1,5 miljoonan euron ERC-rahoitus kahdeksalle tutkijalle Helsingin yliopistossa
Arvostetun ERC Starting Grant -rahoituksen saaneet tutkivat muun muassa avaruussäätä ja vankien terveystilastojen manipulointia. Helsingin yliopiston tutkijat ovat menestyneet kilpaillun ERC-rahoituksen saamisessa hyvin.
Kahdeksan Helsingin yliopiston tutkijaa on saanut Euroopan tutkimusneuvostolta lupaavalle, uransa alkuvaiheessa olevalle tutkijalle myönnettävän ERC Starting Grant -rahoituksen. Viisivuotinen, pitkäjänteisen työskentelyn mahdollistava rahoitus on erittäin kilpailtu.
ERC Starting Grant -rahoituksen saaneet Helsingin yliopiston tutkijat ja hankkeet:
Avaruussää voi vaikuttaa maapalloon ja teknisiin sovelluksiin: häiritä satelliittipaikannusta, viestintää ja sähkönjakelua, vahingoittaa avaruusalusten elektroniikkaa sekä lisätä ilmakehän kitkaa. Maxime Grandinin tutkimushankkeessa pyritään selvittämään, miten Maan lähiavaruus vaikuttaa ilmakehään. Tieto helpottaa avaruussään aiheuttamien vahinkojen ennakointia ja rajoittamista.
Kateenkorva tuottaa immuunipuolustukselle tärkeitä T-soluja. Elin vaurioituu helposti kantasolusiirron yhteydessä, mikä johtaa erilaisiin vaikeisiin komplikaatioihin. Eliisa Kekäläisen johtama tutkimushanke pyrkii selvittämään, miten kateenkorva suojautuu ulkoisia uhkia vastaan ja miten puolustus muuttuu ikääntymisen yhteydessä.
Kamil Mamakin tutkimuksessa kehitetään robotit huomioon ottavan rikosoikeuden filosofisia perusteita. Samalla luodaan pohjaa ihmisten ja robottien sujuvalle yhteistyölle.
Riippuvuutta aiheuttavia tuotteita, kuten rahapelejä, myydään ja markkinoidaan yhä enemmän verkossa. Verkkoympäristöissä kaikesta toiminnasta kertyy valtavat määrät käyttäytymisdataa. Virve Marionneaun hanke tutkii digitaalisten rahapeliyhtiöiden verkostoja ja sitä, miten verkostot hyödyntävät dataa kaupallisiin tarkoituksiin. Tarkoitus on ymmärtää riippuvuuksien syntyyn liittyviä taloudellisia valtarakenteita ja sitä, miten niihin voisi sääntelykeinoin puuttua.
Alexander Mühleip tutkii, miten malarialoisen solujen niin sanotut moottorit eli mitokondriot muuttavat kalvorakennettaan siirtyessään elinkaaren vaiheesta toiseen. Tieto tämän muokkauksen biologisista perusteista voi tuoda uusia keinoja malarian leviämisen hallintaan ja lääkkeiden kehittämiseen.
Nanna Myllyksen tutkimusprojektissa kehitetään uusia laskennallisia ja kokeellisia menetelmiä sen selvittämiseksi, miten ilmakehän happipitoiset orgaaniset yhdisteet muodostuvat, osallistuvat aerosolien syntyyn ja vaikuttavat ilmastoon. Tutkimuksessa tuotettua dataa käytetään parantamaan ilmakehämallien tarkkuutta, mikä auttaa tekemään ympäristön kannalta kestäviä poliittisia päätöksiä.
Mikhail Nakonechnyin hankkeessa tutkitaan brittiläisiä, Intian siirtomaa-aikaisia, yhdysvaltalaisia ja neuvostovenäläisiä vankiloita ja vankileirejä länsimaisen rangaistuslaitoksen varhaisvaiheista nykypäivään. Tutkimuksessa selvitetään, miksi ja milloin vankien terveystilastoista tuli niin merkittäviä, että niitä alettiin manipuloida poliittisiin tarkoituksiin.
Jonathan Valkin hankkeessa tutkitaan arameankielisen kirjoituksen nousua Lähi-idässä ensimmäisen vuosituhannen alkupuoliskolla eaa. Tutkimus lisää ymmärrystä paitsi muinaisesta Lähi-idästä myös oman aikamme kielellisestä ja kulttuurisesta vaihtelusta.
Suomen ykkönen, Pohjoismaiden kakkonen ja Euroopan 25:s ERC-rahoitusten määrässä
Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoitukset ovat hyvin kilpailtuja, ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat menestyneet niiden hauissa erittäin hyvin: Helsingin yliopistoon on tullut ERC-rahoituksia kautta aikain eurooppalaisista yliopistoista ja tutkimusinstituuteista 25:nneksi eniten. Pohjoismaissa Helsingin yliopiston sijoitus on toinen ja Suomessa ykkönen: Helsingin yliopiston tutkijat ovat saaneet vajaa puolet kaikista Suomeen tulleista ERC-rahoituksista.
Laskuissa ei ole mukana eri yliopistoissa työskentelevien tutkijoiden kesken jaettavaa Synergy Grant -rahoitusta.
Euroopan tutkimusneuvosto ERC on yksi arvostetuimmista tutkimuksen rahoittajista. Se edistää monialaisesti huippututkimusta pitkäaikaisilla tutkimusmäärärahoilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Näkyminen on yhä keskeisempi vallankäytön muoto politiikan areenoilla11.9.2024 09:55:48 EEST | Tiedote
Lisääntyvä visuaalisuus ja sen myötä syntyvät poliittisen toiminnan käytännöt muuttavat julkista keskustelua ja demokratiaa monin tavoin.
Uusi luontohaaste lapsille, nuorille ja opettajille: havaitse sata lajia lukuvuoden aikana9.9.2024 07:10:00 EEST | Tiedote
Syyskuussa käynnistyvä lasten ja nuorten 100 lajia -haaste kutsuu mukaan/innostaa havainnoimaan luontoa. Haasteeseen voi osallistua kuka vain, ja sitä voidaan hyödyntää myös opetuksessa ja harrastustoiminnassa.
Energiatehokkaampia muuntajia atomi kerrallaan4.9.2024 14:00:00 EEST | Tiedote
Sähköistyvän maailman hiilijalanjäljestä iso osa syntyy sähkölaitteiden hävikistä. Helsingin yliopiston tutkijat kehittävät uusia materiaaleja, joiden avulla hävikki pienenee minimiin.
Anestesia säätelee aivo-selkäydinnesteen virtausta hiilidioksidia tehokkaammin4.9.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Yleisesti käytetyillä anestesia- ja kipulääkkeillä on merkittäviä vaikutuksia aivo-selkäydinnesteen virtaukseen ja määrään sekä aivojen puhdistumiseen glymfaattisen järjestelmän kautta. Tutkimustulokset saattavat vaikuttaa neurokirurgisen anestesiologian käytäntöihin.
Poissaolot peruskoulussa voivat ennustaa opintojen keskeytymistä ja psyykkistä pahoinvointia3.9.2024 12:45:26 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeessa on selvitetty peruskoululaisten poissaolojen yhteyttä heidän hyvinvointiinsa, motivaatioonsa ja koulumenestykseensä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme