Varha mobiilisovellus ottaa ensiaskeleitaan syksyn 2024 aikana
Varsinais-Suomen hyvinvointialue ottaa lähivuosina käyttöön Varha mobiilisovelluksen kansalaisten sähköiseen asiointiin. Pala kerrallaan rakentuva sovellus on kokonaisuudessaan kansalaisten käytössä vasta muutaman vuoden kuluttua, mutta ensimmäiset palvelut avautuvat kansalaisten käyttöön vielä tämän syksyn aikana.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on vuosien 2024–2026 siirtymässä digiasioinnissa uudelle tasolle, kun käyttöön tuleva Varha mobiilisovellus helpottaa merkittävästi kansalaisten asiointia sote-palveluissa. Tavoitteena on, että varsinaissuomalaiset voivat ottaa yhteyttä Varhan eri palveluihin esimerkiksi chatin kautta, käydä videovastaanotoilla, varata aikoja, tarkastella omia tietoja ja täyttää erilaisia lomakkeita niin puhelimessa kuin tietokoneellakin toimivan sovelluksen kautta. Varha mobiilisovelluksen myötä hyvinvointialue pystyy yhtenäistämään sähköistä asiointia ja luopumaan käytössä olevista erillisistä tai yksittäisistä sähköisistä palveluista.
Mobiilisovelluksen käyttöönotto Varhan palveluissa on massiivinen kehitystyö, joka tulee kokonaisuudessaan viemään aikaa. Tavoitteena kuitenkin on, että ensimmäiset chat-palvelut avautuisivat kansalaisten käyttöön Asiakasohjaus Soihdussa lokakuussa ja suun terveydenhuollossa loka-marraskuussa. Lisäksi tarkoituksena on avata muutamia etävastaanottoja vielä tämän vuoden puolella.
-On selvää, että emme pysty antamaan yhtä lanseerauspäivää koko mobiilisovelluksen avautumiselle kansalaisten käyttöön. Avaamme Varhan palveluja mobiilisovellukseen vaiheittain ja pyrimme kertomaan kunkin osion avautumisesta kohderyhmälle parhaalla mahdollisella tavalla, asiakkuusjohtaja Pasi Oksanen sanoo.
Suunnittelutyö palveluiden viemiseksi mobiilisovellukseen on suunterveydenhuollon ja Asiakasohjaus Soihdun lisäksi käynnistynyt muissakin Varhan palveluissa, mm. sote-keskuspalveluissa, mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluissa. Jokaisen palvelukokonaisuuden tehtävänä on kartoittaa parhaiten mobiilisovellukseen ja sähköiseen asiointiin sopivat palvelut sekä haarukoida käyttöönottoaikataulu. Palveluiden avautumiseen mobiilisovelluksessa vaikuttaa myös parhaillaan käynnissä oleva Varhan asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamistyö.
-Mobiiliasioinnin edut ovat kiistattomat. Mobiilissa voi viestitellä yksityisyyden vaarantumatta vaikka ruuhkabussissa. Lisäksi videopuheluyhteys on aina saatavilla ja uusista viesteistä tulee heräte. Vahva tunnistautuminen on järjestelmässä helppoa, kun sen voi tehdä myös kasvo- tai sormenjälkitunnistautumisella, ohjelmajohtaja Tapio Järvenpää sanoo.
Vuonna 2023 Varhan sote-keskuspalveluissa kirjattiin etäasiointikäynneiksi noin 30 prosenttia avoterveydenhuollon asiakaskontakteista (R52, reaaliaikainen sähköinen tai puhelinkontakti). Kuntakohtainen vaihtelu on kuitenkin suurta. Varhan palveluverkkosuunnitelmassa tavoitteena on, että vuonna 2030 näistä asiakaskontakteista 50 prosenttia hoidettaisiin etäpalveluna ja keskimäärin 20 prosenttia nykyisestä fyysisestä asioinnista avoterveydenhuollon toimipisteissä korvattaisiin digitaalisella palvelulla. Tavoitteena on myös se, että vuonna 2026 avoterveydenhuollon kontakteista noin 40 prosenttia olisi etäasiointia.
Varha mobiilisovelluksen alustan toimittaja on Terveystalo ja saman sovelluksen ottaa käyttöönsä myös Satakunnan hyvinvointialue. Mobiilisovelluksen kehittämisen rinnalla syksyllä avautuu myös tekoälyavusteinen chatbot, jota testataan varha.fi- ja tyks.fi-verkkopalveluissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tapio JärvenpääOhjelmajohtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:044 724 5821tapio.jarvenpaa@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Goda erfarenheter av att stöda hemvård med distanstjänster31.3.2025 11:23:29 EEST | Pressmeddelande
I Egentliga Finlands välfärdsområde har man fått goda erfarenheter av att stöda hemvården för äldre med distanstjänster. Tekniken ökar också tryggheten i boendet.
Hyviä kokemuksia kotihoidon tukemisesta etäpalveluilla31.3.2025 11:23:29 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on saatu hyviä kokemuksia ikääntyneiden kotihoidon tukemisesta etäyhteyksillä. Tekniikka parantaa myös asumisen turvallisuutta.
Milli 25 år – tillhandahåller tjänster som förnyas efter kundernas behov, på ett och samma ställe27.3.2025 14:31:41 EET | Pressmeddelande
Personer som injicerar droger och deras närstående som bor i Åbo och närbelägna kommuner kan få hjälp och stöd vid Hälsorådgivningen Milli i Åbo centrum. Syftet är att minska de negativa effekterna av narkotikamissbruk – både mänskligt lidande och samhällskostnader. Vid Milli följer man samhällsutvecklingen och anpassar tjänsterna efter nya behov som uppstår, genom ett nära samarbete med andra aktörer inom området.
Milli 25 vuotta – asiakkaiden tarpeiden mukaan uudistuvia palveluja yhdestä paikasta27.3.2025 14:31:41 EET | Tiedote
Pistämällä huumeita käyttävät sekä heidän läheisensä voivat Turun ja lähikuntien alueella saada tukea Turun keskustassa toimivasta Terveysneuvontapiste Millistä. Toiminnalla pyritään vähentämään huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja - niin inhimillistä kärsimystä kuin yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Millissä eletään yhteiskunnan muutoksissa mukana ja palveluja uudistetaan esiin nousevien tarpeiden mukaan laajassa yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa.
Oaktsamt eldande av ris och grenar är en vanlig orsak till markbränder26.3.2025 12:18:37 EET | Pressmeddelande
Eldning av skräp samt trädgårdens ris och grenar är en av de vanligaste orsakerna till markbränder – framför allt i mark som har torkats upp på våren kan elden spridas lätt. Räddningsverket påminner att man inte överhuvudtaget får förstöra avfall i hemmen genom eldning. Vid eldning av ris och grenar ska man vara noggrann samt följa myndigheternas bestämmelser.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme