Syksyn Tiedettä kaikille -tapahtumat tarjoavat tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille
Herätä uteliaisuutesi – tervetuloa saamaan uusia oivalluksia tutkitun tiedon äärelle! Osallistu yleisötapahtumiin, heittäydy keskusteluihin, kartuta taitojasi työpajoissa tai uppoudu kiehtoviin todellisuuksiin ajankohtaisissa näyttelyissä – niiden jälkeen näet maailman uusin silmin. Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -toiminta on kaikille avointa.

Tämän syksyn ohjelmassa pohditaan muun muassa, tekevätkö digilaitteet meistä sivistyneempiä ja viisaampia, vai käykö päinvastoin? Paneelikeskustelu järjestetään 10.10. Mitä ratkaisuja tutkimus ja tekoäly tuovat oman ja läheistesi terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi? Tästä puhutaan 12.12.
Tätä ennen kannattaa piipahtaa kampuksella jo syyskuun lopussa. Tutkijoiden yö valaisee Jyväskylän syksyisen illan yhdessä Valon kaupungin kanssa 27.9.2024. Luvassa on jälleen monitieteellistä ohjelmaa koko perheelle.
Kirjasto Lähteessä järjestettävät Tiedeillat tarjoavat kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja ja tilaisuuden keskustella aiheesta. Lokakuussa puhutaan perhe-elämän paineista ja joulukuussa Nobel-illassa esitellään tieteen tuoreimmat huippusaavutukset. Tietokirjaillassa 12.9. toimittaja Johanna Aatsalo kertoo tarinasta doping-uutisen taustalla. Marraskuussa Tietokirjailta rantautuu Jyväskylän kirjamessuille.
JYUniorien syyslomaleirit tarjoavat monenlaista tekemistä lapsille ja nuorille viikolla 42. Koko perheen Halloween-iltaa vietetään Luontomuseossa 1.11., jolloin luvassa on kaikkea karmivaa ja jännää!
Kiinnostavat näyttelyt Jyväskylän yliopiston tiedemuseon näyttelykohteissa Luontomuseossa ja Näyttelykeskus Soihdussa ovat auki läpi vuoden. Näyttelyihin on vapaa pääsy.
Perinteiset Ikääntyvien yliopiston yleisöluennot keräävät väen yliopiston päärakennukseen. Syksyn mielenkiintoisia puhujavieraita ovat muun muassa kirjailija Virpi Hämeen-Anttila ja kansleri emeritus Kari Raivio.
Tutustu Tiedettä kaikille -toimintaan ja päivittyvään tapahtumakalenteriin osoitteessa jyu.fi/tiedettakaikille ja hyppää mukaan matkalle oivallusten äärelle!
Mikä Tiedettä kaikille?
Tiedettä kaikille -tunnus kokoaa saman sateenvarjon alle Jyväskylän yliopiston tapahtumat ja palvelut, jotka on tarkoitettu suurelle yleisölle. Valikoimasta löytyy ohjelmaa niin kirjallisuuden ystäville, kestävyysmurroksesta kiinnostuneille, päivänpolitiikkaa seuraaville kuin perheen pienimmillekin – ja paljon muuta!
Tunnelmallisen miljöön tiedesukelluksille tarjoaa muun muassa Arkkitehtuurin Finlandia -palkitun Lähde-kirjaston tilat. Ohjelmaa järjestetään myös muissa kampuksen tiloissa sekä kampusten ulkopuolella.
Tiedettä kaikille -kattauksesta vastaa Jyväskylän yliopisto yhdessä Jyväskylän kesäyliopiston ja Keski-Suomen LUMA-keskuksen kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat Keski-Suomen liitto, Jyväskylän yliopistosäätiö, Mediatalo Keskisuomalainen, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylä-seura ja Jyväskylän Kesä.
Lisätietoja:
Kati Karvonen, kati.a.karvonen@jyu.fi, puh. +358505301748
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uusi Horizon Europe -hanke selvittää monimuotoisuutta tukevia metsänhoidon menetelmiä ja suojeluverkostojen merkitystä muuttuvassa ilmastossa22.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan unionin Horizon Europe -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoittama monikansallinen ”Safeguarding biodiversity and carbon-rich forest Networks in Europe (SafeNet)” -hanke pyrkii turvaamaan metsien biologista monimuotoisuutta ja lisäämään metsäekosysteemien häiriönsietokykyä muuttuvassa ilmastossa.
Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta lähes 2 miljoonaa Jyväskylän yliopistoon21.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopiston tutkijoille yhteensä lähes 2 miljoonan rahoituksen Liikuntatutkimuksen akatemiaohjelmasta (ACTIVE). Rahoituksen saivat Enni-Maria Hietavala ja Mikko Huhtiniemi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, Geoffrey Luck humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta sekä Pekka Mertala kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.
Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta21.5.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
IT-tiedekunnan tutkimus palkittiin arvostetussa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Tuomo Kujala ja Abhishek Sarkar palkittiin parhaan tutkimusjulkaisun palkinnolla yhdessä informaatioteknologian alan huippukonferensseista maailmassa. Tutkimus esitteli Jyväskylän yliopiston uutta Drive-In laboratoriota ja sen tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä kuljettajan tarkkaamattomuuden mittaamiseen liikenteessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme