Vapaaehtoinen säteilymittausjoukkue kokoontuu 31.8. harjoitukseen Porvoossa
Vapaaehtoisista koostuva säteilymittausjoukkue harjoittelee ihmisten säteilymittauksia sekä yhteistyötä viranomaisten kanssa lauantaina 31.8.2024 Porvoon Kokonhallissa. Harjoituksen järjestämisestä vastaavat Säteilyturvakeskus (STUK) sekä Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Harjoitus on osa säteilymittausjoukkueen koulutusta.
Noin 30 vapaaehtoista säteilymittausjoukkueen jäsentä osallistuu koulutus- ja harjoitusviikonloppuun 30.8.–1.9.2024. Varsinainen toiminnallinen harjoitus järjestetään lauantaina 31.8. Porvoon Kokonhallissa (Jääkiekkotie 3). Harjoitukseen liittyvää liikennettä suuntautuu Kokonhallin parkkipaikalle, ja halli on suljettu yleisöltä ja muulta toiminnalta harjoituksen aikana.
Harjoituksessa perustetaan mittauspaikka ja harjoitellaan ihmisten radioaktiivisuuden mittausta. Lisäksi harjoituksessa kehitetään toimijoiden yhteistyötä evakuoinnin järjestämiseksi sekä ihmisten rekisteröimiseksi. Toiminnasta ei aiheudu säteilyvaaraa harjoittelijoille eikä ulkopuolisille.
”Nyt järjestettävä harjoitus on niin sanottu täyden mittakaavan harjoitus, jossa on mukana myös muita viranomais- ja vapaaehtoistoimijoita. Harjoitustilanne simuloi vakavan ydinvoimalaitosonnettomuuden jälkitilannetta, jossa ydinvoimalaitoksen ympäristöstä evakuoitavien ihmisten säteilymittauksilla varmistetaan, että he eivät ole merkittävästi altistuneet ympäristöön päässeille radioaktiivisille aineille. Tällainen tilanne on hyvin epätodennäköinen, mutta näihinkin varaudutaan”, sanoo harjoituksen johtajana toimiva Jukka Kupila STUKista.
Harjoitukseen osallistuu mittausjoukkueen ja STUKin lisäksi myös muun muassa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen eri toimijoita sekä Itä-Uudenmaan Vapepa (vapaaehtoinen pelastuspalvelu) yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Porvoon kaupunki sekä Siviilipalveluskeskus tukevat harjoituksen järjestelyjä. Kaiken kaikkiaan harjoituksessa on noin 120 osallistujaa.
”Yhteisharjoitukset eri toimijoiden kesken tuovat harjoitteluun monipuolisuutta, ja harjoituksessa mukana oleva evakuoituja kansalaisia esittävä joukko antaa mahdollisuuden testata suurempien ihmismäärien ohjaamiseen ja mittaamiseen liittyvien järjestelyjen tehokkuutta”, sanoo Jukka Kupila.
Edellisen kerran vastaavanlainen harjoitus järjestettiin marraskuussa 2019 Nurmijärvellä.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on toiminnan ytimessä
Äärimmäisessä säteilyvaaraskenaariossa ydinvoimalaitoksen onnettomuus voisi johtaa väestön evakuoimiseen paikallisesti saastuneelta alueelta. Loviisan ydinvoimalaitoksen tilanteessa Itä-Uudenmaan pelastuslaitos johtaisi pelastustoimintaa. Myös Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen rooli olisi merkittävä.
”Kaikki evakuointipäätökset tehdään aina sujuvana viranomaisyhteistyönä. Jos evakuointeihin päädyttäisiin, järjestäisi pelastustoimi evakuointikuljetukset niille ihmisille, joilla ei ole muuta keinoa päästä pois evakuoitavalta alueelta. Evakuoitavien ihmisten ensimmäinen turvapaikka olisi hyvinvointialueen perustama evakuointikeskus”, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen pelastustoimen valmiuspäällikkö Juha Alander kertoo.
Evakuointikeskusten perustamisessa hyvinvointialueen sosiaalipäivystyksellä olisi merkittävä rooli yhdessä alueen vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Harjoituksen toteuttamiseen osallistuukin pelastuslaitoksen lisäksi myös sosiaali- ja kriisipäivystyksen sekä turvallisuustoimialan henkilöitä, yhteistyössä Porvoon kaupungin kanssa.
Säteilymittausjoukkue vahvistaa Suomen mittausvalmiutta säteilyvaaratilanteessa
Säteilyturvakeskus (STUK) on yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ja Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) kanssa kouluttanut ja varustanut säteilymittausjoukkueen STUKin ja muiden viranomaisten tueksi. Koulutettuja vapaaehtoisia on tällä hetkellä yli sata. STUK vastaa säännöllisen koulutuksen ja harjoitusten järjestämisestä niin, että vapaaehtoisten osaaminen on hyvällä tasolla.
”Joukkueeseen sitoutuneiden määrän kasvaessa erilaisten jatkokoulutusten ja kertauskoulutusten tarve myös kasvaa. Samoin toimintaa kehitetään koko ajan, joten esimerkiksi käytettävät menetelmät ja tietojärjestelmät voivat kehittyä matkan varrella. Joukkueen sisällä on kuitenkin hyvä henki ja paljon osaamista, joten kehitysmahdollisuuksiakin voidaan aina pohtia yhteistyössä vapaaehtoisten kanssa”, johtava asiantuntija Jukka Kupila toteaa.
”Vapaaehtoistoimijoiden antama panos STUKin varautumiseen ja kansalliseen säteilymittauskyvykkyyteen on merkittävää, ja siitä jokaiselle kiitos.”
Tietoa vapaaehtoisestä säteilymittausjoukkueesta löytyy STUKin internetsivuilta: www.stuk.fi/vapaaehtoiset
Lisätietoja:
- Johtava asiantuntija Jukka Kupila, Säteilyturvakeskus
p. 09 759 88 323, jukka.kupila@stuk.fi - STUKin mediapalvelu, puh. 010 850 4761
- Valmiuspäällikkö Juha Alander, Pelastustoimen johto, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, juha.alander@itauusimaa.fi, p. 0404843182
Yleistä ohjeistusta säteilyvaaratilanteista on STUKin internetsivuilla https://stuk.fi/toiminta-sateilyvaaratilanteessa
Avainsanat
Lyhyesti STUKista
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2023 alussa yhteensä 320 työntekijää.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Delta i forskningen – skicka in ditt svampprov till Strålsäkerhetscentralen23.6.2025 14:58:25 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen ordnar kampanjen Svamp 2025 som pågår från juli till slutet av november. Syftet med kampanjen är att utreda halterna av radioaktivt cesium (Cs-137) i matsvampsarter och skillnader i dessa halter i olika delar av landet och i olika svamparter. Under kampanjen kan du skicka prover på matsvamp från hela landet till Strålsäkerhetscentralen.
Tule mukaan tieteen tekemiseen - lähetä ruokasieninäyte Säteilyturvakeskukseen23.6.2025 14:58:25 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus järjestää heinäkuusta marraskuun loppuun asti kestävän Sienet 2025 -kampanjan, jossa on tarkoitus selvittää ruokasienilajien radioaktiivisen cesiumin (Cs-137) pitoisuuksia ja pitoisuuseroja maan eri osissa ja eri sienilajeissa. Kampanjan aikana on mahdollista lähettää ruokasieninäytteitä ympäri maata Säteilyturvakeskukseen.
Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release
From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.
STUK övade bedömning av säkerheten vid ett kärnkraftverk enligt den modell som föreslås i den nya kärnenergilagen17.6.2025 13:40:16 EEST | Pressmeddelande
Det finska företaget Steady Energy utvecklar en egen småskalig kärnkraftsanläggning som marknadsförs för at producera fjärrvärme för städer. Strålsäkerhetscentralen har granskat beskrivningen av anläggningen och bedömt säkerheten med hjälp av den modell som föreslås i den nya kärnenergilagen. Resultaten är att anläggningen kan utformas så att den uppfyller säkerhetskraven.
STUK harjoitteli ydinvoimalaitoksen turvallisuuden arviointia uuteen ydinenergialakiin ehdotetun mallin mukaan17.6.2025 13:40:16 EEST | Tiedote
Suomalainen yritys Steady Energy on kehittämässä omaa pienydinvoimalaitosta, jota se markkinoi kaupunkien kaukolämmön lähteeksi. Säteilyturvakeskus on käynyt läpi laitoksen kuvauksen ja arvioinut turvallisuuden käyttämällä uuteen ydinenergialakiin ehdotettua mallia. Arvion tulos on, että laitos on mahdollista suunnitella turvallisuusvaatimukset täyttäväksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme