Den snabba spridningen av hönshirs oroar landsbygdsmyndigheterna
Under sommaren 2024 har åkerövervakarna och fröinspektörerna vid NTM-centralen i Egentliga Finland samt kommunernas landsbygdsmyndigheter upptäckt allt fler fall av hönshirs på åkrarna i Egentliga Finland. Det är fråga om en skadlig främmande art som sprider sig snabbt och kan jämföras med flyghavre.
I sommar har kommunernas landsbygdsmyndigheter noterat ovanligt mycket flyghavre vid övervakningen, men de har också fäst uppmärksamhet vid en annan skadlig främmande art. Hönshirs har observerats bland annat i utländska fröblandningar av ängs-, landskaps- och viltväxter samt vallväxtpartier. Den snabba spridningen och den svåra bekämpningen av hönshirs väcker nu oro hos alla landsbygdsmyndigheter.
Hönshirs blir nu snabbt vanligare i och med klimatförändringen och varma somrar. Hönshirs betraktas till och med som ett värre ogräs än flyghavre, eftersom den kan använda 80 procent av markens kvävereserver och störa tillväxten hos en odlingsväxt som växer i närheten med kemiska föreningar som den utsöndrar i marken. Hönshirs kan producera upp till 40 000 frön som hålls i jordmånen i flera år på grund av sin grobarhet.
Förhindra att hönshirs når skiftet
Finland har en lag om bekämpning av flyghavre. Enligt den ska innehavarna av en odling eller områden i närheten av den se till att flyghavre bekämpas. Bekämpning av flyghavre är också ett av villkoren för EU:s jordbruksstöd. Det finns ingen motsvarande lag för bekämpning av hönshirs så myndigheterna önskar att jordbrukarna på eget initiativ vidtar åtgärder för att bekämpa hönshirs.
Man kan förhindra att hönshirs sprider sig till odlingarna genom att hålla maskinerna rena och fundera på arbetsordningen så att hönshirs inte sprids med maskinerna till nya skiften.
Bekämpningen kräver långsiktigt arbete
Metoderna för bekämpning av hönshirs är desamma som för flyghavre. Enstaka växter ska helst rensas för hand och växtavfallet ska bortskaffas genom förbränning eller med det brännbara blandavfallet i en noggrant sluten plastsäck. I samband med rensningen ska man undvika att fröna hamnar på marken. Man ska fortsätta rensa hönshirs långt in på hösten.
Om hönshirsen redan har spridit sig kan växtligheten besprutas med bl.a. bekämpningsmedel mot flyghavre. Kemisk bekämpning bör göras flera gånger, eftersom hönshirs gror i juni-juli och nya individer gror ännu på hösten om vädret tillåter. Ytterligare rensning är nödvändigt även efter kemiska besprutningar. Hönshirs bildar lätt stammar som är resistenta mot bekämpningsmedel, så växtskyddsmedlet bör variera från år till år.
Plöjning och lätt bearbetning utökar fröbanken och kan leda till att frön av hönshirs kommer att ligga på ett djup som är optimalt med tanke på frönas hållbarhet. Svartträda utökar inte fröbanken.
Direktsådd rekommenderas för skiften med hönshirs, eftersom en del av fröna dör under vintern och fröna har sämre grobarhet på markytan. Under marken kan fröna bevara sin grobarhet i upp till 10 år.
Slåtter av ett skifte med hönshirs kan till och med sprida fröna snabbare på skiftet. Efter slåttern fortsätter hönshirsen att växa längs marken och gör allt fler blomstänglar. Om du ändå utför slåtter på skiftet ska du samla upp och föra bort slåtteravfallet, eftersom det kan innehålla blomstänglar.
Fundera noga på växtföljden
Man kan även bekämpa hönshirs med hjälp av växtföljden. Särskilt höstspannmål och vallväxtlighet täcker marken effektivt tidigt på våren. Eftersom hönshirsen gror senare kan den då inte konkurrera om ljus och utrymme.
Man bör så spannmål med större frömängd och kontrollera växtlighetens täckning. I synnerhet korn bildar tidigt under växtperioden ett tätt växtbestånd som konkurrerar effektivt med hönshirsen. Även ett täckande bestånd av havre konkurrerar effektivt med hönshirsen, men hönshirs kan inte bekämpas kemiskt bland havre. Rågen i sin tur utsöndrar sådana föreningar i jordmånen som kan hindra hönshirsen från att växa.
För ett skifte med mycket ogräs rekommenderas att man sår bredbladiga odlingsväxter, såsom potatis, ärter, rybs eller raps, bland vilka det är lättare att bekämpa hönshirs kemiskt. Om ogräsväxtligheten är särskilt svår rekommenderas svartträda, kontinuerliga ogräsborstningar samt besprutningar på skiftet. Bekämpningen ska fortsätta tillräckligt sent in på hösten.
Kontakter
Maarit SollaVarsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutuyksikkö, maatalouden valvonta
Tel:0295 022 665maarit.solla@ely-keskus.fiBilder
NTM-centralen i Egentliga Finland
NTM-centralerna främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens verkställighets- och utvecklingsuppgifter i regionerna. Uppgifterna indelas i tre delområden: näringar, arbetskraft och kompetens; trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser.
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen ELY-keskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen ELY-keskus
Päällystystyöt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa viikolla 376.9.2024 13:49:01 EEST | Tiedote
Päällystystöitä on käynnissä ensi viikon aikana runsaasti valta- ja kantateillä sekä myös muilla teillä. Varsinais-Suomessa päällystystöitä tehdään Naantalissa ja Laitilassa. Satakunnassa päällystystöitä on luvassa Porissa, Harjavallassa, Ulvilassa ja Raumalla. Päällystystöiden lisäksi tehdään myös muita päällystystöitä valmistelevia töitä Vehmaalla, Ulvilassa, Porissa ja Paraisilla.
Under hösten kommer det att ske ändringar i trafiken till väntområdet för långtradare vid Rävsundsbron på Pargas sida5.9.2024 15:49:09 EEST | Tiedote
I och med byggandet av den nya Rävsundsbron ändras vägsträckningen på Skärgårdsvägen (landsväg 180) på Pargassidan, och trafiken börjar löpa längs sträckningens slutliga plats i höst. Därför måste en ny förbindelse byggas till väntområdet för tunga fordon på Pargas sida. Även trafikljusen kommer att flyttas till nya platser. Under arbetet med att flytta trafikljusen kommer trafikdirigerare till platsen för att dirigera trafiken i båda broändorna (Pargas och S:t Karins).
Kirjalansalmen sillan rekkojen odotusalueelle ajoon tulee muutoksia Paraisten päässä syksyn aikana5.9.2024 15:49:09 EEST | Tiedote
Uuden Kirjalansalmen sillan rakentamisen myötä Saaristotien (mt 180) Paraisten puolen tielinjaus muuttuu lopulliseen paikkaansa tänä syksynä. Tämän johdosta joudutaan rakentamaan uusi kulkuyhteys Paraisten päässä raskaiden ajoneuvojen odotusalueelle. Myös liikennevaloja joudutaan siirtämään uusille sijainneille. Liikennevalojen siirtotöiden ajaksi paikalle tulevat liikenteenohjaajat ohjaamaan liikennettä sekä Paraisten että Kaarinan päähän.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan vuoden 2024 putkisiltatyöt alkavat5.9.2024 08:53:01 EEST | Tiedote
Vuosina 2024 ja 2025 uusitaan yhteensä 14 putkisiltaa eri puolella Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Syyskuun aikana kohteena on viisi putkisiltaa, lokakuussa toiset viisi. Loput neljä kohdetta toteutetaan kevään ja alkukesän 2025 aikana. Osassa kohteista siltojen uusimistyön ajaksi liikenteelle rakennetaan kiertotie siltapaikalle. Osassa kohteista liikenne joudutaan katkaisemaan siltapaikalla työn ajaksi ja ohjaamaan kiertoreiteille.
Företagarna på landsbygden ser modigt framåt5.9.2024 07:54:54 EEST | Tiedote
Mikro- och småföretagen på landsbygden i Egentliga Finland växer och utvecklas nu med fart. Företagsstöd som ingår i EU:s landsbygdsfinansiering har sökts livligare än tidigare, vilket vittnar om att det finns en tro på framtiden!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum