Maaseudun yrittäjät katsovat rohkeasti tulevaisuuteen
Varsinais-Suomen maaseudun mikro- ja pienyritykset kasvavat ja kehittyvät nyt innolla. EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvia yritystukia on haettu aiempaa vilkkaammin, mikä kertoo siitä, että uskoa tulevaisuuteen on!
EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvia yritystukia voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin. Tukipaletti taipuu moneen tarpeeseen. Tarjolla on esimerkiksi 1 000 euron tukia yritystoiminnan suunnitteluun, ja toisessa ääripäässä tukea voidaan myöntää miljoonien eurojen investointeihin.
Esimerkiksi paraislainen NorColour investoi vuoden 2023 lopulla väripalikoiden robottimaalauslinjaan, automaattiseen foliopainatuslinjaan ja varastotiloihin – ja samalla lähes kolminkertaisti tuotantokapasiteettinsa kyseisessä tuoteryhmässä EU:n maaseuturahoituksen tuella.
Maaseudun yritystukia haetaan ELY-keskuksista ja Leader-ryhmistä. EU:n maaseuturahoituskaudella 2023–2027 yritystukia on haettu Varsinais-Suomessa aiempaa innokkaammin.
– Tämän rahoituskauden aikana ELY-keskus on tehnyt jo 60 myönteistä yritystukipäätöstä. Näistä valtaosa kohdistuu aineellisiin investointeihin, esimerkiksi koneisiin ja rakentamiseen. Kiinnostus yritysten kehittämistukiin on kasvanut kauden edetessä, minkä näemme maaseudun yritysten kasvun ja uudistumisen näkökulmasta hyvänä asiana. Rahoitettujen yrityshankkeiden kokonaiskustannusarvio on 16,5 miljoonaa euroa ja näihin on myönnetty tukea 3,8 miljoonaa euroa, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava yritysasiantuntija Hilkka Halla.
– Iloksemme vastaanotimme edellisellä valintajaksolla myös ensimmäisen käynnistystukihakemuksen maatilan ohessa käynnistettävän uuden liiketoiminnan toimenpiteiden tukemiseksi, hän jatkaa.
Myös Leader-ryhmissä on huomattu kasvava kiinnostus yritystukia kohtaan. Leader Varsin Hyvän toiminnanjohtaja Pia Poikonen kertoo, että erityisesti uudet Leader-tuet innostavat ja rohkaisevat aloittamaan yritystoimintaa.
– Käynnistystukia koko- tai osa-aikaiseen yrittäjyyteen on haettu todella paljon. Toimiville yrityksille suunnatut kehittämistuet ovat myös suosittuja ja kannustavat toivottavasti laajentamaan yritysten tuote- ja palveluvalikoimaa tai kohderyhmiä. Kehittämistukea voi käyttää selvityksiin esimerkiksi kansainvälistymistä suunniteltaessa.
Tukia haetaan Hyrrä asiointipalvelun avulla. Rahoittajaan kannattaa aina olla yhteydessä ennen hakemuksen jättämistä. ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien yritysasiantuntijat neuvovat mielellään jo hakemuksen valmistelussa. Tukihaku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien valintajaksot löytyvät kootusti sivulta maaseutu.fi/varsinais-suomi.
Pääasiassa tuet on suunnattu maaseudun mikro- ja pienyrityksille, mutta poikkeuksena tukea voidaan myöntää myös keskisuurten maataloustuotteita jalostavien yritysten investointeihin ja kehittämishankkeisiin.
Varsinais-Suomesta suurin osa kuuluu maaseuturahoituksen piiriin. Tukikelpoisen alueen tarkat rajat voi tarkistaa ELY-keskuksen karttapalvelusta.
Leader-ryhmillä on tarjolla monenlaisia yritystukia
Varsinais-Suomessa on viisi Leader-ryhmää: Turun seudulla toimiva Varsin Hyvä, saaristossa toimiva I samma båt – Samassa veneessä, Loimaan seudulla ja Somerolla toimiva Jokivarsikumppanit, Vakka-Suomessa ja Raumalla toimiva Ravakka sekä Salon seudulla ja Uudenmaan puolella toimiva Ykkösakseli.
Varsinais-Suomen Leader-ryhmät pääsevät jakamaan rahoituskauden 2023–2027 aikana tukea maaseudun kehittämiseen yli 20 miljoonaa euroa.
Leader-ryhmät myöntävät yritystukia omien paikallisten kehittämisstrategioidensa mukaisesti. Leader-yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat korkeintaan 5 htv mikroyritykset.
Osa Leader-ryhmistä myöntää yritystukia myös nuorille, jotka haluavat työllistää itsensä yrittäjinä. Leader I samma båt – Samassa veneessä myönsi kesällä 2024 Nuori Yrittäjä -tukea yhteensä 15 nuorten perustamalle yritykselle. Yksi niistä oli M/S Auralla toimiva Cafe Puksprööti, jonka perustivat 19-vuotias Joonatan Hiltunen ja 18-vuotias Nella Närhi.
– Tämä on ollut taloudellisesti paljon kannattavampaa kuin kesätöissä käyminen. Toki päivätkin ovat pitkiä. Teemme usein 12-tuntisia päiviä seitsemän päivää viikossa. Mutta syksyllä on sitten aikaa levätä. Elokuun jälkeen pidämme kahvilaa auki vain torstaista sunnuntaihin, nuori pari kertoo.
Kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä, mutta tämä kesän perustella tunnelma on todella positiivinen.
– Nautimme siitä, että yrittäjinä saamme suunnitella kaiken itse alusta asti. Ja erityisen mielenkiintoista tämä on liikkuvassa aluksessa, jossa maisemat vaihtuvat koko ajan.
Lisätiedot:
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Hilkka Halla, johtava yritysasiantuntija
02 9502 2085
Leader-ryhmät
Pia Poikonen, Leader Varsin Hyvän toiminnanjohtaja
050 338 3867
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
Odlingen av rybs och raps ska ökas och effektiviseras med hjälp av ett nytt projekt9.10.2024 12:28:58 EEST | Pressmeddelande
Den finländska livsmedelsindustrin har redan länge önskat mer inhemsk rybs och raps på marknaden. Efterfrågan skulle räcka till även om produktionen tredubblades från den nuvarande nivån. Odlingen av rybs och raps skulle kunna bidra till att öka den ekonomiska lönsamheten för gårdar. Dessutom skulle det gynna miljön.
Rypsin ja rapsin viljelyä pyritään lisäämään ja tehostamaan uuden hankkeen avulla9.10.2024 12:28:58 EEST | Tiedote
Suomalainen elintarviketeollisuus on toivonut jo pitkään lisää kotimaista rypsiä ja rapsia markkinoille. Kysyntää riittäisi, vaikka tuotanto kolminkertaistuisi nykyisestä. Rypsin ja rapsin viljely voisi hyvin olla osaratkaisu maatilojen taloudellisen kannattavuuden kasvuun. Lisäksi siitä hyötyisi ympäristö.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan päällystystyöt viikolla 414.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Päällystystyöt jatkuvat vielä lokakuun lopulle. Viikolla 41 Varsinais-Suomen alueella päällystystöitä tehdään Raisiossa, Salossa, Loimaalla ja Paimiossa. Satakunnan alueella päällystystöitä tehdään Porissa, Nakkilassa ja Kokemäellä.
Förnyandet av Norrbys förbindelsebåtsbrygga inleds i Iniö3.10.2024 09:20:00 EEST | Pressmeddelande
NTM-centralen i Egentliga Finland inleder byggandet av en ny förbindelsebåtsbrygga i Norrby i Iniö vecka 42. Byggnadsarbetet pågår fram till slutet av 2024. Den nya förbindelsebåtsbryggan byggs på samma plats som den nuvarande bryggan. Bryggan är ur bruk under tiden arbetet pågår och som ersättande hamn fungerar Kanvik. Vi beklagar de olägenheter som byggnadsarbetet orsakar förbindelsefartygstrafiken.
Norrbyn yhteysaluslaiturin uusiminen alkaa Iniössä3.10.2024 09:20:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Iniön Norrbyssä uuden yhteysaluslaiturin rakentamistyöt viikolla 42. Rakennustyöt kestävät vuoden 2024 loppuun. Uusi yhteysaluslaituri rakennetaan nykyisen laiturin paikalle. Laituri on työn ajan pois käytöstä, korvaavana satamana toimii Kanvik. Pahoittelemme rakennustöiden aiheuttamia haittoja yhteysalusliikenteelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme