Julkisyhteisöjen velkasuhde nousi uudelle kymmenluvulle
Julkisyhteisöjen EDP-velka eli nimellishintainen sulautettu bruttovelka nousi vuoden 2024 toisella neljänneksellä reiluun 219 miljardiin euroon. Velka kasvoi vuodentakaiseen verrattuna 15,6 miljardilla. Edellisestä neljänneksestä velkasumma nousi 5,7 miljardilla eurolla.
”Suhteessa bruttokansantuotteeseen julkisyhteisöjen EDP-velka oli toisen vuosineljänneksen lopussa tasan 80 prosenttia, eli velkasuhde nousi nyt uudelle kymmenluvulle”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Anna Mustonen sanoo.
Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä velan suhde bruttokansantuotteeseen oli 77,4 %.
Julkisyhteisöjen EDP-velan suhde bruttokansantuotteeseen ylitti 60 prosentin rajan vuonna 2013. 70 prosentin yli mentiin vuonna 2020.
”Velkasuhteeseen vaikuttaa paitsi velan määrä, myös bruttokansantuotteen arvo. Velkasuhde voi siis pienentyä, vaikka velan absoluuttinen määrä kasvaa. Tämä edellyttää sitä, että talous kasvaa enemmän kuin velka”, Mustonen toteaa.
Suomen bruttokansantuotteen kehitys on kuitenkin ollut viime vuosina vaisua. Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä BKT:n volyymi kasvoi kausitasoitettuna 0,1 prosenttia edellisestä neljänneksestä.
EDP-velan BKT-suhde on velan kasvusta huolimatta yhä pienempi kuin EU:ssa ja euroalueella keskimäärin. Euroalueella velkasuhde oli vuoden ensimmäisen neljänneksen päätteeksi 88,7 prosenttia ja koko EU:ssa 82,0 prosenttia.
Eurostat julkaisee toisen vuosineljänneksen tiedot 22.10.
Valtionhallinnon velka kasvoi lähes 15 miljardia vuodentakaisesta
Julkisyhteisöjen velasta valtaosan muodostaa valtionhallinnon velka, jota oli toisen neljänneksen lopussa yhteensä 184,4 miljardia euroa. Velan määrä kasvoi 5,2 miljardia euroa edellisestä neljänneksestä ja noin 14,9 miljardia vuotta aiemmasta.
”Pitkäaikaisten joukkovelkakirjalainojen kanta kasvoi edellisestä neljänneksestä 4,1 miljardia euroa ja lyhytaikaisten, alle vuoden mittaisten velkainstrumenttien kanta 1,1 miljardia euroa”, Mustonen kertoo.
Paikallishallintosektorin velka kasvoi 0,6 miljardilla eurolla edellisestä neljänneksestä ja oli yhteensä 35,8 miljardia euroa. Vuotta aiempaan verrattuna velkasumman kasvu oli noin 1,7 miljardia.
Sosiaaliturvarahastojen velka pysyi ennallaan 1,5 miljardissa.
”Viimevuotiseen verrattuna sosiaaliturvarahastojen velka on kuitenkin pienentynyt reilulla miljardilla eurolla.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna MustonenYliaktuaari
Puh:029 551 3651anna.mustonen@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Kutsu Tilastokeskuksen Väestöennuste 2024 -tiedotustilaisuuteen 24.10.7.10.2024 15:41:23 EEST | Kutsu
Tule kuulemaan, miten syntyvyys, kuolleisuus ja muuttoliike vaikuttavat Suomen väestökehitykseen. Miten Suomen väestörakenne ennusteen mukaan muuttuu? Mitä olisi luvassa tulevaisuudessa, jos väestökehitys jatkuu vastaavanlaisena?
Harva palkansaaja voi vaikuttaa paljon työnsä ekologiseen kestävyyteen1.10.2024 08:02:00 EEST | Tiedote
Vain 3 % palkansaajista koki voivansa vaikuttaa työtapojensa tai oman työnsä ekologiseen kestävyyteen paljon ja 9 % melko paljon vuonna 2023. Jonkin verran pystyi vaikuttamaan 47 % palkansaajista. Asiaa selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa Tilastokeskuksen työolotutkimuksessa.
Mediaaniansiot lähes identtiset hyvinvointialueilla ja kunnissa – koulutustaustoissa isoja eroja25.9.2024 08:03:11 EEST | Tiedote
Kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöiden mediaaniansiot olivat lähes samalla tasolla vuonna 2023, vaikka sektorien palkansaajien ammatit ja koulutustaustat eroavat selvästi toisistaan. Näistä sektoreista julkaistiin tietoa nyt ensimmäistä kertaa paikallishallinnon palkat -tilastossa, sillä hyvinvointialueiden toiminta alkoi sote-uudistuksen myötä vuoden 2023 alusta.
Vuokralla asuvia asuntokuntia jo yli miljoona20.9.2024 08:02:41 EEST | Tiedote
Vuokralla asuvien asuntokuntien määrä ylitti miljoonan rajan vuonna 2023. Vuoden lopussa vuokralla asui 1,02 miljoonaa asuntokuntaa. Määrä nousi 2,2 prosenttia vuotta aiemmasta.
Innostus sijoittamista kohtaan kasvaa: Jo yli kolmanneksella väestöstä rahastosijoituksia tai osakkeita19.9.2024 08:01:10 EEST | Tiedote
Sijoitusrahastojen ja pörssiosakkeiden omistaminen on yleistynyt viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Kun vuonna 2013 omistajia oli noin neljännes asuntoväestöstä, vuoden 2023 lopussa heitä oli jo yli kolmannes eli liki kaksi miljoonaa henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme