Sexuella trakasserier riktade till minderåriga har blivit allt vanligare – i huvudstadsregionens skolor, andra stadium och ungdomsgårdar ges hjälp att identifiera och reagera på trakasserierna
Resultaten av enkätundersökningen Hälsa i skolan, som genomförs vartannat år, visar att sexuella trakasserier riktade till barn och unga har blivit allt vanligare. Man har observerat att barn och unga kan ha svårt att identifiera sexuella trakasserier. Under innevarande år hanterar man fenomenet i huvudstadsregionens skolor, andra stadium och ungdomsgårdar för att barn och unga ska lära sig identifiera och reagera på sexuella trakasserier. Ämnet hanteras i skolorna från årskurs 5 och uppåt i enlighet med åldersnivån i Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda. Dessutom produceras material om ämnet till kanaler som drivs av influerare i sociala medier som följas av de unga.
Med hjälp av den nationella enkätundersökningen Hälsa i skolan produceras vartannat år mångsidig uppföljningsinformation om barns och ungas hälsa och välbefinnande. Enkäten besvaras av elever i årskurs 4–5, årskurs 8–9 samt av studerande i gymnasiet och årskurs 1–2 inom yrkesutbildning. Förra året besvarades enkäten av totalt 47 134 elever inom huvudstadsregionen. Städerna i huvudstadsregionen vill för sin del hjälpa till att identifiera sexuella trakasserier samt förebygga förekomsten av dessa bland barn och unga.
Enkäten påvisar att sexuella trakasserier upplevs bland alla åldersgrupper som besvarar enkäten. Mest sexuella trakasserier har upplevts av elever i årskurs 8–9 och flickor i gymnasieåldern, varav nästan hälften har utsatts för sexuella anspelningar eller trakasserier. Sexuella trakasserier verkar riktas till allt yngre, då trakasserierna som upplevts av elever i årskurs 4–5 hade ökat jämfört med undersökningen två år tidigare och motsvarade nu cirka 10 procent av respondenterna.
Sexuella trakasserier är vanligast i sociala medier
Man kan bli utsatt för sexuella trakasserier i offentliga rum, hemma eller via webben. Sexuella trakasserier som riktas till unga i sociala mediekanaler består vanligen av sändning av meddelanden och bilder med sexuella betoningar. Interaktioner ansikte mot ansikte förknippas också med fysisk sexuell aktivitet.
Under de senaste åren har i synnerhet sändning av bilder med sexuell betoning blivit allt vanligare bland unga, eftersom det annars också har blivit allt vanligare att ta bilder och filma videor. Sexuella trakasserier på sociala medier har blivit ett så vanligt fenomen att en del barn och unga tänker att det gör till sociala medier.
"Ju yngre person det är fråga om, desto svårare kan det vara att identifiera att man har fallit offer för sexuellt våld. Groomare, det vill säga vuxna som lockar minderåriga till sexuella aktiviteter, kan vara mycket skickliga på att först få barnets eller den ungas förtroende genom att fråga hur hen mår och berömma hens utseende, och så småningom önskas sexuell aktivitet från barnet eller den unga”, berättar Annina Lehtonen vid polisen i Västra Nyland som är specialiserad på misshandels- och sexualbrott riktade till barn.
Lärare och ungdomsledare hjälper unga att identifiera trakasserier och att reagera på dem
Under hösten har kommunerna i huvudstadsregionen producerat material som stöd för lärare och ungdomsledare i hanteringen av sexuella trakasserier tillsammans med barn och unga. Stödmaterialet är avsett för vuxna och innehåller beskrivningar av begrepp, diskussionsfrågor och delaktiggörande uppgifter, med hjälp av vilka fenomenet hanteras. Vid sidan av stödmaterialet kan man se videor som underlättar identifieringen av sexuella trakasserier som har producerats av Rädda Barnen rf.
Fenomenet sexuella trakasserier hanteras i år på skolor och ungdomsgårdar från årskurs 5 ända upp till gymnasieåldern i enlighet med åldersnivån. Teman som hanteras omfattar begrepp med anknytning till sexuella trakasserier, bilder med sexuell betoning, grooming, att få stöd, mutning av unga och att göra en polisanmälan samt att groomare har flera offer. Målet är att unga ska lära sig att identifiera sexuella trakasserier och agera korrekt om de faller offer för det eller oavsiktligt gör sig själva skyldiga till gärningar som uppfyller kännetecknen för sexuella trakasserier.
Vuxna är skyldiga att göra en myndighetsanmälan redan vid misstanke
Vuxna är skyldiga att göra en anmälan till polisen och barnskyddsmyndigheten om de misstänker att ett barn eller en ung har fallit offer för sexuellt antastande. Det räcker dock inte bara med att göra en anmälan, utan den vuxna är skyldig att se till att barnet eller den unga även får tillräckligt med stöd i situationen.
“Vi på polisen önskar att man tar kontakt med oss med låg tröskel redan vid misstanke om att ett barn eller en ung har fallit offer för sexuellt våld. Endast på det här sättet kan också vi vid polisen ingripa i situationen och eventuellt hålla förövarna ansvariga för sina gärningar”, konstaterar Lehtonen.
Så här kan barn och unga skyddas på webben:
1. Det är viktigt att som en del av diskussioner i vardagen fråga barn och unga om hur det går med och vad de tänker om webben och sociala medier.
2. Det är även bra att fråga om det har hänt någonting som barnet eller den unga tycker känns tråkigt eller förvirrande.
3. Visa intresse för barnets och den ungas angelägenheter, så blir det också lättare att ta upp orosmoment.
4. Sexualundervisning, där barn och unga får information om sexuella trakasserier som sker på webben, är ett viktigt sätt att skydda dem.
Misstänkt olagligt material som bevisar sexuella trakasserier riktade till barn och unga eller aktiviteter med anknytning till detta kan anmälas till polisen eller Rädda Barnens Nettivihje (www.pelastakaalapset.fi/sv/nettivihje-hotline/).
Kontakter
Intervjuförfrågningar:
Esbo stad: Susanna Nikko, kommunikationschef, susanna.nikko@espoo.fi,
tfn 050 55 17118.
Helsingfors stad: Mia Kivioja, johtava psykologi, +358405199805, mia.kivioja@hel.fi
Vanda stad: Tiina Kulju-Palo, elevhälsans specialsakkunniga, tiina.kulju-palo@vantaa.fi, tfn 040 513 7818.
Rädda Barnen rf: Maarit Mustonen, sakkunnig, maarit.mustonen@pelastakaalapset.fi, tfn 040 351 3475.
Följ Espoon kaupunki - Esbo stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad
Tee oma taidereitti: EMMA – Espoon modernin taiteen museon julkiset taideteokset löytyvät nyt Espoon kaupungin karttapalvelusta18.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
EMMAn taide ulottuu ympäri Espoon kaupunkia. Yhteensä 70 julkista taideteosta on kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa eri puolilla Espoota ja määrä tulee täydentymään. Kesäkuun alussa teokset on lisätty Espoon kaupungin avoimeen karttapalveluun yhteistyössä Espoon kaupunkitekniikan keskuksen kanssa. Taide kaupungilla -karttapalvelun tavoitteena on parantaa tiedon jakamista ja teosten löydettävyyttä.
Kaupunginhallitus: Espoontorin asemakaavan muutos mahdollistaa asemanseudun kehittämisen16.6.2025 19:55:34 EEST | Tiedote
Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa Espoontorin kauppakeskuksen laajentaminen hypermarketilla, lisätä asuntorakentamista sekä kehittää asemanseutua joukkoliikenteen solmukohtana.
Konserni- ja tilajaosto kokoontui ensimmäistä kertaa16.6.2025 14:06:20 EEST | Tiedote
Konserni- ja tilajaosto tukee kaupunginhallitusta kaupungin tytäryhteisöjen johtamisessa sekä muiden yhteisöjen ohjauksessa ja seurannassa.
Stadsträdgårdens trädbank hjälper Esbo att anpassa sig till klimatförändringen12.6.2025 11:19:59 EEST | Pressmeddelande
Den globala uppvärmningen kommer inom en snar framtid att leda till liknande väderförhållanden i Esbo som i Centraleuropa. Därför bereder sig staden på och anpassar sig till klimatförändringen genom ett nytt försök, där trädslag importeras från sydliga länder och odlas som framtida gatuträd.
Kaupunginpuutarhan puupankki auttaa Espoota sopeutumaan ilmastonmuutokseen12.6.2025 11:19:59 EEST | Tiedote
Ilmaston lämpeneminen tuo lähitulevaisuudessa Espooseen Keski-Euroopan olosuhteet. Siksi kaupunki varautuu ja sopeutuu ilmastonmuutokseen uudella kokeilulla, jossa etelästä tuotuja puulajeja kasvatetaan tulevaisuuden katupuiksi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum