Osittain työllistyneiden osuus ansiosidonnaisen saajista on laskenut
Entistä harvempi ansiosidonnaisen saaja on tehnyt tänä vuonna osa-aika- tai keikkatöitä.
Osittainen työskentely ansiosidonnaisella on yleistä. Viime vuonna 99 000 henkilöä sai päivärahaa, jossa oli huomioitu työtulon vaikutus. Tämä tarkoittaa 38 % kaikista ansiosidonnaisen saajista.
Osittainen työskentely on vähentynyt tämän vuoden ja viime syksyn aikana. ”Ilmiöön voi olla useita syitä. Suunta on kuitenkin huolestuttava. On tärkeää, että työttömyyden aikana on mahdollisuus tarttua kaikkiin vastaan tuleviin työmahdollisuuksiin ”, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman sanoo.
Työttömyysturvan 300 euron suojaosa työtuloille poistettiin käytöstä tämän vuoden huhtikuussa. Suojaosa lisäsi osittain työn kannattavuutta.
”Suojaosalla on useassa yhteydessä todettu olleen vaikutusta työttömyyden aikaisen pienimuotoisen työn yleistymiseen. Suojaosan käyttöönoton jälkeen osittaisen työskentelyn määrä lisääntyi. Se kasvoi nopeasti myös korona-aikana, jolloin suojaosa oli tavallista korkeampi”, Aki Villman toteaa.
Osa-aikatyön tekeminen työttömyysturvalla yleistyi vuosina 2012–2019. Vuonna 2011 ansiosidonnaista maksettiin osittaisen työn ajalta 53 000 henkilölle. Vuoteen 2019 mennessä määrä oli noussut 93 000 henkilöön. Samanaikaisesti osittain työllistyneiden osuus kaikista etuuden saajista nousi 19 %:sta 38 %:iin.
Koronavuosina 2020–2021 käytössä oli korotettu 500 euron suojaosa. Tänä aikana osittain työllistyneiden osuus nousi entisestään. Koronavuosien jälkeen osittain työskentelevien osuus laski lähelle vuoden 2019 tasoa.
Villman muistuttaa, että työttömyysturvassa on jatkossakin piirteitä, jotka luovat kannusteita keikka- ja osa-aikatyöhön kokoaikatyötä etsiessä. ”Osittainen työ lisää tuloja myös suojaosan poiston jälkeen, sillä vain puolet palkkatulosta vähentää etuutta. Lisäksi työskentelemällä päivärahakausi kuluu hitaammin, porrastus tulee vastaan myöhäisemmässä vaiheessa ja henkilö voi kerryttää oikeutta uuteen päivärahakauteen. Veroprosenttikin luultavasti laskee, sillä palkkatuloa koskee sellaisia verovähennyksiä, jotka eivät koske työttömyysetuutta.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aki VillmanToiminnanjohtaja
Puh:0503567990aki.villman@tyj.fiKuvat
Liitteet
Linkit
TYJ edustaa työttömyyskassoja
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ on työttömyyskassojen yhteistoimintaelin. Kaikki Suomessa toimivat 14 työttömyyskassaa ovat jäseninä TYJ:ssä. Kassoissa on jäseninä noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Ansiopäivärahalle pääsy vaikeutuu syyskuussa – myös taso laskee21.8.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan ehdot tiukentuvat ja taso laskee syyskuun alussa voimaan tulevien lakimuutosten myötä.
Valtion kulut työttömyyskassojen maksamista etuuksista laskivat hieman viime vuonna27.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Ansiopäivärahaa maksettiin viime vuonna 2 % edellisvuotta enemmän. Valtion etuuskulut olivat kuitenkin viime vuonna edellisvuotta pienemmät. Ero johtuu lomautusten kasvaneesta määrästä.
Työttömyyskassoista saa jatkossa apua työn löytämiseen19.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevan lakimuutoksen. Lakimuutoksen myötä työttömyyskassat voivat jatkossa tarjota jäsenilleen työllisyyttä tukevia palveluja. Kassasta voi saada esimerkiksi neuvontaa, valmennuksia tai ehdotuksia sopiviksi työpaikoiksi.
Eduskunta äänestää tänään ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksesta18.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta päättää tänään ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta koskevasta lakimuutoksesta. Porrastus leikkaisi etuutta viidenneksellä kahden kuukauden päivärahajakson jälkeen, ja etuus laskisi yhteensä neljänneksellä, kun etuutta on maksettu kahdeksan kuukautta.
Viimeiset vuorotteluvapaat alkavat heinäkuussa23.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka myötä vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan. Vuorotteluvapaalle voi vielä jäädä noin kahden kuukauden ajan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme