Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen tutkimus mullistaa kokeellisen fysiikan opetusta
Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos uudisti kokonaan kokeellisen fysiikan opetuksensa ja sitä kehitetään jatkuvasti laitoksen yliopistopedagogiseen tutkimukseen perustuen. Samalla kehitetään opetusassistenttien koulutusta.

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on muutaman viime vuoden aikana uudistettu täysin kaikki fysiikan kandidaatintutkinnon kokeellisen fysiikan kurssit. Tässä uudistuksessa on seurattu kansainvälisiä fysiikan opetuksen tutkimuksen tuloksia, jotka painottavat opiskelijoiden valinnan mahdollisuuksien merkitystä oppimiselle. Lisäksi laitoksella toimiva fysiikan opetuksen tutkimusryhmä on myös tutkinut erityisesti opetusassistenttien, eli kokeellista työskentelyä ohjaavien maisterivaiheen opiskelijoiden tai väitöskirjatutkijoiden, opetuskäytänteitä ja heidän koulutustaan.
- Entisillä kokeellisen fysiikan kursseilla opiskelijoiden tehtävänä oli ikään kuin koota tietynlainen Ikean lipasto ohjeita seuraten. Opetusassistentti auttoi opiskelijoita avaamaan lipaston pakkauksen varmistaen, että kaikki osat olivat mukana ja lopuksi tarkasti, että lipasto oli koottu ohjeiden mukaan, selittää fysiikan laitoksen yliopistonlehtori Antti Lehtinen.
- Nyt uusilla kursseilla työskentely aloitetaan sillä, että opiskelijat miettivät yhdessä assistentin kanssa, että olisiko tiettyyn tarpeeseen paras ostaa lipasto vai olisiko hylly kuitenkin riittävä. Tämän jälkeen assistentti tukee opiskelijoita siinä, että he itse suunnittelevat ja toteuttavat tarvittavan huonekalun. Lopuksi opiskelijat arvioivat itse oppimistaan. Tämä vastaa enemmän nykyajan työelämän vaatimuksia, jatkaa Lehtinen.
Opetusta tutkitaan yhteistyössä
Kokeellisen opetuksen uudistusta tutkivaan työryhmään ovat fysiikan opetuksen tutkimusryhmän lisäksi kuuluneet pedagoginen yliopistonlehtori Sami Lehesvuori sekä kasvatustieteen professori Raija Hämäläinen.
- Fysiikan kokeellisen opetuksen uudistaminen tarjosi erinomaisen mahdollisuuden tarkastella koulutuksen kehittämistä myös laajemmin. Tutkittavaksi teemaksi valikoitui opiskelijalähtöinen vuorovaikutus, jossa luennoivaa opetustyyliä pyritään rikastuttamaan ajatteluun kannustavilla kysymyksillä ja palautteella. Konkreettisimmin opiskelijalähtöinen vuorovaikutus ilmenee opiskelijoiden aktiivisuutena. Yhtäkkiä kysymyksiä eivät esitäkään vain opettaja vaan myös opiskelijat, kertoo Lehesvuori.
Opetusassistenttien koulutuksella on merkitystä
Tuoreissa julkaisuissa työryhmä on keskittynyt erityisesti opetusassistenttien opetuskäytänteisiin ja koulutukseen. Analysoitaessa opetusassistenttien opiskelijalähtöisiä opetuskäytänteitä havaittiin, että dialogisia ja osallistavia opetuskeskusteluita esiintyi erityisesti pedagogista koulutusta saaneiden assistenttien ohjaamilla oppitunneilla.
Työryhmän toisessa tutkimuksessa taas tarkasteltiin videoklubien käyttöä opetusassistenttien koulutuksessa. Videoklubeilla tarkoitetaan menetelmää, jossa opettajat tai opettajaopiskelijat kokoontuvat yhteen katsomaan videoklippejä toistensa opetuksesta ja keskustelemaan näistä. Menetelmä on käytössä myös Jyväskylän yliopiston luokanopettajakoulutuksessa. Tulosten mukaan videoklubeihin osallistuminen sai assistenteissa aikaan korkeatasoista pedagogista pohdintaa ja se mahdollisti opetuskäytänteiden omaksumisen toisilta assistenteilta.
- Kokeellisen opetuksen uudistaminen on luonnollista jatkumoa aiemmalle kehitystyöllemme. Esimerkiksi teoriaopetukseen kehittämämme Primetime-opetusmalli on nykyään laajasti käytössä ympäri Suomea. Rohkea kehitystyö on siivittänyt meitä korkeatasoiseen julkaisutoimintaan fysiikan opetuksen tutkimuksen alalla. Nytkin aiheesta on meneillään kaksi väitöskirjatutkimusta, kertoo fysiikan laitoksen koulutuksesta vastaava varajohtaja, professori Pekka Koskinen.
Artikkelien tiedot:
Lehesvuori, S., Lehtinen, A., Hämäläinen, R., Maunuksela, J., & Koskinen, P. (2023). Student-centredness in physics laboratory teaching sessions. Learning, Culture and Social Interaction, 43, 100773. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210656123000892
Antti, L., Sami, L., Jussi, M., Raija, H., & Pekka, K. (2024). Video clubs in physics teaching assistant training: Teaching assistants’ experiences. Physical Review Physics Education Research, 20(2), 020101. https://journals.aps.org/prper/abstract/10.1103/PhysRevPhysEducRes.20.020101
Tutkimusryhmän verkkosivut: https://www.jyu.fi/fi/tutkimusryhmat/fysiikan-opettajankoulutuksen-ja-opetuksen-tutkimuksen-ryhma
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistonlehtori Antti Lehtinen, antti.t.lehtinen@jyu.fi, +358408054826
Professori Pekka Koskinen, pekka.j.koskinen@jyu.fi, +358408054089
Yliopistonlehtori Sami Lehesvuori, sami.lehesvuori@jyu.fi, +358408054952
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme