Jägaren, spetsen och skogshönsfåglarna – en av de mest traditionsrika jaktformerna startar
Jakten på skogshönsfåglarna tjäder, orre, järpe och dalripa startar den 10 september. Storleken på fågelstammarna och jakttiderna varierar i olika delar av landet.
Skogshönsfåglarnas stammar varierar kraftigt i storlek från år till år. I den cykliska stamvariationen upprepas topp- och bottenåren med i snitt cirka 6–7 års mellanrum. Hönsfågelcykeln befinner sig i olika faser i olika delar av landet.
På grund av den kraftiga stamvariationen regleras jakttiderna årligen. När stammen är på sin lägsta nivå är jakttiderna i genomsnitt kortare och när den är som störst är de längre. Jakttiderna i det egna jaktområdet kan kontrolleras på sidan riista.fi.
- Särskilt i år är de regionala variationerna i hönsfågelstammarna stor och vid jakten ska den lokala fågelsituationen beaktas. I vissa delar av landet är häckningsresultatet sämre än i genomsnitt. Därför ska man komma ihåg att hålla bytesmängderna på en måttlig nivå, säger jaktchef Mikael Luoma från Finlands viltcentral.
I princip lönar det sig att rikta jakten till unga åldersklasser, där den naturliga dödligheten också i övrigt är stor.
Information om fågelstammarnas tillstånd möjliggör hållbar jakt
Exakta och regionalt täckande stamuppgifter samt uppgifter om fångsten möjliggör uppskattningen av hållbar jakt. Information om stammarnas situation produceras av frivilliga jägare, som under sensommaren har inventerat närmare tusen vilttrianglar.
- Den stora frivilliginsatsen vid inventeringen av vilttrianglarna återspeglar jägarnas ansvarsfullhet, konstaterar jaktchef Matti Kervinen från Finlands viltcentral.
Traditionsrik jakt
Jakten på skogshönsfåglarna tjäder, orre, järpe och dalripa är en av de traditionsrikaste jaktformerna i Finland.
Traditionellt har skogshönsfåglar jagats med skällande fågelhund, som med sitt skall visar jägaren fram till en fågel i ett träd. Vid jakten kan också ställande eller stötande fågelhundar användas. De mest framstående jägarna lockar järpen inom skottavstånd med en lockpipa som de själva tillverkat av en vingpenna från en tjäder. Den som har lyckan med sig kan få ett byte, som tillreds till en festmåltid.
Resultaten från vilttriangelinventeringarna (luke.fi)
Jakttiderna för skogshönsfågel (riista.fi)
Anvisningar för ansvarsfull jakt på skogshönsfågel (riistainfo.fi)
Nyckelord
Kontakter
Mikael LuomaJaktchef, Österbotten
Tel:029 431 2271mikael.luoma@riista.fiLänkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Sälskador utmaning för fisket – samarbete med jägare tryggar tillgången på inhemsk fisk25.6.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Havssälarna orsakar skador för kommersiellt fiske. Yrkesfiskarna strävar efter att anpassa sig till situationen, men de fångstredskap som förstörs av gråsälarna och den förlorade fångsten försämrar tillgången på inhemsk fisk. Timo Saarinen är en av de få jägare som specialiserat sig på säljakt. Jakten riktas i samarbete med yrkesfiskarna till de individer som orsakar betydande skador för fisket.
Hyljevahingot kurittavat kalastusta – yhteistyö metsästäjien kanssa turvaa kotimaisen kalan saantia25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Merihylkeet aiheuttavat vahinkoja kaupalliselle kalastukselle. Kalastajat pyrkivät sopeutumaan tilanteeseen, mutta hallien rikkomat pyydykset ja menetetty saalis heikentävät kotimaisen kalan saatavuutta. Timo Saarinen on yksi harvoista metsästäjistä, joka on erikoistunut hylkeenpyyntiin. Pyynti kohdistetaan yhteistyössä kalastajien kanssa niihin yksilöihin, jotka aiheuttavat merkittäviä vahinkoja kalastukselle.
Jägare, det är dags att inventera sjöfågelkullarna23.6.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
En morgon eller kväll ute i naturen i juli kan ge värdefull tilläggsinformation om sjöfåglarna. Informationen används bland annat vid beslut om jaktbegränsningar. Nu är det dags att inventera sjöfågelkullarna igen!
Metsästäjä, on aika laskea vesilintupoikueet23.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Yksi heinäkuinen aamu tai ilta luonnossa voi tuottaa arvokasta lisätietoa vesilinnuista. Tietoa, jota hyödynnetään muun muassa metsästysrajoituksista päätettäessä. On jälleen aika laskea vesilintupoikueita!
En lös katt eller hund är en fara för djurens ungar i naturen13.5.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Husdjur, katter och hundar som rör sig fritt kan orsaka stor förödelse i naturen. Katten hör inte hemma i naturen – ett husdjur utan tillsyn är ett hot mot häckande fåglar och däggdjurens ungar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum