Nordic Trout Ab sai luvan keskittää kalankasvatuksen avomerialueelle
Nordic Trout Ab:n kalankasvatus siirtyy Kustavin rannikkovesistä avomerelle Suomen historian suurimmassa siirtohankkeessa. Pitkän aikavälin tavoitteiden mukaisesti kasvatuksen ympäristövaikutukset pienenevät siirryttäessä parempaan sijaintiin.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Nordic Trout Ab:lle määräaikaisen ympäristöluvan kalankasvatukseen ja vesitalousluvan kalankasvatukseen tarvittavien rakenteiden sijoittamiseen Pleikilän merialueelle Kustaviin. Uuden laitoksen ravinnepäästöt ovat samaa suuruusluokkaa kuin yhdeksällä siirtyvällä laitoksella yhteensä. Pleikilään yhdistettävällä laitoksella kasvatetaan 500–1 000 gramman kokoluokan kaloista teuraskaloja. Verkkoaltaita on kasvatusalueella noin kuusi, ja niiden yhteenlaskettu pinta-ala on enintään 7 020 m². Kalojen talvisäilytys tapahtuu Kustavin Ströömissä aikavälillä 1.10.–31.5., ja perkaukseen menevää kalaa voidaan säilyttää altaissa ympäri vuoden.
Kalankasvatusta siirretään Kustavin Ströömistä, Kustavin lännenpuolesta ja Iniön-Kustavin ulkosaaristoalueelta ulommas merelle paikkaan, joka soveltuu paremmin kalankasvatukseen. Ympäristöneuvos Ville Salonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että pienten laitosten tuotannon yhdistäminen ja siirtäminen rannikkovesistä avoimemmille merialueille on jo pitkään ollut toimialan ja ympäristöhallinnon yhteisenä tavoitteena. Nyt myönnetty lupa mahdollistaa historian suurimman laitosten yhdistämis- ja siirtohankkeen Suomessa, mikä edistää kalankasvatuksen keskittämistä entistä paremmin soveltuville merialueille.
Kalankasvatuslaitoksen vaikutuksia merialueen tilaan on arvioitu tutkimalla kasvatusalueen veden ja pohjan laatua, eliöstöä ja vedenalaisen luonnon tilaa. Lisäksi ravinnepäästön vaikutuksia merialueen rehevöitymiseen on mallinnettu. Mallinnuksen perusteella kalankasvatuksella on lievä rehevöittävä vaikutus, joka kohdistuu enimmäkseen laitoksen välittömään läheisyyteen alle puolen kilometrin päähän.
Suunniteltu kalankasvattamo sijaitsee Seksmiilarin saariston Natura 2000 -alueella. Seksmiilarin saaristo on merkittävä pesimälinnuston suojelualue, jonka lintukanta on erittäin tiheä. Natura-arvioinnin mukaan kalankasvatus ei aiheuta selkeitä ja merkittäviä vaikutuksia suojeltuihin lintulajeihin.
Meren tilan heikkenemisen estämiseksi aluehallintovirasto on rajoittanut kasvatukseen käytettävän rehun ravinnesisältöä ja määrännyt tarkkailemaan toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia mm. vesinäytteenotoilla ja vedenalaisilla tutkimuksilla. Kasvatustoiminta uudessa sijainnissa on tarkoitus aloittaa vuoden 2026 alussa.
Päätös löytyy Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ympäristöneuvos Ville Salonen, p. 0295 016 508
Ympäristöylitarkastaja Marjo Pusenius, p. 0295 016 038
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä ja ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Projekten för grön omställning framskrider snabbt i Södra Finland: 15 beviljade tillstånd, nya ansökningar är under behandling4.4.2025 12:00:51 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har främjat grön omställning genom att bevilja totalt 15 miljötillstånd med företräde. Projekten har framskridit väl i området. För närvarande behandlas 11 prioriterade projekt för grön omställning.
Etelä-Suomessa vihreän siirtymän hankkeet etenevät ripeästi: 15 lupaa myönnetty, uusia hakemuksia vireillä4.4.2025 12:00:51 EEST | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on edistänyt vihreää siirtymää myöntämällä 15 ympäristölupaa etusijalla. Hankkeet ovat edenneet alueella hyvin. Vireillä on yhteensä 11 vihreän siirtymän etusijahanketta.
Useita biokaasulaitoshankkeita vireillä Pohjois-Suomessa4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet Pohjois-Suomen vihreän siirtymän hankkeista on koskenut biokaasulaitoksia ja niihin liittyviä polttoaineiden valmistuslaitoksia. Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on parhaillaan vireillä neljä biokaasulaitosta koskevaa ympäristölupahakemusta. Lisäksi muutaman biokaasuhankkeen kanssa on käyty ennakkokeskusteluja. Tietyt vihreää siirtymää edistävät hankkeet voivat saada aluehallintoviraston lupakäsittelyssä etusijan vuoteen 2026 saakka.
Pohteen sosiaalihuollon päätöksenteossa puutteita3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) sosiaalihuollon asiakasohjauskäytäntö ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti Pohteen huomiota lainvastaiseen menettelyyn ja kehotti Pohteen sosiaalihuollon johtoa seuraamaan omavalvonnan keinoin asiakasohjauskäytäntöjä sekä varmistamaan, että asiakasohjausryhmien toiminta toteutuu lain ja aluehallintoviraston antaman ohjauksen mukaisesti.
Ändring söks i fiskevårdsskyldigheterna för Tainionkoski och Imatrankoski i Imatra2.4.2025 08:46:21 EEST | Pressmeddelande
Fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland ansöker om att ersätta de nuvarande skyldigheterna att plantera ut fisk med konstruktioner som möjliggör fiskvandring samt fiskeriekonomisk restaurering och iståndsättning av yngelproduktionsområden. Tillståndshavaren skulle dessutom kontrollera verkningarna och betala fiskerihushållningsavgift. Ansökan har lämnats till regionförvaltningsverket och hörandet pågår.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme