Kutilan kanavahanke Taipalsaarella sai vesiluvan – yli satametrinen silta kohoaa näyttäväksi maamerkiksi
Uusi Kutilan kanava yhdistää Suur-Saimaan ja Pien-Saimaan sekä lyhentää veneilyreittiä Lappeenrannasta Suur-Saimaalle. Vesistön kunnon parantamiseen tarkoitetun kanavan yli rakennetaan reilu satametrinen silta, joka nousee 18 metrin korkeuteen vedenpinnasta. A-Insinöörit suunnittelee kanavan ja sen ylittävän sillan.

Yli sata vuotta vanha Kutilan kanavahanke Taipalsaarella on toteutumassa, kun hanke sai vesiluvan aluehallintovirastolta elokuun lopussa. Kutilan kanava avaa uuden väylän Suur-Saimaan Kiviselältä noin 500 metriä leveän Kutilan kannaksen ja Umianlammen kautta Pien-Saimaalle. Kanavan yhteyteen rakennettavien pumppaamoiden avulla parannetaan vedenkiertoa.
– Suur-Saimaan todella hyvälaatuista vettä on tarkoitus pumpata läntiselle Pien-Saimaalle, jonka vedenlaatu on tyydyttävässä kunnossa. Kun vesialue on suljettu eikä vesi vaihdu, maatalous ja turvetuotanto ovat aiheuttaneet vesistön rehevöitymistä. Järvessä esiintyy myös sinilevää. Suomen vesistöjen kehittämisohjelman mukaisesti kaikkien järvien vedenlaadun tulisi olla hyvä, kertoo Taipalsaaren kunnan tekninen johtaja Samuli Kakko.
Pumpattavan veden ansiosta etenkin Maaveden laatu paranee Pien-Saimaalla. Kanava lyhentää myös veneilyreittejä Lappeenrannan matkustajasatamasta esimerkiksi Mikkeliin, Kuopioon, Savonlinnaan tai Puumalaan parhaimmillaan 16 kilometriä. Kanavasta toivotaankin vetoapua Saimaan matkailulle ja elinkeinoelämälle.
Kanava rakennetaan vedenalaisena kaivuna, sillä Kutilan kannas on pohjavesialuetta.
– Kanavan suunnittelussa tärkeintä on rakentamisen aikainen vedenhallinta. Vedenalaisessa kaivutyössä kanavan päät suljetaan niin, ettei pohjavesi pääse suotautumaan ja koneet pääsevät etenemään kuten vesiväylien ruoppauksessa. Nykyaikaisen mallinnustekniikan avulla työt voidaan tehdä hyvin tarkasti. Koneenkuljettajat käyttävät koneita tietomallien avulla, kertoo pääsuunnittelija Tuomo Järvenpää A-Insinööreistä.
Pumppaamot tulevat Kutilan kanavan yhteyteen ja Kopinsalmeen kohdille. A-Insinöörit suunnittelee kanavan portti-, sulku- ja pumppaamorakenteita yhdessä asiantuntijaverkoston kanssa, johon kuuluvat AFRY, WSP, Geobotnia, Civil Tech sekä Pontek.
Kanavan ylittävään siltaan poikkeuksellinen alituskorkeus
Hankkeeseen sisältyy noin myös reilun kymmenen kilometrin mittainen veneväylä sekä kanavan yli kulkeva Mantereentien silta, joka on 135 metriä pitkä jännitetty betonipalkkisilta. Sillalle tulee ajoradan lisäksi kevyen liikenteen väylä, ja se nousee korkeine maapenkereineen maastosta näkyväksi maamerkiksi.
– Sillassa on poikkeuksellista sen merkittävä 18 metrin alikulkukorkeus. Korkeutta tarvitaan, jotta purjeveneetkin pääsevät kulkemaan suoraan Lappeenrannasta ja Taipalsaarelta Suur-Saimaalle, Tuomo Järvenpää kertoo.
Kutilan kanavahanke on ollut ensimmäisen kerran esillä uittoväylänä jo 1880-luvulla. Lappeenrannan kaupunki, Taipalsaaren kunta ja Etelä-Karjalan liitto tekivät esityksen nyt vesiluvan saaneen kanavan rakentamisesta jo vuonna 1982.
Tavoitteena on, että kanavan, pumppaamojen ja sillan rakentaminen voisi alkaa vuonna 2025. Pumppaamot on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2026 aikana. Veneliikenteelle kanava avattaisiin vuonna 2027.
Yhteyshenkilöt
Samuli Kakko, tekninen johtaja, Taipalsaaren kunta
puh. 040 774 9252
samuli.kakko@taipalsaari.fi
Tuomo Järvenpää, yksikönjohtaja silta- ja vesirakenteet, A-Insinöörit
puh. 050 338 6540
tuomo.jarvenpaa@ains.fi
Kuvat



Tietoa julkaisijasta
A-Insinöörit (AINS Group) on suomalainen, ennakkoluuloton kiinteistö- ja rakennusalan suunnittelu- ja konsulttitalo. Luomme yhdessä parasta rakennettua ympäristöä ja haastamme koko alaa uudistumaan kestävästi. 1 350 hengen asiantuntijayhteisömme tarjoaa kiinteistö- ja rakennushankkeisiin kaikki suunnittelu- ja projektijohtopalvelut kuudella liiketoiminta-alueella: rakennuttaminen, arkkitehtisuunnittelu, rakennesuunnittelu, korjaussuunnittelu, teollisuus- ja talotekniikka sekä yhdyskunta- ja ympäristösuunnittelu. Toimimme 19 toimipisteessä Suomessa ja kansainvälisesti.
A-Insinöörit – ihmisiä, joiden kanssa rakennat rohkeasti parempaa. www.ains.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta A-Insinöörit Oy
Kristiinankaupungin satama-alue kehittyy – vihreän siirtymän ja uusiutuvan energian tarpeet etusijalla8.4.2025 13:57:22 EEST | Tiedote
Kristiinankaupungin Karhusaaren syväsataman alueen kehittäminen etenee. Kaupungin tavoitteena on edistää satamatoimintoja ja mahdollistaa vedyn tuotanto alueella. Luonnosvaiheessa oleva Karhusalmen asemakaavan muutos ja laajennus koskee noin 87 hehtaarin aluetta. Asemakaavan laatimisesta vastaa A-Insinöörit.
Mikko Stenroos johtamaan A-Insinöörien rakennesuunnittelua Länsi-Suomessa7.4.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Korjaus- ja käyttötarkoituksen muutoshankkeissa meritoitunut rakennustekniikan DI Mikko Stenroos on nimitetty A-Insinöörien rakennesuunnitteluyksikön uudeksi yksikönjohtajaksi Turkuun ja Poriin.
A-Insinöörien kannattavuus parani vuonna 202425.3.2025 09:29:40 EET | Tiedote
A-Insinöörit-konsernin toiminnan kannattavuus parani vuonna 2024 haastavana jatkuneessa markkinatilanteessa. Teollisuuden ja vihreän siirtymän investointihankkeet sekä julkisen sektorin tilaukset tasoittivat asunto- sekä toimisto- ja liikerakentamisen matalaa kysyntää.
Jyväskylän teatteritalo uudistuu täysin – uusi esitystekniikka mahdollistaa moniaistilliset teatterikokemukset7.3.2025 09:17:00 EET | Tiedote
Jyväskylän teatteritalon mittavan peruskorjauksen suurin katsojille näkyvä muutos on vanhentuneen esitystekniikan modernisointi, joka parantaa esitysten ääni-, valo- ja kuvakokemuksia. A-Insinöörit vastaa teatteritalon esitys- ja näyttämötekniikan suunnittelusta sekä peruskorjauksen rakennesuunnittelusta.
Kauhajoelle aurinko- ja tuulivoimapuisto vahvistamaan Etelä-Pohjanmaan energiaomavaraisuutta11.2.2025 10:17:00 EET | Tiedote
Kauhajoelle suunnitellaan merkittävän kokoista aurinko- ja tuulivoimapuistoa. Puisto toisi toteutuessaan Etelä-Pohjanmaalle yhdeksän tuulivoimalaa sekä kaksi aurinkoenergian tuotantoaluetta osin entisille turvenevoille. A-Insinöörit vastaa ATP Pallonevan hankkeessa pääkonsulttina osayleiskaavan laatimisesta sekä ympäristöselvitysten yhteensovituksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme