EK:n kysely: Yritysten valmius rekrytoida ulkomaista työvoimaa hyvä – lupaprosesseja sujuvoitettava
Suomalaisyritysten valmiudet ulkomaisten työntekijöiden rekrytoimiseen ovat hyvällä tasolla. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 43 prosenttia kokee omaavansa erittäin hyvät tai hyvät valmiudet ulkomaisten työntekijöiden rekrytointiin. Kohtuullisina valmiuksia rekrytoida ulkomaista työvoimaa piti reilu kolmannes ja alle viidesosa vastanneista koki valmiutensa heikoiksi tai erittäin heikoiksi. Rekrytointeja helpottamaan yritykset kaipaavat maahanmuuttoon liittyvien lupaprosessien sujuvoittamista. Tiedot käyvät ilmi EK:n Osaamisavain-yrityskyselystä, johon vastasi touko-kesäkuussa 631 yritystä.
Kysyttäessä suurimpia haasteita ulkomailta rekrytointiin, nostavat vastaajat merkittävimmäksi asiakkaiden ja/ tai viranomaisten vaatimuksen kotimaisten kielten taidosta (52 %). Toiseksi merkittävimmäksi haasteeksi nousi maahantuloon liittyvä byrokratia (46 %).
”Kielitaidon merkitystä osana työllistymistä ja integroitumista ei pidä vähätellä, vaikka myös sellaisia työpaikkoja on tarjolla, joissa kotimaisten kielten osaamista ei tarvita lainkaan. Tarvetta on myös suomalaisten vieraiden kielten osaamisen vahvistamiselle. Ennen kaikkea kuitenkin tarvitsemme määrätietoisia toimia maahantuloon liittyvän byrokratian keventämiseksi ja Suomen houkuttelevuuden vahvistamiseksi, sanoo EK:n asiantuntija Mikko Vieltojärvi.
Ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin helpottamista tukevista palveluista tärkeimmäksi kyselyssä nousee lupaprosessien sujuvoittaminen (55 %). Tukea suomen kielen opiskeluun tai suomen kielen kurssien parempaa saatavuutta toivoo 45 % yrityksistä. Lisäksi tukea kaivataan puolison työn löytämisen helpottamiseen ja arjen palveluiden (esim. pankkitilin avaaminen, verokortin hankkiminen) toimivuuden parantamiseen.
”Suomi kamppailee muun Euroopan tavoin osaavasta työvoimasta. Hallituksen kaavailemat kiristykset maahanmuuttopolitiikkaan ovat hankaloittamassa yritysten mahdollisuuksia rekrytoida ulkomailta ja menestyä kansainvälisillä markkinoilla. Tarvitsemme maahanmuuttoon liittyvän byrokratian ja lupaprosessien sujuvoittamista, emme hankaloittamista”, Vieltojärvi linjaa.
EK:n Osaamisavain-yrityskysely toteutettiin touko-kesäkuussa 2024. Siihen vastasi 631 EK:n jäsenyritystä. Kysely toteutetaan puolivuosittain.
Lisätietoja:
Mikko Vieltojärvi, asiantuntija, p. 044 534 5294
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
EK:n yrityskysely: Poliittiset päätökset nähdään talouskasvua tukevina – vaikutukset investointeihin ja työllistämiseen vielä varovaisia7.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen yrityskyselyn mukaan valtaosa yrityksistä arvioi, että hallituksen tekemillä poliittisilla päätöksillä on myönteinen vaikutus talouskasvuun. Yli 70 prosenttia vastaajista uskoo, että päätökset vauhdittavat talouskasvua joko merkittävästi tai jonkin verran. Toisaalta 19 prosenttia ei usko päätöksillä olevan vaikutusta, ja noin 10 prosenttia näkee niillä jopa kielteisiä vaikutuksia.
EK:n Suhdannebarometri: Suhdanteet elpyneet loivasti - näkymät jälleen astetta varovaisemmat28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdanteet ovat kohentuneet loivasti alkuvuoden aikana, kuten edellisessä tiedustelussa odotettiin. Tämänhetkistä suhdannetilannetta kuvataan kuitenkin keskimääräistä heikommaksi kaikilla päätoimialoilla. Tuotanto ja myynti ovat kasvaneet, mutta henkilöstön määrä väheni vielä hieman.
Yrityskysely Trumpin tulleista: lähes 60 prosenttia vientiyrityksistä varautuu USA-viennin vähentymiseen25.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
EK:n yrityskyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä arvioi Yhdysvaltojen vientinsä vähenevän, jos 10 + 20 prosentin lisätullit toteutuvat EU:ta koskien. Tuotantoa ei silti olla siirtämässä Atlantin toiselle puolelle: vain alle 12 prosenttia vientiyrityksistä aikoo lisätä paikallista tuotantoa Yhdysvalloissa. Kyselytulokset alleviivaavat tarvetta siihen, että EU:n onnistuisi neuvotteluteitse välttämään tullien voimaantulo. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan Yhdysvaltain viennin heikennykset voidaan vielä välttää: ”Lisätullien 90 päivän aikalisä pitää nyt käyttää maksimaalisesti hyväksi. Suomalaisten vientiyritysten etua ajaisi se, että EU ja Yhdysvallat saavuttaisivat neuvotteluratkaisun ja lisätullit peruuntuisivat”. Maailmankaupan kriisiaikoina korostuvat kaikki ne toimet, jotka Suomella ja EU:lla on omissa käsissä: "Elinkeinoelämä odottaa EU:lta sekä sisämarkkinoiden kehittämistä että uusien kauppasopimusten nopeaa aikaansaamista A
Kutsu: EK:n Suhdannebarometrin julkistuswebinaari ma 28.4. klo 10.00–10.3024.4.2025 10:15:00 EEST | Tiedote
EK:n Suhdannebarometri julkistetaan maanantaina 28.4. klo 8, ja julkistuswebinaari pidetään saman päivän aamuna klo 10.00–10.30. Tilaisuudessa taustoitetaan talouden tilannetta sekä suomalaisyritysten suhdannekehitystä. Talouden näkymiä ja Suhdannebarometrin tuloksia esittelee EK:n johtaja ja pääekonomisti Penna Urrila. Ilmoittaudu mukaan Tervetuloa! Lisätietoja: Teemu Lindfors, viestinnän asiantuntija, p. 0400 284 764
EK kiittää hallitusta kehysriihen rohkeista kasvupäätöksistä23.4.2025 22:44:28 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessään veronkevennyksistä, jotka ovat välttämättömiä Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme