Tarinoita Ylestä: Biokaasuautoista käytettyyn puvustukseen: näin minimoidaan tv-tuotannon ympäristökuormitusta
Uusi ympäristö- ja ilmastoteemoihin keskittyvä sarja Kerttu ja Markku – Toivoa etsimässä on ensimmäinen Ylen omatuotantoinen ohjelma, joka on saavuttanut kestävän tuotantotavan Albert-sertifikaatin.

Dokumenttisarjassa Ylen toimittajat Kerttu Kotakorpi ja Markku Sipi etsivät ratkaisuja aikamme suuriin ongelmiin, eikä se ole aina helppoa. Sarjassa keskitytään positiivisiin kehityskulkuihin ja ihmisiin, jotka tekevät parhaansa maailman tilan parantamiseksi. Kerttu ja Markku pureutuvat koko maailmaa koskeviin aiheisiin metsistä meriin ja väestönkasvusta energiantuotantoon. Silmiä ei suljeta ikäviltä tosiasioilta, mutta oloa helpotetaan, kun nähdään miten myös hyvää tapahtuu.
Koska ohjelma keskittyy ympäristö- ja ilmastoteemoihin, oli tekijöille erityisen tärkeää, että myös tuotantotavat olivat ympäristön kannalta kestäviä. Ympäristö- ja ilmastoasioihin keskittyvä sarja onkin ensimmäinen Ylen oma tuotanto, joka on saanut kestävän tuotantotavan Albert-sertifikaatin (*). Sertifioinnin saamiseksi tuotannon tulee tehdä tiettyjä asioita ja dokumentoida teot. Ylen päässä apuna on myös ympäristövastuullisuusasiantuntija.
Kimppakyydit, kasvisruoka ja kierrätetty puvustus sekä rekvisiitta laskivat tuotannon ympäristökuormitusta
– Koska jouduimme ohjelmaa tehdessämme myös matkustamaan, halusimme tehdä sen erityisen vastuullisella tavalla. Olisi tekopyhää tehdä ohjelmaa ilmasto- ja ympäristöahdingosta ilman, että olisimme tehneet töitä muun muassa hiilijalanjälkemme minimoimiseksi. Ympäristöystävällisen tuotantotavan toteutumisen merkiksi ohjelmamme on nyt ensimmäisten joukossa Suomessa sertifioitu ekologiseksi tuotannoksi, korostaa ohjelman tuottaja Lulu Salmi.
Tuotannon suurimmat päästöt syntyivätkin matkustamisesta. Hiilijalanjälkeä pyrittiin kuitenkin minimoimaan kaikin mahdollisin keinoin. Muun muassa kotimaan matkoille mentiin kimppakyydeillä biokaasuautolla, matkustava kuvaustiimi pidettiin kooltaan mahdollisimman pienenä ja esimerkiksi kuvaajien lennot Dubaihin yhdistettiin toisen tuotannon keikkaan. Kuvaukset valikoituivat myös kohteisiin, joissa ei tarvittu ylimääräistä sähköä esimerkiksi valaisua varten toisin kuin studiotuotannoissa.

Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen ongelma, ja ratkaisuja ja toivoa tarvitaan ympäri maailman. Sarjassa matkustetaan, koska on hyvä ja tärkeää näyttää, miten muuallakin maailmassa toimitaan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi Suomen lisäksi.
– Tasapainottaaksemme lentämisestämme aiheutunutta kuormitusta suosimme tuotannossa muun muassa kasvisruokaa, majoituimme ympäristösertifioiduissa hotelleissa aina tilanteen salliessa, käytimme LED-valoja valaistuksessa, suosimme kuvauksissa ladattavia akkuja ja paristoja sekä hankimme puvustuksen ja rekvisiitan käytettynä. Pyrimme huomioimaan ympäristövaikutukset tuotannon joka käänteessä, avaa Salmi.
– Kestävällä tavalla tuottaminen on myös ekonominen tapa tuottaa ohjelmia. Kun mietimme kuormitusta ympäristölle, mietimme automaattisesti samalla muun muassa sitä, mitä voimme uudelleenkäyttää itse tai antaa uudelleenkäytettäväksi. Useista harkituista valinnoista koostuu ympäristö huomioiden myös kustannustehokas tuotanto.
Kerttu ja Markku – Toivoa etsimässä nähdään Yle TV1:llä maanantaisin kello 19.00. Koko sarja on katsottavissa Yle Areenasta.
(*) Albert on BBC:n perustama, nykyään Baftan (British Academy of Film and Television Arts) hallinnoima kansainvälinen tv- ja elokuvatuotantojen ympäristövastuujärjestelmä, joka koostuu tuotantojen hiilijalanjälkilaskurista ja sertifioinneista sekä koulutuksista. Albert on käytössä tällä hetkellä 38 maassa.
Tarinoita Ylestä -sarja taustoittaa ja kertoo Ylen monipuolisista osaajista, ohjelmista, kokeiluista ja työarjesta Ylessä. Lue lisää tarinoita Ylestä!
Avainsanat
Linkit
Yle on suomalaisten oma, vuonna 1926 perustettu julkisen palvelun mediayhtiö. Ainutlaatuiseen tehtäväämme kuuluu välittää luotettavaa tietoa, sivistää ja viihdyttää, vahvistaa demokratiaa ja kulttuuria sekä edistää sananvapautta, tasa-arvoa ja yhteenkuuluvuutta. Palvelemme suomalaisia televisiossa, radiossa ja verkossa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.
Jos et jatkossa halua vastaanottaa Ylen viestinnän lähettämiä tiedotteita, lähetä viesti osoitteeseen yleisradio@yle.fi. Tässä Ylen viestinnän lähettämien tiedotteiden tietosuojaseloste.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yleisradio Oy
Kuinka oppia tappamaan vaikka ei osaa vielä edes elää? – Ylen uusi draamakomedia Tupa 13 alkaa toukokuussa2.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Alokasaikaan sijoittuva Tupa 13 on jo valittu arvostettuun Cannes Series -kilpailuun.
Resultaten av Yles omställningsförhandlingar konkretiseras – antalet program minskar, organisationen förnyas och ledningsstrukturen förenklas26.3.2025 10:41:24 EET | Pressmeddelande
Bolaget eftersträvar besparingar på cirka 50 miljoner euro för åren 2025–2026. Det innebär en stor förändring i Yles verksamhet.
Ylen muutosneuvotteluiden tulokset konkretisoituvat – ohjelmien määrä vähenee, organisaatio uudistuu ja johtaminen kevenee26.3.2025 10:41:24 EET | Tiedote
Yhtiö on hakemassa noin 50 miljoonan euron säästöjä vuosille 2025–2026. Se tarkoittaa Ylelle isoa toiminnan muutosta.
Yles resultat 2024 var bättre än budgeterat till följd av sparåtgärderna25.3.2025 19:00:56 EET | Pressmeddelande
Räkenskapsperiodens resultat varierar från år till år. År 2024 var räkenskapsperiodens resultat bättre än budgeterat, eftersom bolaget inledde omedelbara sparåtgärder i enlighet med den parlamentariska Yle-arbetsgruppens riktlinjer om finansiering.
Ylen tulos vuonna 2024 oli säästötoimenpiteiden seurauksena budjetoitua parempi25.3.2025 19:00:56 EET | Tiedote
Ylen tilikauden tulos vaihtelee vuosittain. Vuoden 2024 tilikauden tulos oli budjetoitua parempi, sillä yhtiö aloitti välittömät säästötoimenpiteet parlamentaarisen Yle-työryhmän rahoitusta koskevien linjausten mukaisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme