FPA utvecklar och prövar en ny rehabiliteringstjänst för samiskspråkiga
Inom projektet Rehabilitering för samiskspråkiga (2024–2027) utvecklas och prövas en rehabiliteringstjänst för samiskspråkiga klienter, där språket och kulturen beaktas. Utvecklingsarbetet grundar sig på en utredning som FPA gjort om nuläget i fråga om FPA:s rehabiliteringstjänster för samiskspråkiga klienter.
Inom projektet Rehabilitering för samiskspråkiga utvecklar och prövar FPA en ny rehabiliteringstjänst som riktar sig till samiskspråkiga klienter. Syftet med projektet är att skapa en rehabiliteringstjänst där språket och kulturen beaktas och dit klienter kan hänvisas smidigt. Ett ytterligare syfte är att utveckla ett fungerande samarbete mellan FPA och olika samiska aktörer och att skapa en tydlig arbetsfördelning mellan FPA och hälso- och sjukvården.
– Den rehabiliteringstjänst som prövas inom projektet är i det här skedet ännu under utveckling, och vi kommer att ge närmare information om målgruppen och innehållet i takt med att projektet framskrider, berättar projektchef Laura Jokiranta.
– I rehabiliteringstjänsten beaktas FPA:s roll som anordnare av rehabiliteringstjänster. Rehabiliteringstjänsten ligger i linje med de rehabiliteringstjänster som redan ingår i FPA:s utbud av tjänster. Avsikten är inte att ersätta exempelvis uppgifter som hälso- och sjukvården eller någon annan aktör ansvarar för, utan att komplettera klientens servicestig till behövliga delar, säger Jokiranta.
Under försöket samlar man in erfarenheter och uppgifter bl.a. med hjälp av en utvärderingsundersökning. Utifrån den utvecklas rehabiliteringstjänsten vidare så att den kan införlivas bland FPA:s rehabiliteringstjänster när projektet avslutats. FPA kommer också att bedöma om erfarenheterna av att utveckla och pröva en rehabiliteringstjänst där språket och kulturen beaktas kan vara till nytta när FPA planerar andra tjänster.
Projektet fortsätter i samarbete med de andra aktörerna
FPA har i samarbete med Sametinget och Lapplands välfärdsområde kartlagt vilka slags rehabiliteringsbehov samiskspråkiga har. Samtidigt har det kommit fram att det vore viktigt att beakta språket och kulturella särdrag, t.ex. de samiskspråkigas traditionella näringar, nära förhållande till naturen, uppfattningar om tid och hälsa, erfarenhetsbaserade kunskap samt samhörighet. Att språket beaktas handlar om att beakta de tre samiska språk som talas i Finland, dvs. enaresamiska, skoltsamiska och nordsamiska. I projektet måste man också komma ihåg att över 60 procent av de samer som bor i Finland bor utanför samernas hembygdsområde och att avstånden kan vara långa också inom hembygdsområdet.
– Det sakkunnigsamarbete som FPA bedriver med Sametinget, Lapplands välfärdsområde och andra samarbetspartner är av största vikt för projektet Rehabilitering för samiskspråkiga och för utvecklandet och genomförandet av rehabiliteringstjänsten, poängterar projektchef Laura Jokiranta.
– Utan sakkunnigsamarbete gör vi inga verkliga framsteg i projektet, tillägger Jokiranta.
Samiskspråkiga kan redan nu få tolkning i samband med rehabilitering som ordnas av FPA
FPA ordnar varje år några kurser med rehabilitering i grupp som riktar sig till samiskspråkiga klienter. På rehabiliteringskurserna får klienterna hjälp med den rehabilitering som sjukdomen eller funktionsnedsättningen förutsätter. De får också information om sin sjukdom, kamratstöd och stöd för att bättre klara av dagliga aktiviteter. De här kurserna hålls på finska och tolkas efter behov till samiska.
– För samiskspråkiga erbjuds exempelvis för tillfället en så kallad Tules-kurs (kurs för personer med sjukdomar i rörelseorganen) som börjar i november 2024 och riktar sig till personer i arbetsför ålder och studerande, och i maj 2025 börjar en Tules-kurs för pensionerade, påminner projektchef Laura Jokiranta.
Läs mer om rehabilitering
Samiskspråkiga kan, om de så vill, få tolkning också för annan FPA-rehabilitering. På FPA:s webbplats finns närmare information både om rehabiliteringskurser för samiskspråkiga och om annan rehabilitering som FPA ordnar. Dessutom finns FPA:s broschyr om rehabilitering också på de samiska språken.
Läs mer
- Projektet Rehabilitering för samiskspråkiga (fpa.fi)
- Forskningsblogg: Saamenkieliset asiakkaat kokevat hyötyvänsä Kelan kuntoutuksesta, mutta kulttuurisia ja kielellisiä tarpeita pitäisi huomioida paremmin (på finska, tietotarjotin.fi)
- Tuomisto Sonja, Miettinen Sari, Laatu Markku, Länsman Sunná. 2024. ”Toivottavasti sinne menee saamelaisia enemmän, etteivät kuole kaikki ne kurssit”. Selvitys saamenkielisille asiakkaille suunnattujen Kelan kuntoutuspalveluiden nykytilasta. Kela, Työpapereita 192. (på finska, helda.helsinki.fi)
Nyckelord
Kontakter
Laura JokirantaProjektchefFPA
fornamn.efternamn@fpa.fiFPA:s kommunikationsenhetVi tar emot samtal från medierna på numret vardagar kl. 9–15. På det här numret svarar förmedlar vi intervjuförfrågningar till våra sakkunniga. Du kan också kontakta oss per e-post.
Tel:020 634 7745viestinta@kela.fiFPA har i uppgift att sköta grundtryggheten i livets olika skeden för alla dem som omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Andra språk
Följ Kela/FPA
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA
Kom med i valfrihetsförsöket och erbjud allmänläkartjänster för personer som fyllt 65 år30.6.2025 09:02:17 EEST | Pressmeddelande
Ett försök med valfrihet för personer som fyllt 65 år inleds 1.9.2025. Vad handlar försöket om och varför lönar det sig för privata hälsovårdsföretag att delta i försöket?
Osallistu valinnanvapauskokeiluun ja tarjoa yleislääkärin palveluja 65 vuotta täyttäneille30.6.2025 09:02:17 EEST | Tiedote
Valinnanvapauskokeilu 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille käynnistyy 1.9.2025. Mistä kokeilussa on kyse, ja miksi yksityisen terveydenhuollon kannattaa osallistua siihen?
FPA:s utlåtande: Den föreslagna reformen av utkomststödet ökar FPA:s arbetsmängd avsevärt men gör också verkställigheten av stödet smidigare27.6.2025 13:53:48 EEST | Pressmeddelande
Regeringen föreslår en reform av utkomststödet. Det viktigaste målet med reformen är att stärka kundens förmåga att klara sig självständigt och att spara in 74 miljoner euro på utgifterna för utkomststöd. Detta eftersträvas bland annat genom att man skärper kundernas skyldighet att söka heltidsarbete och förmåner som är primära i förhållande till utkomststödet. I sitt utlåtande om regeringens proposition betonar FPA att det krävs tillräckliga tjänster och ett nära samarbete mellan myndigheterna för att reformen ska lyckas.
Kelan lausunto: Toimeentulotukeen ehdotettu uudistus kasvattaa Kelan työmäärää merkittävästi mutta myös sujuvoittaa tuen toimeenpanoa27.6.2025 13:53:48 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Hallitus esittää uudistusta toimeentulotukeen. Uudistuksen tärkein tavoite on vahvistaa asiakkaan itsenäistä selviytymistä ja säästää 74 miljoonaa euroa toimeentulotukimenoissa. Tähän pyritään muun muassa sillä, että asiakkaita velvoitetaan entistä tiukemmin hakemaan kokoaikatyötä ja toimeentulotukeen nähden ensisijaisia tukia. Esitystä koskevassa lausunnossaan Kela korostaa, että uudistuksen onnistuminen edellyttää riittäviä palveluita ja tiivistä yhteistyötä viranomaisten välillä.
Kelan kuntoutuksen käyttämän GAS-menetelmän materiaalit löytyvät nyt myös kolmella saamen kielellä25.6.2025 11:10:49 EEST | Tiedote
Kelan kuntoutuksessa on käytössä GAS-menetelmä kuntoutuksen tavoitteiden laatimisen ja niiden toteutumisen arvioinnin välineenä. GAS-menetelmän Käsikirja ja Omat tavoitteeni -lomake löytyvät nyt myös pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum