Schildts & Söderströms

Philip Teir ritar en båge från 1990-talet till idag

Dela

Philip Teirs nya roman "Eftermiddag i augusti" sträcker en båge från 1990-talet till nutid. Romanen utforskar hur vår egen livshistoria är sammanflätad med de människor som korsar vår väg; det är en uppväxtskildring om Jakobstad, recessionens 90-tal, sena kvällar framför MTV, och om hur kulturen griper in i våra liv och förändrar oss i grunden.

Bokens pärm är designad av Sanna Mander som gjort alla pärmar till Philip Teirs böcker.
Bokens pärm är designad av Sanna Mander som gjort alla pärmar till Philip Teirs böcker.

Vad är det med 90-talet som gör det så aktuellt idag?
– Jag tror att vi nu har fått tillräckligt med avstånd till 90-talet för att kunna se det i ett nytt ljus. Det var ett årtionde då autenticitet värderades högt, särskilt inom musiken. Saker skulle vara äkta, och motkulturen var mindre kommersialiserad än den är idag. Många i min generation känner säkert en viss nostalgi för detta. Dessutom utspelade sig halva 90-talet innan internet gjorde sitt intåg; hade man tråkigt fick man gå till järnvägsspåret och platta till mynt eller hitta en källarlokal för att repa med sitt band.

I romanen följer vi Jacobs och Roberts vägar i livet. Styrs livet av slumpen eller våra val?
– Det är väl en kombination av båda? Robert är den mer pessimistiska av de två; han ser inte riktigt någon mening med att ha ambitioner, medan Jacob i slutändan visar mer drivkraft. Vi föds med olika förutsättningar, men slumpen kan också spela in på avgörande sätt, vilket är en central tanke i boken. Människorna vi möter tidigt i livet är ofta de som påverkar oss mest.

Du har forskat om österbottningars engagemang i flyktingsituationen för romanen. Hur skiljde sig samtalet om flyktingar på 1990-talet jämfört med idag?
– Tonen var mer idealistisk och varmare, särskilt i jämförelse med hur diskussionerna förts efter vår nya regering tillträtt eller efter flyktingvågen 2015. Men samma cynism existerade även på 90-talet, vilket blir tydligt i de insändare som skrevs på den tiden. Det finns alltid de som försöker avhumanisera flyktingar och behandla dem som lagstiftningsmässiga problem. 

Slutligen, vad är det med Jakobstad? Din bok, liksom flera av höstens utgivningar, utspelar sig i denna österbottniska småstad – vad betyder Jakobstad för dig som författare?
– Jag har länge velat skriva om Jakobstad eftersom miljön jag skildrar i boken känns unik. Det här var en tid då Jakobstad var känt för sin reggaekultur, ett ganska utbrett bruk av marijuana och ett rikt musikliv. Det var en spännande miljö att växa upp i som stimulerade kreativitet. Samtidigt finns det en annan sida av Jakobstad som är mer religiös och småborgerlig. Jag tror att det är just denna kontrast som gör att författare finner det intressant att återvända hit i sitt berättande.

Eftermiddag i augusti har recensionsdag 19.9. PDF får på begäran.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf Helen Korpak
Fotograf Helen Korpak
Ladda ned bild

S&S Litteratur

Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors 

https://litteratur.sets.fi/

S&S Litteratur ger ut skönlitteratur, facklitteratur och böcker för barn och unga av hög kvalitet.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

medusa är ett möte mellan poesi och naturvetenskap6.9.2024 11:08:23 EEST | Tiedote

Genom maneten, vars livsform är närmast obegriplig, utforskar Moliis-Mellberg vad som händer när det vetenskapliga språket bryts ner och blandas med poesi. "Det naturvetenskapliga språket strävar efter exakthet, medan poesin rör sig i det abstrakta. Ändå föds båda språken ur samma längtan efter förståelse," säger Moliis-Mellberg. Hon beskriver sitt arbete som en process där dessa skilda världar flätas samman, luckras upp och skapar något helt nytt.

Malin Klingenberg debuterar i fantasy-genren20.8.2024 10:46:57 EEST | Tiedote

Malin Klingenberg, känd för sina humoristiska och mångsidiga barnböcker, tar nu steget in i en helt ny genre. Med nästan 30 verk bakom sig, inklusive bilderböcker, lättlästa böcker, läromedel och kapitelböcker, är Klingenberg en välkänd röst inom barnlitteraturen. Hon har nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris (2015 och 2024) och belönats med både Runeberg junior-priset och utmärkelser från Svenska litteratursällskapet. Hennes bok Främlingarna blev nyligen utvald till IBBYs Honour List för 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye