Suomalainen ruoka kestävän kehityksen eturintamassa – merkkipäivä nostaa esiin alan innovaatioita
Suomalainen ruoka juhlii merkkipäiväänsä neljäs syyskuuta. Päivä on tärkeä muistutus siitä, että Suomessa valmistettua ruokaa voi nauttia hyvillä mielin joka päivä. Elintarviketeollisuusliitto korostaa ruoka- ja juomayritysten roolia terveyden, kestävyyden ja innovaatioiden edistäjinä.
Maailman mittakaavassa suomalainen ruoka on ainutlaatuista. Ruokamme tunnetaan puhtaudestaan ja ravitsevuudestaan, mutta harvemmin pysähdymme arvostamaan näitä saavutuksia. Olemme etuoikeutettuja, sillä meillä on tarjolla joka hetki maukasta ja turvallista ruokaa. Pidämme ruokaa itsesäänselvyytenä, vaikka se ei sitä ole.
Kestävyys ja terveys elintarviketeollisuuden ytimessä
Elintarviketeollisuusliitto haluaa nostaa Suomalaisen ruoan päivänä esiin, miten alan yritykset ovat pitkäjänteisesti ja vapaaehtoisesti tehneet työtä kohti terveellisempää ja kestävämpää ruokajärjestelmää.
Innovaatioiden ja kestävien toimintatapojensa avulla elintarviketeollisuus on muutosvoima, joka rakentaa tulevaisuuden ruoka-alaa.
Päättäjät ja suuri yleisö eivät aina tiedä, kuinka merkittävä panos elintarviketeollisuudella on jo nyt kestävyyden ja terveyden edistämisessä. Alaa haastetaan monelta suunnalta ehdottamalla uusia veroja ja rajoituksia, vaikka ne voivat käytännössä hidastaa alan kehitystä ja olla haitallisia. Esimerkiksi suunnitellut arvonlisäveron korotukset ovat jo lykkäämässä investointeja, mikä estää alan kasvua.
Suomalaiset elintarvikeyritykset ovat todellisia muutosagentteja! Alan vastuullisuus on nähtävissä konkreettisina tekoina, sillä esimerkiksi päästöt ovat vähentyneet neljässä vuodessa lähes 30 prosenttia. Elintarviketeollisuus on liki 2 600 yrityksellään ja 40 000 työntekijällään Suomen kolmanneksi suurin teollisuudenala, mutta tuottaa vain 1,4 prosenttia teollisuuden kokonaispäästöistä.
Yritykset ovat myös solmineet vapaaehtoisia sopimuksia muun muassa energiatehokkuuden parantamiseksi ja ruokahävikin vähentämiseksi. Luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi on laadittu Elintarviketeollisuusliiton johdolla etenemismalli, joka sisältää käytännön työvälineitä luontotyöhön ja sen tulosten seurantaan.
Terveellisempi ruoka vapaaehtoisten sitoumusten kautta
Suomalainen elintarviketeollisuus on tehnyt myös merkittäviä terveystekoja. Esimerkiksi virvoitusjuomavalmistajat ovat vähentäneet juomiensa sokeripitoisuutta ensin 10 prosenttia vuosina 2015–2019 ja sitoutuneet samaan tavoitteeseen uudelleen vuosille 2019–2025.
Ruoka- ja juomayritykset ovat lisänneet tuotteisiinsa ravitsemuksellisia laatumerkkejä, kuten Sydänmerkin. Siinä missä sydänmerkittyjä tuotteita oli vuonna 2009 reilut 500, viime vuonna niitä oli jo pitkälle yli 2 000. Kehitys on tärkeää kansanterveyden kannalta ja osoittaa yritysten muutoskykyä.
Ravitsemussitoumus on suomalainen toimintamalli, joka auttaa ja kannustaa parantamaan ruokavalion ravitsemuksen laatua ja edistämään ravitsemusvastuullisia toimintatapoja. Tätä toimenpidesitoumusta hyödyntää jo iso joukko suomalaisia elintarvikeyrityksiä.
Suomalainen ruoka ansaitsee arvostusta
Suomalaisen ruoan päivä muistuttaa myös kotimaisen ruoantuotannon tukemisen tärkeydestä. Kestävyys, terveellisyys ja vastuullisuus ovat avainasemassa suomalaisessa elintarviketeollisuudessa, ja näitä arvoja kannattaa juhlia!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marleena TanhuanpääJohtajaETL
Elintarvikelainsäädäntö, ravitsemus, t&k, Elintarvikepäivä, Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö
Satumaija LevónJohtaja, Vastuullisuus ja kestävä kehitys
Puh:040 752 8537satumaija.levon@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elintarvikealalla rakennetaan monimuotoista yrityskulttuuria1.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa. Työhön johtavan maahanmuuton lisäksi tarvitaan osaamista kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista ja inklusiivisen työyhteisön rakentamisesta.
Elintarviketeollisuus elpyy pienin askelin10.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Elintarvikealan tilanne on vakautunut ja alan näkymät ovat hieman edellisvuosia valoisammat. Tuotannon määrä kääntyi hentoon kasvuun ja osalla yrityksistä myös kustannustaakka on helpottanut. Raaka-ainekustannusten erisuuntainen kehitys näkyy suomalaisten aamupalapöydässä asti.
Kutsu medialle: elintarvikealan talouskatsaus ja raaka-ainetuotannon merkitys elintarviketeollisuudelle9.9.2024 07:55:00 EEST | Kutsu
Miltä näyttää syksyn sato ja millainen raaka-aineen merkitys on elintarvikealan yrityksille?Miten satonäkymät voivat vaikuttaa suomalaisten aamupalapöytään? Millaiset ovat elintarvikealan näkymät vuosina 2024 ja 2025? Entä millainen kauramahti Suomi oikein on?
Annika Alasaukko-oja työmarkkina-asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon6.9.2024 09:57:22 EEST | Tiedote
Oikeustieteen maisteri (OTM) Annika Alasaukko-oja aloittaa Elintarviketeollisuusliitossa työmarkkina-asiantuntijana 9.9. Tehtävä on määräaikainen. Hänen tehtäviinsä kuuluvat muun muassa jäsenyritysten työsuhdeneuvonta ja kouluttaminen työoikeudellisissa asioissa sekä työelämään liittyvien asioiden kehittäminen. Annikalla on aiempaa työkokemusta harjoittelijana Asianajotoimisto Hannes Snellmanilta, työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä Teknologiateollisuus ry:stä. Työmarkkina-asiantuntija Miska Linna jää perhevapaalle 23.9.
Ruokiin ja juomiin kohdistuvat haittaverot kumottava4.9.2024 10:16:29 EEST | Tiedote
Hallituksen päätökset veronkorotuksista näivettävät ruoka-alan kasvua ja investointeja. Budjettiriihessä päätettiin viedä eteenpäin kehysriihessä linjattuja ruokiin ja juomiin kohdistuvia veronkorotuksia, vaikka Suomi on jo nyt ruuan ja juoman himoverottaja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme