Greenpeace avaa toimiston Ukrainaan
Greenpeacen uusin toimisto keskittyy torjumaan luontorikoksia ja edistämään vihreää jälleenrakennusta. Ukrainan toimisto sijaitsee Kiovassa ja toimii Greenpeacen Keski- ja Itä-Euroopan aluetoimiston alaisuudessa. Greenpeace Ukraina aloittaa toimintansa tänään, 10.9.2024.

Greenpeace on työskennellyt paikallisten yhteistyökumppaneidensa kanssa Venäjän hyökkäyssodan alusta lähtien ja laajentaa nyt virallisesti toimintaansa Ukrainaan, nopeuttaakseen työtä vihreiden jälleenrakennushankkeiden parissa sekä tutkiakseen Venäjän hyökkäyksen aiheuttamia ympäristörikoksia. Greenpeace jatkaa myös Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuushuolien ja säteilytasojen seurantaa.
"Ukrainan kansa ansaitsee vahvan tuen aktivismille ja demokraattisille arvoille sodan keskellä. Ukrainan on jo oman turvallisuutensa vuoksi oltava eturintamassa siirtymässä pois fossiilisista polttoaineista. Tehtävämme on auttaa Ukrainaa jälleenrakentamaan yhteiskunnan toimintoja ja infrastruktuuria uusiutuvaan energiaan perustuen. Jälleenrakennusta tulee suunnitella jo nyt, vaikka sota on vielä käynnissä. Nämä ratkaisut eivät ole vain vihreitä – ne ovat tie Ukrainan kestävään ja muista riippumattomaan tulevaisuuteen", Natalia Gozak, Greenpeacen Ukrainan toimiston tuore johtaja, kommentoi.
Heti sodan alettua Greenpeacen Keski- ja Itä-Euroopan toimistot Slovakiassa, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa ja Bulgariassa osallistuivat humanitaariseen työhön tukien paikallisia järjestöjä ja pakolaisia. Yhdessä paikallisten ympäristöjärjestöjen kanssa Greenpeace on jo dokumentoinut sodan aiheuttamia ympäristötuhoja – esimerkiksi Kakhovkan padon tuhoa ja Tšernobylin ja Zaporižžjan ydinvoimaloiden kriisejä – ja toteuttanut vihreän jälleenrakennuksen hankkeita. Greenpeace on ollut mukana jälleenrakentamassa Horenkan sairaalan lämmitysjärjestelmää ja asentamassa aurinkoenergiaa päiväkoteihin Horenkassa ja Hostomelissa sekä klinikalle Mykolajivin lähellä.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut merkittävästi maan energiantuotantoon, ruokaan, talouteen, luonnon biodiversiteettiin, kauppaan, ydinvoiman turvallisuuteen, ilmastoon ja geopolitiikkaan. Greenpeace on kampanjoinut ympäri maailmaa sodan lopettamiseksi ja sotaa rahoittavista fossiilisista polttoaineista irtautumiseksi.
Mads Christensen, Greenpeacen kansainvälinen pääsihteeri: "Olen syvästi liikuttunut, toiveikas ja uskomattoman ylpeä Greenpeacen Ukrainan tiimistä ja kaikista, jotka osallistuivat tämän uuden toimiston perustamiseen näin vaikeissa olosuhteissa. Aiemmat hankkeemme Ukrainassa osoittavat, kuinka uusiutuva energia voi tukea koulujen ja sairaaloiden toimintaa sodan kauhujen keskellä. Mutta tämä on vasta alkua. Kun vihreää jälleenrakennusta laajennetaan, se voi vapauttaa kokonaisen kansakunnan fossiilisista. Greenpeace työskentelee nyt Kiovassa rohkeiden ja omistautuneiden ukrainalaisten kanssa rakentaakseen vihreän ja turvallisen Ukrainan."
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Daryna Rogachuk, Greenpeacen Ukrainan viestintäpäällikkö
daryna.rogachuk@greenpeace.org
+380 63 598 2600
Marija Tomac, Greenpeace Keski- ja Itä-Eurooppa
marija.tomac@greenpeace.org,
+385 95 6274 528
Juha AromaaGreenpeacen Suomen apulaismaajohtaja
- Greenpeacen toiminta
- metsät ja metsäpolitiikka
- ilmasto ja ilmastopolitiikka
Juuso JanhunenTiedottaja
Puh:040 482 55 41juuso.janhunen@greenpeace.orgLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Uusi EU-direktiivi ensimmäistä kertaa koetuksella – Greenpeace kohtaa fossiilijätin tänään oikeudessa Alankomaissa2.7.2025 12:08:11 EEST | Tiedote
Greenpeace International kohtaa yhdysvaltalaisen Energy Transfer -energiayhtiön tänään Alankomaiden tuomioistuimessa. Ympäristöjärjestö vaatii miljardiyhtiöltä korvauksia toistuvista ja perusteettomista syytöksistä vedoten ensimmäisenä EU:n uuteen anti-SLAPP-direktiiviin, jonka tarkoitus on suojella kansalaisyhteiskunnan sananvapautta suuryritysten väärinkäytöksiltä.
Helsingin aseman kellotornissa kehotetaan vastarintaan11.6.2025 08:28:41 EEST | Tiedote
Varhain keskiviikkoaamuna Greenpeace Nordenin aktivistit nousivat Helsingin rautatieaseman kellotorniin ja levittivät yhdeksän metriä korkean banderollin. Banderollin teksti Time to resist kehottaa vastarintaan nyt, kun kansalaisyhteiskuntaa ollaan perinteisissä demokratioissa laittamassa ahtaalle. Viesti on osa maailmanlaajuista Time to Resist -kampanjaa, joka Suomessa kulkee nimellä Nyt v**** riittää. Kampanja kritisoi hyökkäyksiä aktivismia vastaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Romaniassa sekä Suomen hallituksen tiedevastaisuutta, joka juuri nyt näkyy luonnonmetsien hakkuina.
Aktivismia ja kansalaisvaikuttamista juhlivan Nousu -festivaalin ohjelma nyt julki – mukana Venäjän nykytilaa avaava aktivisti Filipp Shchelkanov, kunnallisvaalien ääniharavan Alma Tuuvan meemiworkshop sekä somevaikuttaja Jenni Rotonen ja hyperpop-artisti Knife Girl10.6.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa tänä vuonna järjestettävä Nousu-festivaali tuo Helsingin Ääniwalliin lauantaina 14.6. aktivismin, vaikuttamisen ja yhteiskunnallisen muutoksen tekijöitä. Yleisölle ilmaisen tapahtuman päiväohjelmassa on mm. Venäläisen aktivistin Filipp Shchelkanovin kokemuksia maan hallinnon koventuneista otteista, kunnallisvaaleissa äänisaaliillaan kohauttaneen Alma Tuuvan meemiworkshop ja kansalaisvaikuttamisen eri muotoja ympäristöoikeudenkäynneistä podcasteihin. Iltaohjelmassa nähdään mm. Hyperpop-artisti Knife Girli, lofi-dancepoppari Ty Roxy ja London Zoo-kollektiivin DJ:t. Koko ohjelmiston voi katsoa festivaalin ohjelmasivuilta.
Romaniassa valtion kaasuyhtiö vaatii Greenpeacen toiminnan lakkauttamista9.6.2025 12:33:47 EEST | Tiedote
Greenpeace tuomitsee Romanian valtion omistaman energiayhtiö Romgazin kanteen Greenpeace Romanian lakkauttamiseksi. Greenpeace Romanialla on lähes kahden vuosikymmenen historia rauhanomaisesta ja laillisesta ympäristöaktivismista. Kanteen ensimmäinen oikeuskäsittely on keskiviikkona 11. kesäkuuta.
Kutsu: Sietämätöntä aktivismia – millainen on terveen oikeusvaltion suhde kansalaistoimintaan?2.6.2025 14:17:07 EEST | Kutsu
Millaista kansalaistoimintaa Suomen pitäisi kestää? Mihin suuntaan kansalaistoiminnan rajat liikkuvat nyt Euroopassa ja meillä Suomessa? Greenpeace järjestää keskiviikkona 4.6. keskustelutilaisuuden, jossa näitä kysymyksiä käsitellään tutkijoiden, oikeusoppineiden ja aktivistien voimin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme