Aluehallinnon muutokset ja yhteinen varautuminen Itä-Suomen valmiustoimikunnan pääteemana
Itä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 30.8.2024 vuoden kolmanteen kokoukseensa Kuopiossa Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Neulamäen pelastusasemalla. Pääteemana kokouksessa oli aluehallinnon tulevat muutokset sekä yhteinen varautuminen.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen pelastus- ja turvallisuuspalveluiden toimialajohtaja Jukka Koponen toivotti valmiustoimikunnan tervetulleeksi pelastuslaitoksen uusiin, huhtikuussa 2024 käyttöön otettuihin tiloihin Kuopion Neulamäessä.
Melkoista toimeliaisuutta on varautumiseen ja kokonaisturvallisuuteen liittyvissä asioissa meneillään laajasti tällä hetkellä eri puolilla Suomea. On hyvä, että on paljon toimeliaisuutta, mutta on tärkeää huolehtia myös siitä, että eri hankkeet keskustelevat keskenään, totesi ylijohtaja Markku Tervahauta avatessaan kokouksen. Varsinainen operatiivinen toimintahan on yleensä kuitenkin alueellisissa käsissä, joten alueellista näkökulmaa ei tule uudistuksissa unohtaa.
Valtion aluehallinto uudistuu – vaikutukset yhteiseen varautumiseen
Itä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen vastuualueen johtaja Joni Henttu kertoi valmiustoimikunnalle uuden valtion Lupa- ja valvontaviraston (LVV) valmistelusta, painottaen tulevan viraston varautumistehtävien valmistelua.
Hallituksen esitys valtion aluehallinnon uudistuksesta on ollut laajalla lausuntokierroksella kesäkuusta lähtien ja tavoitteena on, että uusi virasto aloittaa toimintansa 1.1.2026. Lisätietoa hankkeesta valtiovarainministeriön verkkosivuilla.
Miten valmistelussa huomioidaan vallitseva turvallisuustilanne? Mitä ovat tulevat yhteistyörakenteet ja kuinka lähdetään yhteensovittamaan varautumista erilaisilla alueilla? Kuinka varmistetaan valtakunnallisesti riittävän yhtenevät toimintamallit, kysyi Joni Henttu yhteistä keskustelua viritellen.
Keskustelussa todettiin, että huolta herättää toimintojen päällekkäisyys ja on tärkeää, että toimivia rakenteita ei sotketa. Mutta ei ole huono asia, että yhteistoiminta-alueilla on myös alueellista syvyyttä. Operatiivisissa tilanteissa maakunnalliset kokoonpanot toimivat, mutta varautumisen isompi kuva on hyvä ottaa huomioon myös. Useita tasoja tarvitaan ja kaikki tasot voivat tuottaa yhteiseen varautumiseen lisäarvoa. Myös tulevaisuudessa valmiustoimikunnalla tai vastaavalla maakuntaa laajemmalla kokoonpanolla on tärkeä rooli yhteisen tilannekuvan ja tilanneymmärryksen luomisessa.
Tilannekatsauksessaan valmiustoimikunta totesi, että turvallisuustilanne Itä-Suomessa on vakaa. Viranomaisyhteistyö jatkuu tiiviinä. Turvallisuusympäristöä sekä siinä tapahtuvia muutoksia seurataan ja tarvittavaa tilannekuvaa jaetaan viranomaisten kesken. Kokonaiskuvan ylläpitämiseksi on tärkeää, että kriittisen infrastruktuuriin liittyvistä poikkeuksellista havainnoista ilmoitettaisiin viranomaisille matalalla kynnyksellä.
Pelastusylitarkastaja Esa Ahlberg kertoi valmiustoimikunnalle Itä-Suomen aluehallintoviraston viikolla 36 järjestämästä POKA24-valmiusharjoituksesta Pohjois-Karjalan alueella. Harjoitus toteutetaan samaan aikaan Kainuun prikaatin järjestämän paikallispuolustusharjoituksen kanssa. SAVO24-valmiusharjoits aktivoituu Pohjois-Savon ja Etelä-Savon alueilla lokakuussa. Harjoitusten tavoitteena on kehittää väestönsuojelun valmiutta, poikkeusoloihin varautumista ja valmiussuunnittelua väestön siirtämisen varalle.
Itä-Suomen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran marraskuussa.
Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.
Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat sekä hyvinvointialueet. Alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat Itä-Suomen alueelta.
Lisätietoja
ylijohtaja Markku Tervahauta, p. 0295 016 801
johtaja Joni Henttu, p. 0295 017 364
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme