetään kaivauksissa löytynyttä esineistöä.
Täyttömaakerrosten alta paljastui myös vanha männystä ja kuusesta tehty laituri. Puista otetuista näytteistä pystyttiin ajoittamaan, että laituri rakennettiin 1750-luvulla. Vanhoissa 1760-luvun kartoissa näkyykin laiturirakenteita Havis Amandan kohdalla. Myös tätä aikaisemmin alueella oli laitureita ja ranta-aittoja.
Sadan vuoden likakerrokset saivat kyytiä
Konservoinnin osana veistoksen rakennetta vahvistettiin, ja kaikki repeämät ja reiät paikattiin pronssilankahitsauksella. Samalla myös suihkulähteen pronssisen yläaltaan saumoja vahvistettiin hitsaamalla. Kiipeilyä yli satavuotias veistos ei edelleenkään kestä.
Pintakonservoinnissa puhdistettiin veistoksen pinnalle sadan vuoden aikana kertyneet lika-, ilmansaaste- ja kalkkeumakerrokset. Myös sinivihreää patinakerrosta siistittiin, jotta veistoksen yksityiskohtaiset muodot ja ilmeikkyys tulisivat paremmin esiin. Teoksen pintaan tehtiin lopuksi suojavahaus. Konservoinnista vastasi HAM Helsingin taidemuseo. Havis Amanda kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Veistoskokonaisuuden konservointi:
Julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova
HAM Helsingin taidemuseo
p. 09 310 36695
polina.semenova@hamhelsinki.fi
Väliaikaisen suojan suunnitteluratkaisut:
Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö
Jussi Luomanen
Kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 38626
Havis Amandan aukion peruskorjaus:
Projektinjohtaja Heikki Kosonen
Kaupunkiympäristön toimiala, projektirakennuttaminen
p. 09 310 42158
Kuvat
Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Laajasalon Yliskylän palvelukortteleihin suunnitellaan muutoksia9.9.2024 14:00:00 EEST | Tiedote
Yliskylään on suunnitteilla varata tontit kahdelle päiväkodille, seniorikeskukselle sekä erityis- ja palvelurakentamiselle. Laajasalon peruskoulun toiminta keskitetään yhteen toimipisteeseen.
Mellunmäkeen rakennetaan uusi liikuntapuisto9.9.2024 13:49:11 EEST | Tiedote
Ojapuiston liikuntapuiston rakentamista valmistelevat työt alkavat tällä viikolla. Uusi liikuntapuisto rakennetaan Naulakallion koulun lähelle. Valmistuttuaan se palvelee niin alueen koululaisia kuin muita liikkujia.
Helsingfors utreder stadsbornas erfarenheter av trafiksäkerhet9.9.2024 12:01:19 EEST | Tiedote
Helsingfors stad, VTT och Forum Virium genomför ett forskningsprojekt som främjar trafiksäkerheten, där man utreder stadsbornas och stadens besökares erfarenheter av trafiksäkerhet och trafikrisker. Enkäten kan besvaras till och med den 6 october.
Helsinki selvittää kaupunkilaisten kokemuksia liikenneturvallisuudesta9.9.2024 12:01:19 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin, VTT:n ja Forum Viriumin toteuttama liikenneturvallisuutta edistävä tutkimushanke selvittää kaupunkilaisten ja kaupungissa vierailevien kokemuksia liikenneturvallisuudesta ja liikenteen vaaranpaikoista. Kyselyyn voi vastata 6. lokakuuta asti.
Helsinki to survey resident experiences on traffic safety9.9.2024 12:01:19 EEST | Press release
A research project by the City of Helsinki, VTT and Forum Virium to promote traffic safety studies resident and visitor experiences on safety and hazards in Helsinki’s traffic. The survey is open until 6 October.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme