Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Rikhardinkadun kirjaston uudistus etenee ja asiakkaat kutsutaan mukaan suunnitteluun

Jaa

Rikhardinkadun kirjasto on Pohjoismaiden vanhin yleiseksi kirjastoksi suunniteltu rakennus ja rakennusperintökohde. Helsingin kaupunki kehittää kirjaston palveluita ja tekee perusparannuksen sen tiloihin vuosien 2026–2027 aikana. Kaupunkilaiset ovat tiiviisti mukana uudistuksen suunnittelussa.

Rikhardinkadun kirjaston portaikko.
Rikhardinkadun kirjasto on arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen. Virpi Peltola

Rikhardinkadun kirjaston perusparannuksessa keskeistä on tilojen uudistaminen vastaamaan tulevaisuuden kirjastopalveluiden tarpeita. Talotekniset järjestelmät, kuten putket, sähköt sekä lämmitys- ja viilennysjärjestelmä uusitaan noudattamaan nykyisiä määräyksiä, ja tiloista tehdään esteettömät.

”1800-luvulla avattu Rikhardinkadun kirjasto on uniikki kohde Helsingin ja koko Suomen kirjastojen keskuudessa. On hienoa, että tämä rakennus kunnostetaan palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin. Kaikessa tekemisessä halutaan kunnioittaa kirjaston arvokasta arkkitehtuuria ja ainutlaatuista tunnelmaa”, kertoo Rikhardinkadun kirjaston johtaja Juha Kortesluoma.

Uudistuksen tavoitteena on luoda Rikhardinkadun kirjastosta tilallisesti elämyksellinen ja toiminnaltaan houkutteleva palvelu kaikille kaupunkilaisille, yhteistyökumppaneille ja Helsingissä vieraileville. Toiveena on myös saada kirjasto entistä laajemman kävijäkunnan käyttöön.

Uudistus suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa

Rikhardinkadun kirjaston uudistuksen suunnittelu aloitettiin vuoden 2023 syksyllä keräämällä kaupunkilaisten näkemyksiä Kerro kantasi -kyselyllä. Kyselyn vastaukset olivat pohjana kirjaston uudistuksen tarveselvitykselle, jonka Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi maaliskuussa 2024.

Nyt uudistuksen valmistelua jatketaan yhdessä asiakkaiden kanssa palvelumuotoilun asiantuntijoiden johdolla. Syksyn 2024 ajan osallistetaan kirjaston asiakkaita, sidosryhmiä, kaupunkilaisia ja kirjaston henkilökuntaa. Tietoa tarpeista ja toiveista kerätään mm. haastatteluilla, työpajoilla, kyselyillä ja havainnoinnilla. Osallistamisen tuloksena luodaan suunnitteluohje, joka on toiminnallinen pohjamateriaali varsinaiselle arkkitehtisuunnittelulle.

Tiistaina 3.9. klo 17–19 järjestetään Rikhardinkadun kirjastossa kaikille avoin tilaisuus, jossa on mahdollista kertoa toiveita ja ideoita kirjaston kehittämiselle. Tilaisuuden jälkeen Rikhardinkadun kirjastossa kerätään kahden viikon ajan kävijöiden näkemyksiä sisääntuloaulassa olevalla seinällä.

”Tiedämme, että Rikhardinkadun kirjasto on ihmisille erityisen rakas ja siksi toivonkin, että mahdollisimman moni lähtee mukaan suunnittelemaan uudistusta kanssamme”, Juha Kortesluoma kehottaa.

Uudistuksen aikataulu

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi Rikhardinkadun kirjaston uudistuksen tarveselvityksen maaliskuussa 2024. Hanke- ja toteutussuunnittelu tehdään vuosien 2024–2026 aikana ja rakennustyöt alkavat alustavan arvion mukaan vuonna 2026. Uudistettu kirjasto on tarkoitus avata loppuvuonna 2027.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Rikhardinkadun kirjaston portaikko.
Rikhardinkadun kirjasto on arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen.
Virpi Peltola
Lataa
Rikhardinkadun kirjaston käytävä.
Rikhardinkadun kirjasto on Pohjoismaiden ensimmäinen yleiseksi kirjastoksi suunniteltu rakennus.
Virpi Peltola
Lataa

Linkit

* * *

Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye